Koronavirüs salgınında hızla yayılmaya ve tüm dünyada baskın hale gelmeye başlayan Omicron varyantıyla birlikte ev tipi PCR testlerinin kullanımı da giderek artıyor. ancak uzmanlardan bu konuyla ilgili kritik bir uyarı geldi ve bu testlerin birden fazla kişi tarafından asla kullanılmaması belirtildi.
#OMICRONÇoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-Dimer“Tam kapanmadan bir gün önce bile tedbirsiz davranan gençlerimizi gördük” diyen Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu görüntüler geçmişte kalmış olsun. Bir daha bu riski almayalım, aldığımız bu riski ailemize ve yakın çevremize taşımayalım. Yaşımız ne olursa olsun, hem kendimiz hem de çevremiz için kurallı geçirmemiz gereken bir yaz bizi bekliyor” uyarısında bulundu.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte bugün 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınEv içinde maske yok mesafe yok ama koronavirüs bulaş riski çok. Son günlerde uzmanlar da sık sık “Ev içi bulaşlara karşı tedbirli olalım” çağrısında bulunuyor. Peki, nedir bu ev içi bulaş meselesi? Salgının bu kadar yayılmasında ne kadar etkili?
#Ev İçi BulaşProf. Dr. İsmail Balık, “Vakaların çok yükseldiği bu Ramazan ayında kurallara harfiyen uyarak komşumuz veya yakın mesafedeki bir akrabamız bile olsa iftar sofrasında buluşmamalıyız” dedi ve “Orucunuzu çekirdek ailenizle açın” tavsiyesi yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTürkiye’de günlük koronavirüs vaka sayıları bir ay içerisinde rekor düzeyde arttı. Öyle ki 7 martta 11 bin olan vaka sayısı 55 bini aşmış durumda. Kontrolü güç bir noktaya doğru hızla gidiyoruz. Peki ne oldu da bugüne vardık? Vaka sayıları neden patladı? En önemli soru ise bu hızlı yükselişin düşüşü nasıl olacak? Tam kapanma ile mi? Amerika’da yaşayan dünyaca ünlü Türk bilim insanı - immünoloji profesörü Dr. Derya Unutmaz ile 7 soruda ‘üçüncü pik’in röntgenini çektik!
#YazarÇankırı Valisi Abdullah Ayaz, kentte koronavirüs yayılımında ilk sırada ev içi bulaşın olduğunu söyleyerek, "İnsanların birbirlerine gitmelerini, gelmelerini engelleyemiyoruz. Bu ramazan kimse kimseye iftara gitmesin, kimseyi çağırmayın" dedi.
#ÇankırıYeni tedbirler kapsamında yüksek riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma yasaklarına cumartesi günü yeniden eklenirken, Ramazan ayı boyunca restoranlar yalnızca paket servis hizmeti verebilecek. Sektör temsilcileri kaygılı; “Ramazan zor geçecek” diyorlar. Bir yandan da her gün artan vaka sayıları ile tablo alarm veriyor. Hem tablonun hem de esnafın son durumunu sordum.
#YazarKORONAVİRÜS risk haritasında 'çok yüksek riskli' iller arasında bulunan Edirne'de, Vali Ekrem Canalp, vatandaşlardan tedbirlere uymalarını isteyerek, "Lütfen, nisan ayının sonuna kadar kimse, komşusunu ziyaret etmesin. Hatta bizim kültürümüzde anne babasını ziyaret eden evlat hayırlı evlattır. Evlatlar, istirham ediyorum, 2 ay süreyle hayırsız evlat olsunlar ve 2 ay boyunca anne ve babasını dahi ziyaret etmesinler. Kardeşler de ziyaret etmesinler" dedi.
#Edirneİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs vaka sayılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tükek, 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu, yılbaşının da içinde bulunduğu dönemin hemen ardından 3 günde sayılarda artış olduğunu belirtti. Tükek, "Pazartesi günü önce 14 binli rakamlar, arkasından 13 ve 12 binli rakamları gördük. Kendi açımızdan da, hastanemiz açısından da baktığımız zaman Türkiye'deki sayılara paralel olarak, Pazartesi ve Salı günleri vaka sayımızda yüzde 50 bir artış oldu" dedi. Tükek mutasyonlu koronavirüse ilişkin de "Aile içinde bir ailede bir kişi olduğunda o ortamdaki bütün kişileri enfekte edebiliyor. Özellikle bu yeni mutant virüslerin enfeksiyon yapma kapasitesinin yüksek olduğu söyleniyor" ifadelerini kullandı.
#İstanbulİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs vaka sayılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tükek, 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu, yılbaşının da içinde bulunduğu dönemin hemen ardından 3 günde sayılarda artış olduğunu belirtti. Tükek, "Pazartesi günü önce 14 binli rakamlar, arkasından 13 ve 12 binli rakamları gördük. Kendi açımızdan da, hastanemiz açısından da baktığımız zaman Türkiye'deki sayılara paralel olarak, Pazartesi ve Salı günleri vaka sayımızda yüzde 50 bir artış oldu" dedi. Tükek mutasyonlu koronavirüse ilişkin de "Aile içinde bir ailede bir kişi olduğunda o ortamdaki bütün kişileri enfekte edebiliyor. Özellikle bu yeni mutant virüslerin enfeksiyon yapma kapasitesinin yüksek olduğu söyleniyor" ifadelerini kullandı.
#İstanbulSağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüsün yüzde 80 ev içi bulaştan kaynaklandığını belirterek, yılbaşında dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İlhan, "Çekirdek aile için dahi evde olabildiğince birinden uzak yaşamak, temastan kaçınmak doğru bir yaklaşım olacaktır" dedi.
#Ev İçi BulaşDünya tarihinin unutulmazları arasına girecek bir yıl oldu 2020. Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla sanki zaman durdu, biz de paralel bir evrene geçtik. Eğitim hayatımızdan iş yapış şekillerimize, alışkanlıklarımıza kadar her şey değişti. Öyle ki 2020 gitmeden son numarasını da yapıyor. Salgın tedbirleri kapsamında otel, restoran ve lüks mekânlarda eğlence kısıtlaması var. Yani hepimiz evde, ‘PTT’ (pijama, terlik, televizyon) oturacağız. Çekirdek aileyle evde kalmak neden önemli? Nasıl bir yılbaşı gecesi olacak? İşte yanıtları...
#Yazarİngiltere'de ortaya çıkan mutasyona karşı koronavirüs aşılarının etkili olup olmadığı en çok tartışılan konuların başında geliyor. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji eğitim sorumlusu Prof. Dr. Ali Kudret Adiloğlu, "Koronavirüsün, influenza gibi yeni aşı gerektirecek boyutta mutasyonlara uğraması yıllar sürüyor. Bir anda birkaç günde bu şekilde korkutucu mutasyonlar olmuyor koronavirüste" dedi.
#KoronavirusSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu, korona virüsünün mutasyon geçiren varyantlarının dünyayı tedirgin ettiği süreçte kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Çin'den gelecek aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirtti. Ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutasyon koronavirüsün Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Yerli korona aşısı konusunda son durum ne? Alınan tedbirler sonuç veriyor mu? Tüm merak edilen soruları tek tek yanıtladı.
#Fahrettin Kocaİstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu CNN Türk ekranlarında koronavirüs salgınında kentteki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, ''Piki yaşarken bir kısıtlama geldi. Kısıtlamanın etkisini hissettik. Ciddi boyutta vaka sayıları azaldı. Bu trendin devam edeceğini düşünüyorum. '' dedi. Memişoğlu ayrıca, ''Şu anda 13 tane aşı takip sistemimiz var, dağıtım sistemimiz hazır. Bilim kurulumuzun ve bakanlığımızın aşı dağıtım planlaması nasıl olacaksa hazırız. Günlük olarak 300-400 bin doz yapabilecek kapasitemiz var.'' ifadelerini kullandı.
#İstanbulİstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu CNN Türk ekranlarında koronavirüs salgınında kentteki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Memişoğlu, ''Piki yaşarken bir kısıtlama geldi. Kısıtlamanın etkisini hissettik. Ciddi boyutta vaka sayıları azaldı. Bu trendin devam edeceğini düşünüyorum. Kısıtlamalar ile farkındalık arttı.'' dedi. Memişoğlu ayrıca, ''Şu anda 13 tane aşı takip sistemimiz var, dağıtım sistemimiz hazır. Bilim kurulumuzun ve bakanlığımızın aşı dağıtım planlaması nasıl olacaksa hazırız. Günlük olarak 300-400 bin doz yapabilecek kapasitemiz var.'' ifadelerini kullandı.
#CoronaKoronavirüs salgınının artmasında ev içi bulaş riskinin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Birlikte yaşayan aileler arasında yüksek bulaş oranları görüyoruz. Belki de salgının büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Maske ve sosyal mesafeyi mümkünse ev içinde de sürdürmeliyiz. ‘Zaten biz aynı evde yaşıyoruz’ sözü belki de ev içi bulaşın en önemli nedenlerini oluşturuyor” dedi.
#Koronavirüs