Adıyla dikkat çeken yüresel çorbalarımızdan sakala çarpan çorbası son günlerde mutfağın aranan lezzetlerinden biri oldu. Aslında pek çoğumuzun adını bilmeden yaptığı sakala çarpan çorbası hem doyurucu hem besleyici tariflerimizden biri. PeKi, sakala çarpan çorbası nasıl yapılır, hangi yörenin? İşte, sakala çarpan çorbası tarifi ve malzemeleri...
#Sakala Çarpan ÇorbasıOsmanlı mutfağından gelen terkib-İ çeşidiyye, etle meyveyi bir araya getiren yemeklerden biri. Bir et yemeği olan terkib-i çeşidiyye yemeğinin içerisinde kuzu etinin yanı sıra kayısı, erik, elma gibi meyveler yer alıyor. Peki, terkib-i çeşidiyye nedir, nasıl yapılır? Terkib-i çeşidiyye için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Terkib-İ Çeşidiyye Nedirİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 8 Mayıs Cuma iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#KastamonuEski yemeklere, adetlere merakı olan şef Ömür Akkor, Türkiye’nin kaybolan yemekleri ve yemek kültürüyle ilgili veriler toplamak için yollara düştü. 80 ili tek tek gezdi, 300 bin kilometre kat etti. Akkor, 15 yılda aldığı bu seyahat notlarını ‘Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’ kitabında okuyucuyla paylaşıyor. 5 TL’nin altında yiyebileceğiniz lezzet duraklarını da tespit etti.
#Ömür AkkorBu yıl hediyelerimi almayıp kendim yapsam ne olur diye düşündüm. Elimden gelse babama bir kaşkol, anneme nefis bir ceket, arkadaşlarıma eldiven yapmak isterdim. Ancak benim elimden yemek yapmak geliyor. Çikolataya güzel bir nane dokunuşuyla onları şaşırtmaya, kahvelerine şeker koyarken vanilya tadıyla mutlu etmeye ve çorbalarına ekleyecekleri tuzu birkaç dokunuşla sürprizli hale getirmeye karar verdim
Shakespeare’den Homeros ve Bedri Rahmi’ye kadar pek çok yazar, şair ve ressamın aklına girmiş nar. Romalılar kabuğundan deri, kendisinden ayakkabı boyası yapmış; Osmanlı çinilerindeyse baş köşeye oturmuş. Bu alımlı ve bereketli meyvenin faydaları da bol. Başlıca antioksidanlardan bir kere; bağırsakları güçlendiriyor, ishali kesiyor, idrar söktürüyor, kolesterolü düşürüyor, cildi güzelleştiriyor... E, dolayısıyla bize de bol bol narlı yemek yapmak düşüyor.