Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfSıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığı bugünlerde herkes serinlemenin yolunu aramaya başladı. Teknolojinin gelişmesiyle sadece klimalar değil her yere taşınabilen portatif serinleticiler ve yeni nesil vantilatörler de kavurucu sıcaklıklara karşı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Sıcak havalarda telefonları soğutacak teknolojiler bile artık mevcut.
#Bunaltan Sıcaklarİlkbaharın ısınan havası, enerjimizi artırıp içimizi ısıtsa da, polenleri ve alerjik dönemi de beraberinde getiriyor. Yaşam alanlarımızı daha sağlıklı bir ortama dönüştürmek ve kış aylarının yorgunluğunu üzerimizden atarak tertemiz bir eve merhaba demek için Dyson, derinlemesine temizliğe dair ipuçları paylaşıyor.
#DysonArtan sıcaklıklar insanları zorladığı gibi otomobiller üzerinde de etkili oluyor. Bakımsız otomobilleri yol kenarlarında bolca görmek mümkünken tam bakımlı otomobillerin sıcaktan etkilenmesi zorlaşıyor. Otomobilin sıcaklıkla mücadele etmesi için ana etken bakımların eksiksiz olmasından geçiyor.
#OtomobilDünya bir yandan Covid-19 salgını ile mücadele ederken diğer yandan okulları en güvenli biçimde açmaya çalışıyor. Ancak önümüzdeki sonbahar ve kış ayları yüksek riskli dönem olarak görülüyor. Bunun nedenlerinden biri de kapalı alanlarda bir araya gelen daha fazla insanın aynı havayı soluyacak olması.
#Serap TorunMutfakta yemek hazırlarken en sık kullandığımız aletlerden biri de davlumbazlar. Ancak, kokuları yok etmek için adeta bir kurtarıcı rolü gören davlumbazların da düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. O halde, davlumbaz temizliği nasıl yapılır diye soracak olursanız, işte işinizi kolaylaştıracak ipuçları...
#EvdehayatYüksek sıcaklık ve nemin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz, serinlemek için tercih edilen klimalar konusunda uyardı. Yavuz, "Klimalar, kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabilir. Ancak fan ayarı düşük seviyede olmalı ve direk maruziyet engellenmelidir. Ani sıcaklık ve nem değişimleri nefes daralmalarına neden olur" dedi.
#KlimaDaha önce süpürgelerle ev temizliğine el atan robotlar, şimdi de cam temizliği için harekete geçti. Geliştirilen cam temizleme robotları bir metrekare camı 4 dakika içinde temizleyebiliyor. Türkiye’de de satılmaya başlanan modellerin satış fiyatları bin TL civarından başlıyor.
#RobotlarKış mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde dar gelirli vatandaşlarının yüzünü güldürecek proje. Geliştirilen yeni “şömineli soba” 1 kg odunun 1 saatte yanması sağlayarak 100 metrekarelik bir alanı bu soba ile aylık 100 lira gibi düşük bir maliyetle ısıtabilecek.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer’in okullarda uyuşturucuyla mücadele için, "keş" arılardan yararlanma projesini Adli Bilim Uzmanı Sevil Atasoy, Hürriyet için değerlendirdi. Kokuları ayırt etme yeteneği çok yüksek olan canlılardan eskiden beri yararlanılıyor. Bir İngiliz firması, patlayıcı bulma ve bitkilerdeki zararlı mantarları tespit etme konusunda eğitilmiş arılar pazarlıyor. Ama arıları uyuşturucu bulmak için eğitme girişimleri bugüne kadar başarılı olmadı.