Masterchef'te bu hafta kaptanlık oyununda balık ekmek yapılıyor. Yarışmacılar en lezzetli balıği hazırlamaya çalışırken, bir yandan da izleyiciler evde balık ekmek nasıl yapılır merak ediyorlar. Peki, balık ekmek hangi balıktan, nasıl yapılır? İşte, MasterChef balık ekmek tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
#Masterchef Balık EkmekBalıktan burger mi olur demeyin. Çıtır çıtır lezzetiyle balık burger et ve tavuk sevmeyenlere harika bir alternatif olacak. Şnitzel tadında balık burger nasıl yapılır merak edenlere? İşte evde kolay balık burger tarifi ve malzemeleri...
#Balık BurgerDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeKalamar ve midye gibi deniz ürünleri, dışarıda yemeye alışkın olduğumuz lezzetler. Oysa ki evde yapmak hiç zor değil. Bu hafta kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ara sıcak önerileriyle geldim. Tariflerimin temel malzemesi ‘cesaret’. Sonrası kolay... Hemen kolları sıvayın derim.
#KalamarOnlar son dönemin adeta ‘pop star’ları... Ekranda parlıyor, mutfaklarında döktürüyorlar. 2021’de Hürriyet’in Lezzetli Hayat ekinde köşe yazarlığına da başladılar. Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk, geçen yılın muhasebesini yaptık. Somer Sivrioğlu “Bu bölümü geçtik, mühim olan o” derken konu yeni yıl anılarına geldi. Danilo Zanna bir yılbaşı gecesi Türkiye’de nar kırmış, sonrası mı? “Nar bir patladı, bütün apartmanı boyatmak zorunda kaldık.”
#Somer SivrioğluDeniz balığı türlerinden olan uskumru balığı, balık sezonunun açılmasıyla birlikte merak edilen tarifler arasında yerini aldı. Yaklaşık 30 cm boyutlarında olan uskumru balığı besin değeri zengin olması ve lezzeti nedeniyle ülkemizde en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır. Peki uskumru balığı en güzel nasıl yapılır? İşte uskumru tarifi ve malzemeleri karşınızda…
#Uskumru‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet YalçınkayaKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiEkmek yerine marul kullanabilir, kokoreçlisini yapabilir hatta sebzelerle vegan versiyonunu hazırlayabilirsiniz. Yalnızca köfte ve ekmek değil, aklınıza gelen her malzemeyle yapabileceğiniz, sınırsız alternatifli bir yiyecek burger. Peki dışarıdayken en iyisi nerede yenir? Yeme-içme meraklısı Sinan Hamamsarılar, bu sorunun peşine düştü ve dört yıllık bir çalışmanın ardından Burger Haritası sitesini kurdu.
#Burger HaritasıCumhurbaşkanlığı Protokol Uzmanı İhsan Ataöv, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığından beri dünya liderlerinin ağırlanmasına imza atıyor. ‘Köşk’ün ve şimdi de Ak Saray’ın tüm ikramları ve nezaket kurallarında onun bilgisine başvuruluyor. Bir protokol yemeğinde çiçeğin nerede olduğundan fotoğrafta kimin nerede duracağına kadar her şeyin bir kuralı var. Olur da bir gün protokol masasında yer alırsanız nelere dikkat etmelisiniz? İşte cevabı...
Gösterisinin büyük bir kısımını yemek üzerine yaptığı espriler kaplıyor. Ben de nasibimi alıyorum zaten. Gösterilerinde beni anlatıp, izleyicisine soruyor: Tabağı sıyıran gurme mi olur diye... Bu kez ben Cem Yılmaz’ı karşıma aldım ve sordum: Salataya şamandıra atar mısın, zengin olunca hep havyar mı yedin, diyet yapıyor musun, evde mutfağa kim giriyor...
10 parmağında 10 marifet... Hiçbir şeyi atmıyor, bir gün öncesinden kalan yemeklerle harikalar yaratıyor. Yemek pişirmeyi de, kalabalık sofralarda bu yemekleri paylaşmayı da çok seviyor. Tek bir sorunu var: Diyabet hastası olduğu için çoğu zaman kendi pişirdiklerini bile yiyemiyor. Ama ona göre afrodizyak yemek demek, aslında sağlıklı yemek demek
Celal Şengör, anne ve babası değil ama köşklerinin aşçısı ve babannesi sayesinde çok lezzetli yemekler yiyerek büyümüş. Bir kere mutfağa girip bir börek yapmış; sonra da vazgeçmiş. Yemek yapmayı vakit kaybı olarak görüyor. Canının istediğini, istediği saatte, istediği miktarda yiyerek diyetisyenlere kafa tutuyor
Musa Dağdeviren lezzet peşinde hem Anadolu’yu hem Asya’yı arşınlamış bir yemek araştırmacısı. Yıllarca biriktirdiği deneyimlerini Kadıköy Çarşısı’nda Çiya adlı lokantasında müşterilerinin beğenisine sunuyor. Yemek macerası beş yaşındayken ailesinin fırınında başlamış. Kendi deyimiyle iyi bir hamurkâr ama abisi gibi tırnak vurma efsanesi değil
Ahmet Maranki üniversitede okurken yaşadığı mide yanması şikayeti dışında hiçbir sağlık sorunu olmadığı söylüyor ve bunu da uyguladığı sağlıklı beslenme ve yaşam programına bağlıyor. Yemeği yemeyi de yapmayı sanat olarak gören Maranki’nin severek yaptığı 145 yemek tarifi var
İncecik ve sağlıklı görüntüsünün yanı sıra kültürel birikimiyle de Türkiye’yi defalarca yurtdışında temsil eden manken Tülin Şahin tam bir yemek tutkunu. Yemekle ilişkisini “Aramızda bir aşk var” diye tanımlayan Şahin, canının istediğini yediğini söylüyor ve ekliyor: Yemekten hiç korkmam. Yemekten korkanları ve benim de korkmam gerektiğini düşünenleri anlamam. Spor yapıyorsanız isteğinizi korkusuzca yiyebilirsiniz. Bu kadar basit bu iş