Paylaş
EV İÇİ BULAŞ YÜZDE 85’E YÜKSELDİ
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan en çok görülen bulaş türünün ‘ev içi’ olduğunu söylüyor. Yani ‘Teyzem temiz insandır’ ya da ‘Aman kuzenime ayıp olur’ diyerek akraba, hısım, konu komşu ile görüşmeye devam ettiğiniz sürece risk altındasınız. Prof. Dr. İlhan, “Evdeki kalabalık ne kadar azalırsa bulaş ihtimali de o kadar azalır. Ev içerisindeki bireyler arasında çalışanlar, sürekli dışarıda olmak zorunda olanlar olsa bile çekirdek aile az sayıda bireyden oluştuğu için virüsün yayılma ihtimali dardır. Oysa dışarıdan misafir kabul ettiğinizde ortamdaki kişi sayısı artacak, haliyle bulaş da artacaktır. Ev içi bulaşma oranları yüzde 85’e yükseldi” diyor.
DÜN NEGATİF BUGÜN POZİTİF
“Akrabanız olsa dahi dışarıdan gelen bir kişinin COVID pozitif ya da asemptomatik olmadığını yüzüne bakarak nereden bileceksiniz?” diye soran Prof. Dr. İlhan şöyle devam ediyor: “Bu nedenle yılbaşını çekirdek ailenizle geçirmeniz hem kendi sağlığınız, hem de biz sağlık çalışanlarının yükünü azaltmanız açısından çok önemli. 4 günlük kısıtlama var önümüzde. Bu 4 gün, eğlence zamanı gibi düşünülmesin. ‘Nasıl olsa işyerinde beraberiz, nasıl olsa aşı çıkacak! Bizde toplanıp eğlenelim’ demek büyük risk. Beraber geçirilen zaman uzadıkça, ki 4 gün yani 96 saatten bahsediyoruz, risk de büyümekte. Dün negatif olanın bugün pozitif olmayacağının garantisi yok. Aksi halde yılbaşı sonrası vaka ve ağır hasta sayımızda istenmeyen artışlar görülebilir.”
ÇOCUKLUĞUMUZDAKİ YILBAŞI MÜMKÜN
YAZAR ve profesyonel koç Damla Kunç Koçman, pandemi ile 1 yıldır hepimizin eve kapandığını, değişip dönüştüğümüzü hatırlatıyor. Geri dönüp bakınca aslında çoğumuz “Asla yapmam” dediğimiz birçok duruma uyum sağladık. Koçman “Özdisiplini, özyönetimi olan, kendiyle zaman geçirmeye alışmış kişiler bu süreçte nispeten zorlanmazken buna alışık olmayan, daha çok sosyal hayattan beslenen kişiler hayli zorlandılar. Ama artık hepimiz hayatta kalmanın formülünü biliyoruz”
diyor. Yeni bir yılın başlayacağı, umutlarımızın arttığı yılbaşı gecesine gelince... Salgın dolayısıyla bu yıl
sokaklarda, meydanlarda, eğlence mekânlarında, köyümüzde, deniz kenarında ya da her ne yapıyorsak orada olamayacağız. Yılı ‘mağlup’ kapatıyoruz gibi dursa da maçı lehimize çevirebiliriz. Peki nasıl?
İYİ BİR SON YAZMAK GÜZELDİR
Koçman, “Çocukluğumuzdaki yılbaşı mümkün” diyerek şöyle özetliyor: “80’leri-90’ları bir düşünün. Güzel sofralar kurar, çerezimizi, meyvemizi alır, TV karşısında beraber zaman geçirir, eğlenir, şarkılar söylerdik. Bu sene sanatçıların da programları olmayacağı için ya TV’de, dijital platformlarda ya da sosyal medya hesaplarında sahne alacaklar. Hep eskiye özlem duymuyor muyuz? İşte fırsat. Beraber şarkılar söyleyin, oyunlar oynayın, saçmalama hakkınızı kullanın, gülün. Çok uzun zamandır içimize kapandık, kendimize döndük. İçimizde eski normalimize kavuşamamanın hüznü var. Hayal kurmayı, birbirimizle konuşmayı unuttuk. 2020’de içimizde neler biriktirdik? Ne hissettik? Neler öğrendik? Hayallerimiz neler? Yılbaşı gecesi ailecek bunları konuşmak
iyi gelecektir. 2020 hepimiz için zor ve öğretici bir yıl oldu. İyi bir son yazmak ise elimizde.”
BÜYÜKLERİMİZİ UNUTMAYALIM
“Herkesin bir ailesi yok, kimileri yalnız yaşıyor. Onlar için yalnızlık hissinin arttığı, hüzünlü bir gece olabilir. 4 günlük uzun bir kapanma öncesi sosyal mesafeye, maskeye dikkat edilerek kapı önü, pencere buluşmaları yapılabilir. Çoğumuzun interneti var. Sosyal medya üzerinden, platformlar aracılığıyla canlı görüşmeler ayarlanabilir. Fiziken dokunamasak da ruha dokunmak önemli. Yalnız yaşayan yaşlıların market alışverişi gibi ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Saat 12’yi vurduğunda, salgının başında olduğu gibi, balkondan balkona şarkılar söylenebilir, komşularla kutlama yapılabilir.”
VEFA DESTEK GRUPLARI İŞBAŞINDA
GENELGEYE göre, 31 Aralık Perşembe akşamı saat 21.00’de başlayan sokağa çıkma yasağı 4 Ocak 2021 Pazartesi sabah saat 05.00’te sona erecek. Bu süre içinde Vefa destek grupları işbaşında olacak ve ihtiyacı olan engelli, +65 ve kronik rahatsızlığı olanlara temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik hizmet verecek. Vefa Sosyal Destek Grubu’na 112, 155 ve 156 çağrı merkezlerinden ulaşılabilirsiniz.
31 ARALIK’TA NE VAR
KANAL D: Yılmaz Erdoğan’ın sunumuyla ‘Çok Güzel Hareketler 2 Yılbaşı Özel’ ile neşeli bir merhaba var. Özel skeçlerin sahneleneceği gecede Hülya Avşar, Kibariye, Koray Avcı, Cengiz Kurtoğlu, Hande Subaşı gibi isimler sahne alacak.
MİLLİ PİYANGO
ÇEKİLİŞİ: Yılbaşı özel çekilişi millipiyangoonline.com ve Milli Piyango TV YouTube kanalından saat 14.30’da canlı yayınlanmaya başlayacak. Büyük ikramiye çekilişi ise saat 23.00 itibariyle Kanal D ekranlarından naklen yayınlanacak.
BLU TV: Ata Demirer’in 5 sezondur kapalı gişe oynayan programı ‘Ata Demirer Gazinosu’ var. Demirer, Türk sanat müziğinden operaya, halk müziğinden arabeske geniş bir repertuar sunacak.
MÜCBİR YILBAŞI: Melikşah Altuntaş ve Bartu Küçükçağlayan’ın Instagram’da başlattığı talk show ‘Mücbir Sebepler’, bu sefer yeni dijital platform Gain’de ‘Mücbir Yılbaşı’ olarak yayında.
Paylaş