Devam eden COVID-19 salgınıyla birlikte, çoğu mağaza raflarında el dezenfektanları neredeyse tükendi. Dezenfektanların, ellerinizdeki mikroplardan kurtulmaya çalışırken çok sık kullanılması halinde olumsuz etkilerinin olabileceğini unutmayın. Sabun ve su hala ellerinizde bulunan mikropları veya virüsleri öldürmenin en etkili yoludur, ancak her zaman sabun veya temiz suya erişemiyorsak, el dezenfektanı bir sonraki en iyi seçenek olabilir.
#DezenfektanKonya Büyükşehir Belediyesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evde olan öğrenciler ile bilim meraklıları için YouTube kanalından "Evde Bilimle Kal" temalı bilimsel içerikli videolar yayınlıyor.
#Konya Büyükşehir BelediyesiÇin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayınlan corona virüsün ardından hayatımıza giren kavramlardan biri de dezenfektan oldu. Yaygın dezenfektanlar, kimyasal maddelerdir, bu nedenle zararlı etkileri de barındırabilir. Ancak doğal ürünlerle kendi dezenfektanınızı oluşturmak da mümkün. Peki, doğal dezenfektan nasıl yapılır? İşte evde dezenfektan yapımı için kullanabileceğiniz malzemeler…
#Doğal Dezenfektan Nasıl YapılırHastalıklar olduktan sonra sonuçlarıyla ortalık kaynıyorken nedenlere bakmak gerektiğini kaçırabiliyoruz. Korona, tıpkı kuş gribi, salmonella, deli dana, influenza, koli basili gibi ilk önce hayvanlardan insanlara bulaşan virüsler. Burayı kaçırıyoruz. Konu insanların hayvanları yemek amaçlı görmeleri.
#VeganArabanızı ne sıklıkla yıkatıyorsunuz ya da temizliyorsunuz? Aracınız gözünüze çok kirli gibi görünmese de sizin gözle göremediğiniz bakterilerle dolu olabilir ve sizi hasta edebilir. Uzmanlar arabanızın içinin klozet kapağından bile daha kirli olabileceği konusunda uyarıyor. Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiğini Eenfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#Araba YıkamaArabalarımız düzgün bir şekilde temizlemediğinde tam bir bakteri yuvası haline dönüşebilir. İngiltere’de yapılan bir incelemeye göre sürücü koltukları, tuvaletten neredeyse dört kat daha yüksek düzeyde hastalığa neden olan bakteriler barındırıyor. Bunu el freni, iç kapı kolları ve vites kolu takip ediyor. Peki ne yapacağız? Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#ArabaParis’teki tahtakurusu görüntüleri sosyal medyada gündem oldu. Havalimanında, otobüslerde, sokaklarda, her yerdeler. En son İngiltere’de de bir alarm verildi. Bu durum haliyle seyahat ederken hijyen meselesini de gündeme getirdi. Tatile çıkarken nasıl bir hazırlık yapmamız gerektiğini gezginlerimize sorduk.
#HijyenKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKYaz aylarının en büyük sorunlarından sinekler, sivrisinekler ve karıncalar... Doğal yöntemlerle hazırlayacağımız karışımlarla hepsiyle savaşabilir; bu küçük canlılardan, ısırıkları nedeniyle oluşan kaşıntı ve kızarıklıklardan kurtulabiliriz.
#Dr. Ecz. Metin UyarÇerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' olarak tanıtan, sahte diploma ile görev yaptığı anlaşılınca tutuklanan Ayşe Özkiraz (20) hakkında 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar, 'özel belgede sahtecilik' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve 'yetkisiz hekimlik suçlarını düzenleyen 1219 sayılı kanuna muhalefet' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar olmak üzere toplam 13 yıla kadar hapis cezası istendi. Özkiraz, yarın davanın ilk duruşmasında hakim karşısına çıkarılacak.
#TEKİRDAĞTürkiye'nin konuştuğu sahte doktor skandalında yeni bir gelişme yaşandı. Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte doktorluk yaparken yakalanan Ayşe Özkiraz'ın cezaevi yönetiminden kitap talebinde bulunduğu öğrenildi.
#Sahte DoktorSirke Mısırlılar ve Yunanlılar başta olmak üzere pek çok medeniyette kullanılmış özel bir maddedir. Günümüzde beyaz sirke temizlik malzemesi olarak kullanılmakta ve hala popülerliğini korumaktadır. Beyaz sirke insan sağlığına zararlı madde içermeyen yapısından dolayı temizlik işlemlerinde güvenli kullanılabilir. Peki, beyaz sirke nerelerde ve neden kullanılır? Beyaz sirke içilir mi, ne işe yarar ve kullanım alanları nelerdir ayrıntıları ile derledik.
Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kaldı. Sınava hazırlanan öğrenciler heyecanla 5 Haziran’ı bekliyor. Öğrencilerin derslerine düzenli ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması kadar bu emekleri sınava doğru bir şekilde yansıtması da önem taşıyor.
#Liselere Geçiş SınavıZaman işte, göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. “Uzaklarda bir yerlerde bir virüs varmış”, “Kuş gribinde de böyle oldu, bir şey olmaz”, “Ne demek kapanıyoruz, nasıl kapanıyoruz” falan diye girdiğimiz sürecin üzerinden iki sene geçmiş bile. Şöyle bir hatırlayalım mı hangi yollardan geçmişiz ve şimdi o yollar nasıl görünüyor...
#Mehmet İrenHalk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Göz nezlesi tedavisinde gecikilirse görmede azalmaya ve uzayan göz şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabiliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme sıklığı artırıyor. Peki, göz nezlesi nasıl bulaşır, neden olur? İşte göz nezlesi tedavisi ve evde iyi gelen yöntemler...
#Göz NezlesiGeçmek bilmeyen kaşıntıların sebebi çoğu zaman alerjiler olarak görülür. En son akla gelen ise insandan insana temas yoluyla kolaylıkla bulaşan uyuz olur. Oysaki uyuzun bulaşması o kadar kolay ki... Uzmanlar kafe ve restoranlarda üşüyünce sıkı sıkı sarıldığımız ortak şallar konusunda dahi uyarılarda bulunuyor.
#SağlıkBir buçuk yıldır koronavirüs ile mücadele ediyoruz ve bu sürenin bir kısmı da karantinada, evlerde kapalı halde geçti. Beraber yaşayan/ayrı yaşayan çiftler ve ilişkisi olmayan kişilerin cinsel hayatları ciddi şekilde etkilendi. Kimisi hijyen takıntıları geliştirdi, kimisinin libidosu azaldı, kimisi ise aldığı kilolar yüzünden cinsel ilişki istemez oldu... Pandeminin cinsel hayata etkilerini 9 soruda inceledik
#KoronavirüsUzaktan eğitimle geçen 3 akademik yarı yılın ardından üniversite kampusları yüz yüze eğitimle hareketlendi. Aralarında İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Marmara’nın da olduğu altı üniversite daha dün yüz yüze eğitime başladı. İlk gün kampuslarda ‘yeni normal’e tanık olduk, üniversitelilerle konuştuk. Öğrencilerin tek korkusu yeniden uzaktan eğitime geçilmesi...
#Yüz Yüze EğitimGümüş suyu son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen gümüş suyuna talepler her geçen gün artmaktadır. Gümüş suyu nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? Evde gümüş suyu yapılabilir mi? Gümüş suyu yapmak mümkün müdür? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Gümüş SuyuPandemiyle değişen dünyada hijyen ürünlerine olan talebin artış göstermesi kozmetik sektörünü de hareketlendirdi. 'Kişisel hijyen, dezenfektan ürünlerinde talep artışının inanılmaz boyutlara ulaştığını' belirten uzmanlar Türkiye'den yapılan ihracatın da hız kesmediğini vurguladı. Ayrıca maske de makyaj ürünleri satışlarını özellikle göz alanında tercih edilmesini sağladı.
#Kozmetik SektörüKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 2021-2022 eğitim öğretim yılı, yeni tip koronavirüs (COVID-19) önlemleri çerçevesinde başladı. COVID-19 nedeniyle Mart 2020'den bu yana büyük ölçüde çevrim içi devam eden eğitim-öğretim sürecinde, yeniden yüz yüze eğitime geçildi. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı İlköğretim Dairesine bağlı 125 okulda bu sabah ilk ders zili çalarken, yarın ortaöğretim ve meslek liselerindeki öğrenciler maske-mesafe-hijyen kuralları çerçevesinde sınıflardaki yerini alacak.
#Kuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiBir buçuk yıllık pandemi sürecinin ardından 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçen okullar ilk haftayı tamamladı. Bildiği sınıf düzenine geri dönen öğretmenler mutlu olsalar da bu kez de maske ve mesafe kurallarıyla imtihan veriyorlar. Peki bu hafta öğretmenler için nasıl geçti? Hürriyet’e anlattılar...
#GazetehaberleriYazın kavurucu sıcaklarından sonbaharın serin ve yağışlı havasına geçtiğimiz bugünlerde okulların da açılıp kapalı ortamlarda zaman geçirilmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, pandemi sürecinde okul dönemi çocuklarında alınacak basit ama etkili önlemleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Okul ÇocuklarıBir buçuk yıllık pandemi sürecinin ardından 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçen okullar ilk haftayı tamamladı. Peki bu hafta uzun süredir uzaktan eğitim için teknolojiyle sınav veren öğretmenler için nasıl geçti? Bildiği sınıf düzenine geri dönen öğretmenler mutlu olsalar da bu kez de maske ve mesafe kurallarıyla imtihan veriyorlar. İşte öğretmenlerin ağzından pandeminin ardından yüz yüze eğitimin ilk haftasının hikayesi...
#Okul