Kıbrıs'ta Türklerin Rumlar tarafından uğradığı baskı ve zulmün önüne geçmek, Ada'da barış ve huzuru tesis etmek için Türk Silahlı Kuvvetlerince 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlatılması ve yapılacaklara ilişkin kararnameler, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında muhafaza ediliyor. Kararnamelerde genel alarm sisteminin devreye alınması ve genel seferberlik ilan edilmesi gibi detaylar dikkati çekiyor.
#KKTCBir süre önce basın mensuplarının “Sizi sahnelerde göremiyoruz” sözlerine şöyle yanıt vermişti: “Kişiye özel, herhangi bir lüks mekândan 3-5 milyon da teklif gelse kabul etmem. Ortadirek bir ailenin çocuğuydum. Konserlerime cebine 20 lira koyan biri gelip beni dinleyip eğlenmeli ve evine dönebilmeli.” Türk halk müziğinin usta ismi Fatih Kısaparmak ile buluştuk; bu sözleri üzerinden hem hayat hikâyesini dinledik hem güncel konulara eğildik.
#Fatih KısaparmakEdirne'de Türk İslam mimarisinin zirve eserlerinden Selimiye Camisi'nde 29 yıl müezzin ve başmüezzin olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Yusuf Karabıyık Çengelci (78), camide bugüne kadar geçirdiği 57 yılda biriktirdiği anılar ve hatıralarını kitapta topladı. MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş'e mehter marşı okuduğunu belirten Çengelci, "Kendisi teğmenken camiye geldiğini, minarelerine çıktığını anlattı ve sesimin güzel olabileceğini, güzel mehter marşı okuyabileceğimi söyledi. Ben de iyi okuyabildiğimi söyleyince, benden mehter marşı okumamı istedi. Ben de bir kıta okudum ve beni alkışladı, 'aferin' dedi" ifadelerini kullandı.
#SelimiyeEdirne'de Türk İslam mimarisinin zirve eserlerinden Selimiye Camisi'nde 29 yıl müezzin ve başmüezzin olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Yusuf Karabıyık Çengelci (78), camide bugüne kadar geçirdiği 57 yılda biriktirdiği anılar ve hatıralarını kitapta topladı. MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş'e mehter marşı okuduğunu belirten Çengelci, "Kendisi teğmenken camiye geldiğini, minarelerine çıktığını anlattı ve sesimin güzel olabileceğini, güzel mehter marşı okuyabileceğimi söyledi. Ben de iyi okuyabildiğimi söyleyince, benden mehter marşı okumamı istedi. Ben de bir kıta okudum ve beni alkışladı, 'aferin' dedi" ifadelerini kullandı.
#EdirneO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerKahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Büyük yıkımın ardından şehirlerini terk etmek zorunda kalan depremzedelerin birçoğu Ankara’ya da geldi. Depremin birinci yılında mahallelelerine gelen depremzedeleri sorduğumuz muhtarların ortak yanıtı, “Birçok depremzede memleketine geri döndü” oldu.
#AnkaraBakırköy'de bir kişi, kız arkadaşının kahve bardağına gülücük sembolü çizdiği gerekçesiyle tartıştığı baristayı peş peşe yumruk atarak darbetti. O anlar saniye saniye güvenlik kamerasına yansırken tarafların birbirinden şikayetçi olmadığı öğrenildi.
#İstanbulAnkara'nın Mamak ilçesinde ilişki yaşadığı Neşe Beydoğan (28) tarafından tabanca ile vurularak öldürülen Hasan Doğan'ın (42) cenazesi, ailesine teslim edildi. Beydoğan'ın, ilişkiyi sürdürmek istemediği için Hasan Doğan'ı öldürdüğü belirtildi.
#AnkaraAnkara'nın Mamak ilçesinde ilişki yaşadığı Neşe Beydoğan (28) tarafından tabanca ile vurularak öldürülen Hasan Doğan'ın (42) cenazesi, ailesine teslim edildi. Beydoğan'ın, ilişkiyi sürdürmek istemediği için Hasan Doğan'ı öldürdüğü belirtildi.
#AnkaraTarık Zafer Tunaya sevilen bir dost, takip edilen bir münevver ve saygın bir hocaydı. Edebi bakımdan fevkalade güçlüydü. Fransızcayı ve Türkçeyi edebi zevkle öğrenen nesildendi. En karmaşık durumları iki cümleyle tarif etmekte üstüne yoktu. Hobisi olan bir aydındı. Öğrencileriyle meşgul olan bir hocaydı.
#Tarık Zafer TunayaGlobalde 90 farklı Fairmont Oteli’nin dünya başkanı olan, 1907’de kurulan ikonik zincirin marka ve stratejilerinden sorumlu ismi Yiğit Sezgin ile UEFA Şampiyonlar Ligi final maçını izledik. Dev organizasyonun İstanbul turizmine katkıları üzerine konuştuk. İşte Türkiye turizmine doping etkisi yapan maçtaki sohbetimizden anekdotlar...
#UEFA Şampiyonlar Ligi6’lı Masa Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarından rahatsız. İYİ Partili Ayhan Erel, Davutoğlu’na susması yönünde çağrı yaptı. CHP’li medya ise ellerine geçse bir kaşık suda boğacak. Kimi, “Yüzde 1 oyun var. O kadar konuş” diyor, Kimisi yutkunmaktan söz ediyor. Açtırma ağzımızı modundalar.
#6’Lı MasaÖzlem Kumrular imzalı ‘İstanbul Eğleniyor’, bu yönünü kaybettiğinden yakındığımız İstanbul’un renkli eğlence tarihine bir kapı aralıyor. İstanbul’un hafızalarımızdaki ve anılarımızdaki etkisi son yıllarda olumsuz yönde değişmeye başlasa da kitabın sayfalarını çevirdikçe fark ediyoruz ki bu şehir ne olursa olsun eğlenmeyi hep bilmiş.
#İstanbul EğleniyorTam adı Elizabeth Alexandra Mary olan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 21 Nisan 1926 tarihinde Londra’da doğdu. Sonradan Windsor Dükü olan amcası VIII. Edward tahtını 1936 yılında babası VI. George’a bırakınca, 10 yaşındayken Buckingham Sarayı’na taşındı.
#İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth15 Temmuz şehitler köprüsü geçiş ücreti, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanının fazla olmasından dolayı da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan 15 Temmuz şehitler köprüsünün geçiş ücretini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla geçebilirsiniz. 15 Temmuz Şehitler köprüsü geçiş ücreti 2022 - 1. köprü geçiş tarifeleri ne kadar ve kaç TL detayları ile derledik.