Leblebi, sağlıklı kuruyemişlerin başında geliyor. Kavrulmuş leblebinin kokusunun yanı sıra leblebi tozu, şeker kaplamalı leblebiler çocukluğumuzu hatırlatıyor. Evinizde de sıcacık leblebiler hazırlayabilirsiniz. Peki leblebi nasıl yapılır? İşte evde leblebi tarifi ve püf noktaları...
#Leblebi Nasıl YapılırBoza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıZahter otunun kullanılması Fenikelilerden başlayan tarihsel bir sürece sahip… Bizans döneminde de kuvvet vermesi ve açık yaralardaki mikropları öldürme özelliği sayesinde sıklıkla kullanılmış. Osmanlı dönemindeyse tütsü görevinde kullanılan bu ot, kekiğin kardeşleri arasında yer alıyor. Zahter, insan eli değmeden dağlarda kendiliğinden yetişiyor ve küçük yapısına rağmen insan bedenine kocaman bir şifa kaynağı oluyor. Doğada kendiliğinden yetişen bir bitki olması da, şifa kaynağının topraktan geldiğini kanıtlıyor. Hoş bir kokuya sahip olan zahter, şifa kaynağı olmasıyla birlikte kahvaltılarda da bolca kullanılıyor.
#Yıldız Öz SamahaYeni yılla birlikte yeni kararlar alırız. Sağlığınız için bir karar alın ve beslenme şeklinizi değiştirin diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Beslenmenizdeki değişikliklerle kronik hastalıklardan korunun, daha sağlıklı, zinde ve ilaçsız bir yaşamı kucaklayın” dedi. Dr. Aktaş, sağlıklı bir yaşam için önerilerini ve detoks kürünü paylaştı.
#GlütenLeblebi kuruyemiş denince ilk aklımıza gelenlerdir. Özellikle çocukluğumuzda kuruyemiş satan dükkanların önünde kavrulan ve kokusu sokağın öbür ucundan duyulan leblebilerin lezzeti unutulmaz. Leblebi tozu, dışı renkli şekerlerle kaplı leblebiler de çocukluk nostaljisinin tatlı birer unsurudur. Peki o tadını, kokusunu özlediğiniz sıcacık leblebileri evde yapamaz mısınız? Tabii ki yapabilirsiniz… İşte leblebi yapımına dair önemli ipuçları ve leblebi tarifi…
#LeblebiKış mevsimiyle beraber gelen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara etkisiyle bilinen boza, anne sütünü de artırıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, bozanın içinde bulunan vitaminlerin sinir ve sindirim sistemine de iyi geldiğini söyleyerek, “Boza enerji verir ve anne sütünü artırır” dedi.
#ÖksürükSoğuk havalar yerini yaz mevsimine devrederken, besinler de hava gibi bir devir sürecinde. Sadece soğuğun yerini güneşe bırakmasının değil kestanenin yerini çileğe, ayvanın karpuza, portakalın kavuna, kerevizin de bayrağını semizotuna bıraktığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Yaz mevsimi denilince akla gelen şeylerden biri de taze meyveler oluyor” dedi. Özdemir, bu meyveler içerisindeki ilk 5 meyveyi ve faydalarını şöyle sıraladı.
#Bahar MeyveleriTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Coğrafi koşullar, iklim şartları hayli zor Erzurum ve Erzincan'da. Karakış bastırdı mı ne yapacağını şaşırıyor insan. Ancak kadınlar temkinli; tandırlar yanıyor, ekmekler, hamurlar hazırlanıyor. Onlar ki pek çok yemeğe ana malzeme oluyor kış boyunca. Eh; arpa, buğday, yoğurt derken kuruluyor sofralar.
#Yemek