1 Eylül'de balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte sağlık deposu balık, sofralardaki yerini almaya başladı. Eylül ayında en lezzetli balıkların hangisi olduğunu ve bu ay hangi balıkların yenmesi gerektiğini merak eden vatandaşlar da konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. İşte, Eylül'de lezzetli olan balıklar...
#EylülEylül ayı gelip av yasağı sona erince balık severlerin de yüzü gülmeye başlıyor. Eylül ayında palamut, lüfer, çipura, sardalye, istavrit, barbun ve kılıç gibi balıklar lezzetleriyle öne çıkıyor. Sizin için eylül balıklarıyla yapılabilecek nefis yemek tarifleri derledik. İşte eylül balıklarıyla çeşit çeşit yemekler...
#Yemek TarifleriEylül ayı gelip av yasağı sona erince balık severlerin de yüzü gülmeye başlıyor. Eylül ayında palamut, lüfer, çipura, sardalye, istavrit, barbun ve kılıç gibi balıklar lezzetleriyle öne çıkıyor. Sizin için eylül balıklarıyla yapılabilecek nefis yemek tarifleri derledik. İşte eylül balıklarıyla çeşit çeşit yemekler...
#Yemek TarifleriBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkGerek besin değeri gerekse LEZİZZ eti ile kendine hayran bırakmayı başaran balıklardan olan palamut, hem en yüksek besin değerine sahiptir, hem de doğru tariflerle pişirildiği zaman damaklar her daim onu arar. Sonuçta her yiğidin ayrı yoğurt yemesi olduğu gibi her balığın kendi lezzetini ortaya çıkan ayrı tarifleri vardır. Sizler için hazırladığım en güzel palamut tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...
#PalamutEgeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması nedeniyle av sezonuna umduğu gibi başlayamadı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, satışlar düştüğü için tutulan balıkların yüzde 60-70'inin balık çiftliklerine yem olarak verildiğini belirterek, "Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı" dedi.
#BalıkAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkBir haftadır İzmir Hatay’da ailemin yanındayım. Hava 35-36 derece, hissedilense 40’ın üzerinde. Ancak kapı, baca sımsıkı kapalı. Dışarı çıkmayı bırakın, cam bile açamıyoruz. Çünkü neredeyse tüm şehir çok keskin şekilde ölü balık ve lağım kokuyor. Özellikle de Bayraklı, Karşıyaka civarı… Nefes almak mümkün değil. Buna ilaveten deniz kararmış durumda. Rengi siyaha döndü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi körfezde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da inceleme başlattı. Peki ama bu balık ölümleri ve kararmanın nedeni ne? Ve dahası bir daha yaşanmaması için ne önlemler alınacak?
#Bayraklı SahiliAntalya'da deniz kıyısında görülmeye başlayan balıklar, vatandaşların telaşlanmasına neden olurken Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyıda görülen balıkların sargoz balığı olduğunu ve doktor balık olarak adlandırılan Garra Ruffa cinsi balıkların görevini yaparak, yaraları iyileştirdiklerini belirtti.
#AntalyaBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj sonrası 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini söyledi. Marmara Denizi'ndeki kirliğin her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Marmara'nın çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Bunların atıklarının sadece yarısını arıtıyoruz. Geri kalan yarısını ne yazık ki denize boca etmeye devam ediyoruz. Marmara Eylem Planı'nın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi. Bunu başaramadık. Denizdeki kirlilik, 2021 yılında olduğu gibi devam ediyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi, yararlanılamaz bir hale gelebilir" dedi.
#MüsilajFelâketi yaşadığında 73 yaşındaydı. Defalarca daldığı sularda bu kez bir tehdit yatıyordu. Köpek balığı saldırısı sonucu sol bacağını kaybetse de hayatını eski haline getirmeyi başardı. Heidi Ernst köpek balığı saldırısından sağ çıkıp kısa sürede nasıl toparlandı? İşte ilham verecek bir hikâye...
#Köpek BalığıBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, sürdürülebilir kıyı ve olta balıkçılığı için bilinçli avlanmanın önemini vurguladı. Olta balıkçılığının ücrete tabi tutulmasını öneren Prof. Dr. Kocabaş, "Olta balıkçısı ne kadar balık yakaladı, ne tuttu, denetleyen yok. Olta balıkçılığı dünya genelinde para ödenerek yapılıyor. Neden bizde de olmasın. Neden bedava olsun?" dedi.
#TürkiyeEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#HamsiBu haftaki Şezlong Sohbetleri’nin konuğu Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras... 1700’lerde Mora Yarımarası’ndan gelen büyük büyük dedelerinin Bodrum’u kuran ilk Osmanlı paşaları olduğunu söylüyor, “6-7 kuşak öncesinden bugüne baktığımda soyağacımızda karşıma çıkan isimler Bodrum’un gelişim sürecinin de bir özeti gibi” diyor.
#1Palamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkDenizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı.
#GürpınarAfetzedelere balıkçı desteği ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar geldi. 2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Afet bölgesi ilan edilen illerde zayi olan Balık yumurtaları yavru, porsiyonluk ve anaç balıkları için 2 ay içerisinde destekleme ödemelerini gerçekleştireceğiz. " diyerek ödeme tarihlerini duyurdu. Afet bölgesinde balıkçılık yapan vatandaşlar ödemelerini eylül başında alacak. Peki, depremzedelere balıkçı desteği ne zaman yatacak, ne kadar? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#DepremzeYaz aylarının sonuna yaklaştığımız ve güzel havaların son demlerini yaşamaya başladığımız günlere doğru yavaş yavaş adım atıyoruz. Hâlâ tatil yapamadıysanız ve yıllık izninizi Eylül ayına bıraktıysanız, bu listemiz tam size göre… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Eylül’de denize girilecek yerler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular.
#Rota