Çocuklarda Soğuk Algınlığı Ve Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda Soğuk Algınlığı Ve Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 15:40

uzman doktor ahmet güzelçiçek

Şanlıurfa Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ahmet Güzelçiçek, çocuklarda soğuk algınlığı hakkında uyarılarda bulundu.
Türkiye’de doğurganlık oranının en yüksek olduğu ve yaklaşık yılda 62 bin bebeğin dünyaya geldiği Şanlıurfa’da yaklaşık 600 bin öğrenci eğitim ve öğretimine devam ediyor.
Kış ayının yaklaşmasıyla birlikte aynı ortamda eğitim gören çocukların bulaşıcı hastalıklara yakalanması riski de artıyor. Uzmanlar, çocuk nüfusu çok olan Şanlıurfa’da ailelerin çocuklarını kış ayında bulaşıcı hastalıklara karşı korumaları konusunda uyardı.
Şanlıurfa’da bu yıl havaların çok sıcak geçtiğini ve serin havanın aniden geldiğini belirten Şanlıurfa Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ahmet Güzelçiçek, “Bu sene Şanlıurfa çok sıcak bir yaz dönemini atlattı. Uzun süren bir yaz mevsimin ardından da serin hava birden bire geldi. Ayrıca serin havaların gelişi de, okulların açılmasına denk gelmiş oldu. Soğuk algınlıklarına karşı tedbirli olunması gerekir. Sonbahar ve yaklaşan kış ayları öncesinde yağışlar başladı. Yağışlı havalarda ailelerin çocuklarını soğuklardan olumsuz etkilenmemeleri için kıyafetlerini hava şartlarına uygun seçmeleri gerekiyor. Biz mevsimsel olarak bütün çocuklarda havaların soğumasıyla üst solunum yollarında ciddi enfeksiyonlar görmekteyiz. Özellikle bademcik, faranjit, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklarda bir miktar artışı bu dönemde görebiliyoruz. Havaların soğumasıyla bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda zatürre ve gribal enfeksiyonları da görmek mümkün. Bizim ailelerden özellikle bu serin ve soğuk havalarda terletecek kıyafetlere dikkat etmenlerini istiyoruz. Özellikle okula giden çocuklar tenefüs aralarında çok hareketli oluyorlar bu ortamlarda terlerlerse rüzgarla birlikte hastalanabilirler. Ayrıca hasta olan çocuklar okula gidiyorlarsa mümkünse tedavileri yapıldıktan sonra okula gitmeliler. Gribal enfeksiyonlarla okula gitmeleri durumunda bir hapşırık veya bir öksürükle bir sınıfın yarısını veya tamamına çok kolaylıkla hastalık bulaştırabildiklerinden dikkatli olunmalıdır" dedi.
“C VİTAMİNİ ZENGİN MEYVELER TÜKETELİM”
Hasta çocuklara destek tedavisi olarak bol sıvı, portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler, zencefil, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur çayı tüketebileceğini ifade eden Güzelçiçek "Soğuk algınlığından korunmak için çocuklara el yıkama tekniğini ve alışkanlığını kazandırın. Oyuncakları ve dokunabileceği yüzeyleri her gün temizleyin. Çocuğun bulunduğu kapalı ortamın iyi havalandırıldığından emin olun. Çocuklara öksürüp-aksırdıkları zaman atılabilir kağıt mendil kullanmalarını öğretin" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!