Boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, halsizlik ve bitmek bilmeyen öksürük… Uzun süre kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak farenjite yakalanma riskinizi arttırıyor. Mevsim geçişleriyle birlikte kendini gösteren en yaygın hastalıklardan biri olan farenjitte, erken tanı ve tedavinin hastalığın kronikleşmemesi için önemli olduğuna vurgu yapan K.B.B Uzmanı Opr. Dr. Koray Cengiz bilinmesi gereken tüm detayları sizler için anlattı.
#FaranjitMevsime bağlı hastalıklardan biri olarak nitelendirilebilecek farenjit, boğazın farinks ve farenks adı verilen kısımlarının iltihaplanması sonucu oluşur ve genellikle kış mevsiminde yaygın olarak görülür. Havaların soğuması ve bu tarz hastalıkların artmasıyla birlikte, faranjitin ne olduğu ve nasıl geçtiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, faranjit nedir? Faranjit tedavisi nasıl olur?
#FaranjitSPOR Toto Süper Lig’de tek galibiyetini Galatasaray önünde alan Balıkesirspor, yarın sahasında oynayacağı Beşiktaş maçında, rakibiyle tam 39 yıl sonra yeniden karşı karşıya gelmiş olacak. Atatürk Stadı’nda saat 19.00’da başlayacak zorlu mücadeleyi Deniz Çoban yönetecek. Yardımcılıklarını Alpaslan Dedeş ve Erdem Bayık yapacak. Müsabakanın bilet fiyatları kale arkası için 40, maraton tribünü 60, kapalı tribün birinci kategori 150, kapalı tribün ikinci kategori 100, misafir tribünü 52 TL olarak belirlendi.
GÜMÜŞHANE'nin Kelkit İlçesi'ne bağlı Yukarı Özlüce Köyü'nde 24 Ekim'de kurt saldırısına uğrayan ve 10 gün Erzincan Devlet Hastanesi'nde tedavi gördükten sonra taburcu edilen 3 çocuk annesi 32 yaşındaki Leyla Nur Duran, önceki gece kuduz tanısıyla sevk edildiği Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
G?M?ŞHANE'nin Kelkit İl?esi'ne bağlı Yukarı ?zlüce Köyü'nde 24 Ekim'de kurt saldırısına uğrayan ve 10 gün Erzincan Devlet Hastanesi'nde tedavi gördükten sonra taburcu edilen 3 ?ocuk annesi 32 yaşındaki Leyla Nur Duran, önceki gece kuduz tanısıyla sevk edildiği Trabzon Karadeniz Teknik ?niversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Avrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkFaranjit bulaşıcı mı sorusu, havaların serinlemeye başlamasıyla merak edilen konulardan biri oldu. Kış mevsiminde kendi sık sık gösteren faranjit, kişide boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik gibi şikayetlere neden olabiliyor. Günümüzde yaygın olan kronik farenjit bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Peki faranjit bulaşıcı mı, kişiden kişiye nasıl geçer? İşte faranjit belirtileri ve tedavisi...
#Faranjit Bulaşıcı MıBoğaz ağrısının normal koşullarda 1 hafta içerisinde geçmesi beklenir. Eğer faranjit, larenjit ya da bronşit gibi bir durum yoksa bol sıvı tüketimi ile 1 hafta içinde boğaz ağrısında kurtulabilirsiniz. Bunun için süreç boyu bol su içmeli ve boğaz spreyi kullanmalısınız. Boğaz ağrısının kaç gün sürdüğü ile beraber iyileşme sürecinin merak edilen detaylarını derledik.
Çocuklarda mevsimsel bazı hastalıklar görülmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuklarda farenjit görülebilir. Farenjit mevsimsel hastalıkların başında gelmektedir. Çocuklarda faranjit neden olur ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda faranjit nasıl geçer, ne iyi gelir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Farenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitSalgın başladığından beri gitmeye çekindiğimiz yerlerin başında diş hekimleri geliyor. Oysa dişlerimizin bakımını ihmal etmemek genel sağlık durumumuz için çok önemli. Diş hekimi Eyüp Çelik “Çürüğe neden olan bakteriler kalp-damar, mide, karaciğer, böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı da tetikler; nezleye, gribe zemin hazırlar ” diyor.
#GazetehaberleriBoğaz ağrısı, mevsim geçişlerinde pek çok kişinin ortak sorunu. Şiddetli boğaz ağrısının yanı sıra tahrişin neden olduğu yutkunmada zorluk ve yemek yeme güçlüğü de günlük yaşamda zorluklara neden olabiliyor. Bunun dışında dondurma yedikten sonra da boğazda ağrı meydana gelebiliyor. Boğaz ağrısına iyi gelen bazı içecekler ve çaylar sayesinde doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretilebilir. Peki, boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısı neden olur? Şiddetli ve kulağa vuran boğaz ağrısı nasıl geçer? Yutkunurken ve dondurma yedikten sonra oluşan boğaz ağrısını ne giderir? İşte boğaz ağrısının nedenleri ve boğaz ağrısına hemen iyi gelen evde bitkisel ve doğal öneriler...
#Boğaz AğrısıHavaların soğumasıyla birlikte özellikle okul ve kreşlerde yaygın olarak görülen Beta enfeksiyonu gerekli önlemler alınmazsa salgınlara neden olabiliyor. Genellikle 3-15 yaş arasında görülen Beta enfeksiyonu bulaşıcı olduğu için yetişkinlerde de görülebiliyor.
#BetaÖzellikle 4-7 yaş arasında sıklıkla rastlanan farenjit, bir yaşın altındakilerde nadiren görülürken, semptomatik belirtileri hastalığın sebebine göre değişir. Akut ve kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Peki, faranjit nasıl anlaşılır?
#FaranjitSıcak ve güneşli günler yavaş yavaş geride kalırken sonbaharın etkileri de kendini göstermeye başlıyor. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendiğimiz şu günlerde kuşkusuz başrolü hastalıklar alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Vardar, sıklıkla karşılaştığımız sonbahar enfeksiyonlarını ve korunma yollarını sizler için anlattı.
#Sonbahar EnfeksiyonlarıAYDIN’da yaşayan üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Afra Rabia Demirel, meme kanserinden tedavi gören annesinin taburcu olduğu gün lösemi (kan kanseri) olduğunu öğrendi. İlik nakli bekleyen Afra Rabia Demirel, lösemi hastaları için 'Her şey güzel olacak' sloganıyla 'Umut ol kan ver' kampanyası başlattı.
#LösemiGrip, nezle, bronşit; virüs ve bakterilerin yol açtığı bu hastalıklardan korunmak o kadar da zor değil. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Saka’ya göre bunun yolu ilk olarak, yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli uyumak ve bol bol su içmekten geçiyor.