En çok tüketilen sakatatlardan biri de kelle. Özellikle kelle paça çorbası mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden. Evde kelle temizliğinin oldukça hijyenik bir şekilde yapılması çok önemli. Peki kelle nasıl temizlenir? Evde suda bekleterek kelle temizlemenin püf noktaları
#Kelle Nasıl TemizlenirSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkPastırma, etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla elde edilen bir lezzet. Orta Asya'da yaşayan Türklerin uzun süre beraberinde götürdükleri etin bozulmaması için birtakım işlemden geçirmeleriyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde de pastırma kahvaltı sofralarının olduğu kadar yemeklerin ve sandviçlerin de gözdesi. Pastırmayı satın almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peki evde pastırma nasıl yapılır? Pastırma ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları
#Evde Pastırma Nasıl YapılırSosis şarküteri ürünleri arasında en yaygınlarından ve en çok sevilenlerinden. Ancak son dönemde işlenmiş ürünlerin içindeki katkı maddeleri vb. kaygılar nedeniyle birçok kişi bu lezzetlerden uzak durmayı seçiyor. Hem kendisini bu keyiften mahrum bırakmamak hem de gönlünü rahat tutmak isteyenler için yapacağı en doğru şey ise sosisi evde yapmak. Peki nasıl? İşte sosis makinesi gibi ekstra aletlere ihtiyaç duymadan kolayca sosis yapmak isteyenlere tarifler ve ipuçları.
#Sosis TarifleriKayseri’nin meşhur lezzetlerinin başında gelen pastırma, fiyatıyla cep yakıyor. Kalitesine göre pastırmanın kilosu 75 ile 156 TL arasında değişirken, 144 TL olan en çok tercih edilen türlerden sırt pastırmanın dilimi ise 2 TL’den satılıyor.
#PastırmaÇemen kahvaltılarda sık karşımıza çıkan bir sosun yanı sıra pastırmanın dış yüzeyini kaplayan ve lezzet veren malzemenin de adı. Son dönemde pastırma fiyatlarının artmasıyla birçok kişi evde kendi pastırmasını yapmaya başladı. Evde yapacağınız pastırmanın lezzetli olması açısından, çemenin kalitesi ve lezzeti de çok önemli. Evde pastırma yapacaklar için enfes bir çemen tarifi hazırladık. Püf noktalarını da derlediğimiz pastırma için çemen yapılışı içeriğimizde…
#Çemen Nasıl YapılırPastırma Orta Asya’da yaşayan atalarımızın at üzerinde geçirdikleri uzun süreler boyunca yanlarında taşıdıkları etlerin bozulmasını önlemek için yaptıkları koruma işlemleri sonucu ortaya çıkmış bir lezzet. Hatta pastırma kelimesinin kökü olan ‘bastırma’nın etlerin atların eyerleri altında bastırılarak saklanmasıyla ilgili olduğu da söyleniyor. Peki bu has öz Türk yiyeceğini, evinizde yapmayı hiç düşünmüş müydünüz? İşte tuzuyla çemeniyle tadına doyum olmayan bir pastırma tarifi ve pastırma yapımının püf noktaları…
#PastırmaPaçanga böreği ara sıcak mezeler arasında en sevilen tariflerden biridir. Hele ki uygun şekilde sarıldıysa ve tam kıvamında pişirildiyse, damak çatlatan bir tarife dönüşür. Peki paçanga böreği nasıl yapılır, nasıl sarılır? İşte sofraların vazgeçilmezi paçanga böreği tarifi ve malzemeleri…
#Paçanga Böreği TarifiGelinim Mutfakta club burger tarifi ile günün öne çıkan yemekleri arasında yer alıyor. Kolay malzemeleri ve pratik sunumunun yanı sıra lezzetiyle de herkesin çok seveceği club burger (kulüp burger) tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları hemen aşağıda...
#Gelinim Mutfakta Club Burger TarifiBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanYeni yıla girmeye sayılı saatler kaldı, görkemli yılbaşı sofrası hazırlıkları başladı. Ancak yeni seneye mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlarla girmek istemiyorsanız bu noktalara dikkat! Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, sağlıklı yılbaşı sofrası hazırlığı için önerilerini paylaştı.
#YılbaşıLise yıllarında kavuşmuş iki çift göz, siyasetin sert rüzgârına, yıpratıcı günlerine meydan okuyan büyük bir sevgi, yaklaşık yarım asırlık evlilik, iki evlat ve ‘baldan tatlı’ dört torun. 1989-1999 yılları arasında iki dönem DYP’den Antalya Belediye Başkanlığı yapan, şimdilerin İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ve eşi Esin Subaşı’nın Antalya Konyaaltı’ndaki evlerine konuk oluyoruz.
#GazetehaberiUsta oyuncu Müjdat Gezen, yorulduğu gerekçesiyle Cennet Mahallesi dizisinden ayrıldı, tüm zamanını Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne ve orada okuyan öğrencilerine ayırmaya başladı. Öğrencilerinin oynadıkları diziler, aldıkları ödüllerle gururlanan sanatçı, ‘Demek ki dört yıllık emek boşa gitmemiş’ diyor.