Güncelleme Tarihi:
ADANA'da aynı aileden 4 kişinin, ev yapımı domates konservesinden yapılan yemek nedeniyle öldüğü iddiası üzerine, konuyla ilgil uzmanlardan uyarı geldi. Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, ev koşullarında sebze konservesi üretimini 'kesinlikle' önermediklerini söyledi.
Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümlerinden bilim insanları ile birlikte açıklama yapan Şehmus Alparslan, gıdalardaki bazı bakterilerin 120 derecede 15 dakikada pişirilerek yok edilebileceğini söyledi. Alparslan, "Konuya gıda bilimi ışığında yaklaşmamız gerekmektedir. Bu durumda bu kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilen bir etkenin tespiti ve yok edilmesinin zorluğu karşısında ev şartlarında sebze konservesi üretimini asla önermemekteyiz. Bilinilmelidir ki ister sanayi ürünü olsun ister el yapımı olsun gıda için en önemli kriter 'güvenilir' olmasıdır" dedi.
KONSERVE YAPACAKLAR DİKKATLİ OLMALI
Evde konserve yapmak konusunda ısrarlı olan kişilere tavsiyelerde de bulunan Alparslan şöyle konuştu:
"Öncelikle konserve hazırlamadan önce mutfağımızı, kullanacağımız alet ve ekipmanların temizliğine dikkat etmeliyiz. Ayrıca hazırlayacak olan kişinin kişisel temizliği sağlaması önemlidir. Özellikler elinde yara olan kimsenin konserve hazırlamaya yeltenmemesi gerekir. Konservenin yeterince kaynatıldığının anlaşılması için termometre kullanılmalı, sıcaklık ve kaynatma süresine riayet edilmelidir. Minimum 120 derecede 10-15 dakika. Kullanılacak olan kavanozların özellikle kapakları daha önce kullanılmamış olmalıdır. Konserveler kavanozlara sıcakken doldurulmalıdır. Kapakların içinde bulunan ve çoğunlukla dikkatten kaçan contanın yıpranmamış olması oldukça önemlidir. Contanın işlevini sağlayabilmesi ve diğer taraftan kapakta bulunan bazı mikroorganizmaların ısı etkisi ile yok olması için konserveler sıcak doldurulduktan sonra ters çevrilmelidir. Konserveler mümkün olduğunca hızlı bir şekilde soğutulmalı, soğuduktan sonra serin ve güneş görmeyen ortamda muhafaza edilmelidir. Konserve, tüketilmeden önce gözle kontrol edilmeli, kapağında şişme, sızıntı varsa ayrıca ürün içerisinde hava kabarcıkları oluşmuşsa, kapağı açıldığında normal olmayan kötü bir koku hissedilirse kesin olarak tüketilmemelidir."
Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)
FOTOĞRAFLI