Gıdada yapılan hileler her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Vatandaşın sağlığını hedef alan gıda hilekârları, soframızdaki hemen her şeye göz dikti. Şimdi de sıra mutfağımızın olmazsa olmazı salçaya geldi. Peki salçada hileler insan sağlığını nasıl etkiliyor? Uzmanlar yanıtladı.
#SalçaYaz aylarının ve özellikle de ağustos-eylül ayları, kış için lezzet hazırlığı yapmanın en güzel zamanıdır. Tatlı domatesler, leziz yaz sebzeleri ve meyvelerini kışın çok özlüyorsanız buzdolabınızda yer açın. Yaz lezzetlerini kış için nasıl saklayacağınızı anlatıyoruz.
#Konserve YapımıYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmHavalar soğumaya başladı, kış hazırlıkları neredeyse tamamlandı. Ancak hala hazırlıklarını tamamlamamış olanlar ya da henüz hiç başlayamayanlar varsa, kışın, en soğuk günde bile huzurla, mutlulukla uyanmanıza destek olacak bu kışlık sos tariflerini de hiç vakit kaybetmeden yapmalı. O soğuk kış günlerini bir düşünün... Saat kaç olursa olsun, sıcacık yatağınızı bırakıp da güne başlamak güne güzel başlamanızı garantileyelim diyoruz. Peki, evde domates sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuzlusundan acısına, hatta tatlısına, şimdiden hazırlayıp kavanozlara doldurabileceğiniz, kışın bir çırpıda dolaptan çıkarıp sıcacık kızarmış ekmeğinize sürebileceğiniz nefis ev yapımı domates sosu tarifi...
#Domates SosMenemen her mevsim sofraların aranan lezzeti. Sadece kahvaltı da değil, her öğün keyifle tüketilen bir lezzet. Yazın güzel domatesler de kışlık menemen için oldukça uygun. Bol ve kıpkırmızı nefis domateslerle menemeni hazırladıktan sonra geriye kışın sadece ısıtıp üzerine yumurta kırmak kalıyor. Tercihe göre soğanlı veya soğansız olarak yapabilirsiniz. Peki konserve menemen nasıl yapılır? İşte kavanozda kışlık ve kahvaltılık menemen tarifi, malzemeleri ve yapımı
#Konserve Menemen Nasıl YapılırGeçen haftaki yazımda bitkisel mutfakta tek bir malzeme hakkım olsaydı bunun nohut olacağını anlatmıştım. Tatlıdan tuzluya, bitkisel etten mayoneze birçok tarifte faydalandığım nohudun bir önemli kullanım alanı daha var, o da Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurt!
#NohutDomateslerin tam olgunlaşma dönemi olan ağustos ayıyla birlikte kış için konserve hazırlıkları hız kazanmaya başladı. Hemen her yemekte kullanılan domates konserveleri, yemeklere ayrı bir tat verirken aynı zamanda katkısız ve organik olması nedeniyle mutfaklarda her yıl kışlık domates adıyla hazırlanıyor. Peki evde kışlık domates konservesi nasıl yapılır? Domates konservesi tarifi için püf noktaları…
#Domates KonservesiTürkiye’de binlerce kadın balıkçılıkla ailesinin geçimini sağlıyor. Ama birçoğunun sosyal güvencesi bile yok. Yadırgansalar da denizde özgürler ve bundan keyif alıyorlar. Hülya Ataç diyor ki: “Deniz herkese ait. Orada özgürüm. Denizde huzur var.”
#KadınWorcestershire sosu, İngiltere mutfağına ait bir sos. Son yıllarda uluslararası tariflere olan erişimimiz arttıkça Türkiye’de de sık gündeme gelmeye başladı. Büyük marketlerin raflarında da bulunabilen Worcestershire sosunu evde yapmak da mümkün elbette. Ancak malzemesi biraz fazla… Sizin için bu sosun tarihini, kullanım alanlarını ve tarifini araştırdık. İşte Worcestershire sosu hakkında merak ettikleriniz…
#Worcestershire Sosu NedirPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#HemoroidÖzellikle yoğun geçen günlerde bir de akşama yemek hazırlama derdine düştüğümüzde konserveler imdadımıza yetişiverir. Ancak bu konserveleri alırken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var. İşte şeflere göre almanız ve almamanız gereken konserve yiyecekler…
#KonserveÖzellikle evde yemek tutkunlarının yakından takip ettiği sosyal medya sitesi Pinterest, koronavirüs karantinası döneminde kullanıcılarının en çok hangi tarifleri arayıp pin'lediklerini açıkladı. Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkelerde özellikle hamur işleri öne çıkıyor. Peki hangi ülkede ne arandı? İşte cevapları...
#PinterestKonserve tekniği, gıdaları uzun bir süre mevsimindeki lezzetiyle saklamanın en geleneksel yollarından biri. Balıktan sebzeye, et suyundan meyveye her şeyin konservesini yapmak mümkün. Özellikle nefis yaz sebzelerinin lezzetini kışa saklamak için birçok kişi konserveye başvuruyor. En sık yapılan konserveler arasında ise domates, fasulye, bamya gibi sebzeler öne çıkıyor. Ancak konserve doğru yapılıp saklanmadığında kısa süre içinde bozuluyor ve hem israf, hem emek ziyanı, hem de ölüme varabilecek zehirlenmelere yol açıyor. Sizin için güneşte olgunlaşmış güzelim sebzelerinizi bütün yıl afiyetle yemenizi sağlayacak bazı püf noktaları hazırladık. Yazının en altında bulunan konserve tariflerimizi de sakın kaçırmayın. Afiyet olsun…
#Konserve Nasıl YapılırKanser, en önemli sağlık sorunlarından biri... Obezite ile kanser arasında yakın bir ilişki var. Bazı kanser türlerinin nedeni obezite olabilir. Dünya çapında kanserlerin %50’sinin obezite kaynaklı olabileceği düşünülüyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Türker Karabuğa, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#KanserSürekli evdeyken sağlıklı beslenmek bir hayli zor olabiliyor. Öte yandan evde uzun ömürlü besinler stoklamaya dikkat ediyoruz. Bu iki konuyu bir araya getirdik ve Diyetisyen Nevra Demirel'e 'sağlıklı besin stoklama' konusunu sorduk, bir de sağlıklı tarif aldık.
#KoronavirüsZonguldak’ta yaşayan Ramazan Yıldız(55) ve eşi Zuhriye Yıldız(54), yedikleri bir yiyecekten geçen milyonda bir görülen ‘clostridium botulinum’(sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) hastalığı nedeniyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Doç. Dr. Özcan Pişkin, nadir görülen ve daha çok iyi sürede ve ısıda pişirilmemiş konservelerin bu bakteriyi taşıdığını söyleyerek, “Hastalarımızın ne yediğini tam olarak bilmiyoruz. Ekipler evdeki yiyeceklerden numune aldılar. Hayati tehlikeleri devam ediyor. Halkımız konserve yapıyorken yapılan malzemeyi yeterli ısıda ve yeterli sürede pişirmelerini öneriyoruz. Eğer konserveyi açtıklarını bir şişme renk değişikliği bir koku ya da paslanma görürlerse kesinlikle tüketmemelerini öneriyoruz” dedi.
#HaberSonbahar geldi, kış mevsimi için evlerde hazırlıklar başladı. Pazardan onlarca kilo sebze ve meyve alınıyor, konserveler yapılıyor. Bu gıdaların sağlık için herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken bazı kurallara uymak gerekiyor. Çünkü hijyenik ve doğru bir şekilde hazırlanmayan konserve ürünler tehlike saçıyor. Dyt. Rümeysa Çelik, konserve yapımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Ev Yapımı Konserve