Güncelleme Tarihi:
Ankara’da tam kapanma süreci öncesinde, özellikle genç nüfusun başını çektiği bir kesim pandemi yokmuşçasına davranıp, kuralsızca kabalıklara karışmaya devam ederek vaka sayılarının artmasına zemin hazırladı. Nisan ayında mutant virüsün de etkisiyle Ankara’da yaklaşık 16 kat artan vaka sayıları 100 binde 568 seviyelerine ulaştı. Tam kapanma süreciyle birlikte azalan hareketlilik ise beraberinde vaka sayıları ve yoğun bakım doluluk oranlarında düşüşü getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre; tam kapanma sürecine 100 binde 568 vaka sayısı ile başlayan Ankara’da vaka sayıları 24-30 Nisan haftasında 100 binde 361’e, 1-7 Mayıs haftasında 100 binde 247’ye, 8-14 Mayıs haftasında ise 100 binde 152’ye geriledi. Vaka sayılarındaki düşüşün korunması için gençlerin büyük bir sorumluluğu olduğunun altını çizen Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “Tedbirsiz davranan gençler bu virüsü yakınlarına, en sevdikleri anne, babalarına veya daha büyük akrabalarına bulaştırabileceğini unutmamalı. ‘Tam kapanma süreci de bitti’, ‘vakalar zaten azaldı’, ‘ben gencim bana bir şey olmaz’ gibi düşüncelerle rehavete kapılmak ve kuralları yok saymak bize yeni kısıtlamalar getirir” dedi. Prof. Dr. İsmail Balık, aşılanmanın ve kurallı yaşamın her yaş için şart olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
GENÇ HASTA SAYISI ARTTI
“Aşılamanın yaşı daha ileri vatandaşlarımızda yaygınlaşmasının da etkisiyle yoğun bakımdaki genç nüfus oranımız artmış durumda. Aşı olmayan gençler bu hastalığı yenseler bile çok ağır semptomlarla geçirebileceklerini unutmamalı. ‘Sıkıldım’ deyip kuralları hiç saymak sizi yoğun bakımda daha sıkıntılı günlere sürükleyebilir. Yaşımız ne olursa olsun, ‘havalarda güzelleşti’ deyip rehavete kapılmamalıyız. Tam kapanma sonlanmış olsa bile, pandemi sürüyor ve virüs yayılmaya, yeni vakalar görülmeye devam ediyor. Bu yüzden kurallı yaşam devam etmeli.
KURALSIZSAN AÇIK HAVADA RİSKLİ
Sıkılan ve bunalan, kuralları hiçe sayan gençler, kendileri bu hastalığı belirtisiz geçirse bile aile ve yakınları için sorumluluk almalı. Son dönemlerde ev içi bulaş sayılarımız oldukça artmış durumda. Sizin yüzünüzden bir yakınınızın yoğun bakımda mücadele vermesini, hayatını riske atmasını istemiyorsanız kurallı yaşamı sürdürmelisiniz. Bir sağlık çalışanı olarak, özellikle bu yaz ‘her şey bitmiş’ gibi davranmamalarını rica ediyorum. Sosyalleştikleri ortamlarda da kendilerini korumaları gerekiyor. İlla arkadaşlarınızla görüşecekseniz, açık havada maske ve mesafe kurallarına uyarak bunu yapın. Bir süre daha dişinizi sıkın ve bunu minimumda tutun.
TEDBİRLERİ BIRAKMANIN ZAMANI GELMEDİ
Önceki tecrübelerimizden ders çıkartmamız gerekiyor. Geçen sene yaz ayında vaka sayılarının düşmesiyle bir rahatlama oldu ve devamında ikinci dalga geldi. Şimdi bir kez daha ‘tam kapanma’ etkisiyle vakalar düştü. Ama yaz ayları tedbirsiz geçerse bu bize vaka sayılarındaki artış ve yeni kısıtlamalar olarak geri dönecektir. Tam kapanmadan bir gün önce bile tedbirsiz davranan gençlerimizi gördük. Bu görüntüler geçmişte kalmış olsun. Bir daha bu riski almayalım, aldığımız bu riski ailemize ve yakın çevremize taşımayalım.”
Hürriyet Ankara 30 Nisan’da ‘Koronayla halay olmaz’ başlıklı haberiyle Seymenler’de kuralları hiçe sayan gençlerin maske ve mesafe tanımadan halay çektiği görüntüleri gündeme getirmişti. İsmail Balık görüntülerde yer alan gençlerin kendilerini virüse enfekte olmuş gibi düşünüp hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Koronavirüsle alay etmeyi bir kenara bırakıp, kurallara bağlı kalmamız şart” uyarısı yapmıştı