Egzersizler fiziksel durumu geliştirmek ve sürdürmek amacıyla yapılmaktadır. Aynı zamanda kişinin bedenen ve ruhen de sağlıklı olmasına etki etmektedir. Evde günlük olarak yapılan egzersizler şişmanlık, kalp damar hastalıkları, kanser hastalıkları, diyabet gibi hastalıkları engellemeye yardımcı olur. Hareketler vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan kasları geliştirmektedir. Squat, köprü, plank, yan bacak kaldırma hareketleri egzersizlere örnektir. İşte, tüm detaylar.
#Evde Yapılabilecek SporlarVücudun en büyük ve en önemli kas grupları arasında yer alan sırt kasları, sağlık ve estetik bakımından çok önemlidir. Şekil ve güçlü sırt kasları hem kıyafetlerinizin üstünüzde daha güzel oturmanızı sağlar hem de oturuş ve duruş bozukluklarınızı düzeltir. Sırt kaslarını evde yapacağınız egzersizler ile geliştirebilirsiniz. Sırt kası geliştirme nasıl yapılır sizler için derledik.
#Sırt Kası Geliştirme Nasıl Yapılır?Koronavirüs salgını sebebiyle mutlaka evde kalmamız gerekiyor. Ancak evde hareketsiz kalmamak gerektiğini de unutmamak gerekir. Hareketsiz kalmak fiziksel anlamda sağlığımız açısından sorun teşkil edebilir. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlık açısından bu dönemde evde yapabileceğimiz en iyi aktivite hiç kuşkusuz ki egzersiz yapmaktır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hülya Şirzai evde yapılacak egzersizleri ve bize sağlayacak faydalarını anlattı.
#KoronavirüsHareketsiz geçen 7-14 günlük dönem içinde vücuttaki kas hacminin yüzde 10 oranında azaldığını ifade eden Doç. Dr. Kerem Alptekin, evde 1 saat aralıklarla 5 dakika yürümenin derin bel kaslarını çalıştırdığını belirterek, korona virüsle mücadelede bağışıklık sistemini güçlendiren egzersizler hakkında bilgi verdi.
#KoronavirüsÜlkemizde faaliyet gösteren 2650 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin COVID-19 tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara vermesinin ardından, hizmet alan 390 bin engelli birey, ruhsal ve fiziksel açıdan zorlandıkları bir dönem yaşıyor.
#Özel Eğitimİçinde bulunduğumuz bu zor dönemde yaşadığımız yoğun stres ve bu stresin psikolojimizle eş zamanlı olarak fizyolojimize yansımasını minimuma indirmek için doğru tavsiyelerle gereken önlemleri almanızı ve olumlu düşünmenizi öneriyorum.
#KoronavirusHızla yayılan yeni tip koronavirüse karşı özel bir tedavi yöntemi ne yazık ki bulunmuyor, hastanın genel durumuna göre destekleyici tedaviler uygulanıyor. Peki, koronavirüsten korunabilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapabilecekleriniz neler? Diyetisyen Gülhan Koca açıkladı.
#KoronavirüsEvde sadece 15-20 dakikanızı ayırarak yapabileceğiniz çok basit ama etkili iç bacak egzersizleri ile hem iç bacak kaslarınınızı çalıştırıp hem de iç bacak bölgenizi şekillendirebilir ve o bölgedeki istemediğiniz görüntüden de kurtulabilirsiniz.Daha sıkı iç bacak kasları ile çok daha düzgün ve seksi bir iç bacak görüntüsüne sahip olabilirsiniz. Gelin şimdi bu egzersizlere bir göz atalım:
#SağlıkApp Store'da irili ufaklı yüz binlerce uygulama yer alıyor ve hepsi farklı bir alanda kullanıcının ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışıyor. Elbette bu uygulamaların büyük bir kısmından pek çok kişinin haberi yok. İşte işinize yaraması muhtemel öne çıkan iOS uygulamaları...
#İosMilano Üniversitesi'nden Dr. Francesco Luciano'nun liderliğindeki yeni bir araştırma, kısa süreli egzersizlerin, uzun süreli egzersizlere kıyasla daha fazla enerji harcayarak kilo verme ve kan şekeri ile kan basıncını iyileştirme konusunda etkili olabileceğini gösterdi. Araştırma, kısa egzersiz molalarının günlük hayatta kolayca uygulanabileceğini vurguluyor. Peki bu egzersizler neler ve nasıl yapılıyor? İşte detaylar...
#SağlıkErişkinlerde bel ve sırt ağrısı çoğu zaman mekanik bir zorlanma ya da psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda çocuklarda, özellikle de bazı durumlara eşlik ettiği zaman, ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Çocuklarda bel ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukDünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sonuçları yeni yayımlanan bir araştırması, uzun çalışma saatlerinin neden olduğu sağlık sorunlarını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre pandemi uzun çalışma saatlerine bağlı yaşanan bu sorunları arttırmış olabilir. Çözüm ne mi? Açık havada yürüyüşe çıkmak ya da egzersiz videoları eşliğinde bedeninizi hareket ettirmek... Üstelik bu, hem kolay hem de ücretsiz...
#Dünya Sağlık ÖrgütüPek çok sporcunun tercih ettiği egzersizlerden biri z presstir. Özellikle omuz antrenmanlarının başında yer alan bu hareket oldukça etkili olduğu için çok sevilir. Sizler için Z pressin ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl yapıldığını, faydalarını ve alternatiflerini tüm detayları ile derledik.
#Z Press NedirDünyada yapılan araştırmalar insanların yüzde 80'inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadığını ortaya koyuyur. Bu sorunu yaşayan vatandaşlar ise bel ağrısına nelerin iyi geleceği konusunda internette araştırma yapıyor. Bel ağrısına evde bazı egzersiz ve hareketlerle de çözüm üretmek mümkün. Peki bel ağrısına ne iyi gelir? Şiddetli bel ağrısı nasıl geçer? Bel ağrısı neden olur? İşte evde bel ağrısına iyi gelen egzersizler ve hareketler
#Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?Bir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaDünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sonuçları yeni yayımlanan bir araştırması, uzun çalışma saatlerinin neden olduğu sağlık sorunlarını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre pandemi uzun çalışma saatlerine bağlı yaşanan bu sorunları arttırmış olabilir. Çözüm ne mi? Açık havada yürüyüşe çıkmak ya da egzersiz videoları eşliğinde bedeninizi hareket ettirmek... Üstelik bu, hem kolay hem de ücretsiz...
#EgzersizÜç hafta evden çıkamama fikri sizi endişelendiriyor mu? Bu süreçte fiziksel ve ruhsal olarak sağlam kalmanın en iyi yolu egzersiz. Evde yapılabilecek egzersizleri ve faydalarını anlatan uzmanlar sporun kaygılardan arındırdığını, stresten koruduğunu ve huzur verdiğini söylüyor
#Tam KapanmaTıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Karagüzel, ebeveynlerin kontrolünde sağlıklı beslenme ile evdeki fiziksel koşullar göz önünde bulundurularak "düzenli günlük egzersiz" programlarının yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
#EgzersizYaşadığımız bu pandemi dönemi bizlere sadece bir enfeksiyon hastalığı riskini değil, bunun yanında pandemi dolayısıyla evde kalmanın yol açmış olduğu kronik sorunları da beraberinde getirdi. Bu durum ileride hem erişkinlerde hem de çocuklarda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sorunların en başında obezite gelmektedir ve pandemi sonrasında uğraşacağımız ana sorunlardan biri olmaya devam edecektir. Obeziteyi sadece kilo almak olarak değil yıllar sonra oluşabilecek kronik hastalıklara yol açan bir etken olarak bilmek gerekir.
#Çocuklarda Sporİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Pandemiİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Op. Dr. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Op. Dr. Yiğit ErdağPandemi kısıtlamalarıyla 65 yaş üstü bireylerin fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktördür. Bu yüzden 65 yaş üstü insanların her şart altında fiziksel aktivitelerini artırması gerekiyor. Ev içinde yürüyüş yapmak, çeşitli ağırlıklar kaldırmak ve taşımak, merdiven çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, lunge (adımlama), squat (çömelme), mekik, şınav, yoga, pilates gibi dar alana ve az ekipmana ihtiyaç duyulan, her yerde ve zamanda uygulanabilen egzersizler ev içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizlere örnek olarak sayılabilir’’ dedi.
#PandemiTüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği koronavirüs salgını insanların sağlığını, yaşam tarzını, ekonomik ve sosyal yaşantısını oldukça etkiledi. Vaka sayılarındaki değişimler yeni kısıtlamaları gündeme getirirken, hastalığın getirdiği riskler sebebiyle tedirginlikler arttı. Bu süreçte kişilerin kendi bireysel dünyalarında pozitif kalabilmeleri ve kaygıyla baş edebilmeleri için Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş öneriler verdi.
#Salgın