Çay tarımı için büyük kentlerden Rize'ye gelenlerin sayısı 40 bini aştı. Kente son 1,5 ayda sadece İstanbul plakalı, yaklaşık 20 bin araç geldi. Çay göçü nedeniyle koronavirüs vakalarında artış endişesi yaşayan Rize'de korkulan olmadı, koronavirüs vaka sayıları geriledi.
#RizeRize'de 'tam kapanma' döneminde köy evlerindeki aile içi toplu buluşmalar nedeniyle vaka sayılarında artış yaşanmaya başladı. Rize Valisi Kemal Çeber, bulaşların yüzde 83'ünün ev bulaşı olduğunu belirterek "Köyümüze gitsek bile bir süre çekirdek aile vasfımızı korumamız gerekiyor" dedi.
#RizeRize'de 'tam kapanma' döneminde köy evlerindeki aile içi toplu buluşmalar nedeniyle vaka sayılarında artış yaşanmaya başladı. Rize Valisi Kemal Çeber, bulaşların yüzde 83'ünün ev bulaşı olduğunu belirterek "Köyümüze gitsek bile bir süre çekirdek aile vasfımızı korumamız gerekiyor" dedi.
#RizeSAĞLIK Bakanlığı’nca açıklanan vaka haritasına göre Rize'de geçen hafta 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayısı 202’den 250'ye çıktı. Rize Valisi Kemal Çeber, “Bundan sonra herkesin polisi biraz kendi vicdanı, ev buluşmalarından kaçınalım” uyarısında bulundu.
#RizeDoğu Karadeniz’de Mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üretici ve işçi gelmesi bekleniyor. 'Çay göçü' ile vakaların artması beklenirken yeni bir önlem alındı, gelen üreticilere 10 günlük karantina uygulanacak. Rize Valisi Kemal Çeber, "Gelen çay işçileri kendilerine tahsis edilen ikametgahta mutlaka 10 gün kalmalarını, çay bahçesi ile evleri arasında kendilerini izole etmelerini isteyeceğiz" dedi.
#RizeDoğu Karadeniz’de Mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üretici ve işçi gelmesi bekleniyor. 'Çay göçü' ile vakaların artması beklenirken yeni bir önlem alındı, gelen üreticilere 10 günlük karantina uygulanacak. Rize Valisi Kemal Çeber, "Gelen çay işçileri kendilerine tahsis edilen ikametgahta mutlaka 10 gün kalmalarını, çay bahçesi ile evleri arasında kendilerini izole etmelerini isteyeceğiz" dedi.
#RizeCilt kanseri son dönemde yaygınlığı artan kanser türlerinin başında geliyor. Uzmanlar cilt kanserinin en önemli sebeplerinden birinin güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak olduğunu altını çize çize söylüyor ve güneş kremi kullanımını sık sık tavsiye ediyor. Ancak güneş kremleriyle ilgili kafaları kurcalayan detaylar da yok değil. İşte herkesin bilmesi gerekenler...
#Cilt KanseriHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaÜreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı üreticileri uyarırken, akıllarda cevaplandırmayı bekleyen pek çok soru var. Nikotin bulaşan ürünler nasıl bir tehlikeye dönüşüyor? Sebze ve meyveler hangi aşamalardan geçerek temizlenmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDünyanın pek çok yerinde pandemi kuralları esnerken yeni bir madde daha gündeme geldi; uçaklarda maske kurallarının kaldırılması... İngiltere ve Danimarka'da bazı havayolu şirketleri maske zorunluluğunu askıya aldı. Kimisi kararı çok olumlu karşılarken kimi yolcular ise karardan mutsuz. Peki uzmanlar bu konuya nasıl bakıyor?
#KoronavirüsCovid-19 pandemisinde aşıdan sonra en önemli korunma şekli maske-mesafe ve hijyen. Ancak pek çok gelişmiş ülke bu kuralları gevşetmeye başladı. Pek çok ülkede ise vaka ve ölüm sayıları hala ciddiyetini korumaya devam ediyor. Peki bazı ülkeler Covid-19’u kafalarında bitirdi mi? Bu salgının gidişatı açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#KoronavirüsŞu anda Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Tüm dünyada hızla yayılan varyant nedeniyle hatırlatma dozlarını yaptırmış tam aşılar da dahil olmak üzere çok daha fazla insan covid pozitif çıkıyor. Omicron bir ayı aşkın süredir hayatımızda ama elde edilen veriler çok yeni ve hala net değil. Bu nedenle testi pozitif çıkanların kafalarında onlarca soru var. Biz de bu soruları uzmanlarımıza sorarak yanıtlarını aldık. İşte Omicron varyantı ile enfekte olanların en çok sorduğu sorular...
#OmicronSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. İlhan, "Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirlerine gerçekleştiriyorlar" dedi. Günlük vaka sayıları ile ilgili de açıklama yapan İlhan, "Neden halen 20-25 bin bandında diye baktığımızda ise burada mevsim değişikliği ve toplumsal hareketliliği birlikte değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. İlhan, "Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirlerine gerçekleştiriyorlar" dedi. Günlük vaka sayıları ile ilgili de açıklama yapan İlhan, "Neden halen 20-25 bin bandında diye baktığımızda ise burada mevsim değişikliği ve toplumsal hareketliliği birlikte değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsMilli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘koronavirüs önlemleri rehberi’ okullara yollandı. Rehberde önerilen önlemler arasında öğretmelerin aşı olması, olmayanların haftada iki kez PCR testi yaptırması da bulunuyor. Veliler için test zorunluluğu henüz yok. Aralarında öğretmenlerin de olduğu velilere aşı konusundaki yol haritalarını sorduk...
#PCR TestiAşılama sayısının artmasına rağmen dünyada koronavirüsün yayılımı engellenemiyor. Kısıtlamaların kalkması ve kalabalık etkinliklere izin verilmesiyle vaka sayıları normalin üzerine çıkabiliyor. Buna en büyük örnek İngiltere'den geldi. Resmi açıklama, durumun kritikliğini gözler önüne seriyor.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 219 bin 465 Kovid-19 testi yapıldı, 8 bin 426 kişinin testi pozitif çıktı, 183 kişi ise hayatını kaybetti. Dr. Ahmet İnal salgın hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunurken asemptomatik vakaların devam ettiğini belirterek, "Toplumda halen yüzde 10 civarında asemptomatik vaka görülüyor. Sadece başka amaçla gelen hastaya test yapıyorsunuz ve bu pozitifliği görüyorsunuz" dedi.
#Kayseriİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber canlı yayınına katıldı. Bakan Soylu, gündemdeki konulara ilişkin Aysun Torun'un moderatörlüğünde Yahya Bostan ve Melik Yiğitel'in sorularını yanıtladı. Soylu, Türkiye'nin gündemindeki organize suç örgütü tartışmalarına ilişkin "Birinci ve ikinci videoyu izledim; hedef Türkiye" değerlendirmesinde bulundu.
#Süleyman SoyluHacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 17 Mayıs'ta sona erecek tam kapanmadan sonra nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusuna yanıt verdi. Ceyhan, 'Önümüzdeki haftadan itibaren kısıtlamanın getirdiği etkiyi görmeye başlayacağız. Yalnız yeni bir artışın önüne geçmek önemli. Azalmada hızlanma bekliyoruz. 5 binin altına da inilebilir' dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanToplumsal bağışıklık için nüfusun yüzde 20'sini oluşturan çocukların da aşılanmasının önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulaşta faktör olabilirler, bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları oldukça önemli" dedi.
#KoronavirusEv içinde maske yok mesafe yok ama koronavirüs bulaş riski çok. Son günlerde uzmanlar da sık sık “Ev içi bulaşlara karşı tedbirli olalım” çağrısında bulunuyor. Peki, nedir bu ev içi bulaş meselesi? Salgının bu kadar yayılmasında ne kadar etkili?
#Ev İçi BulaşBioNTech aşısının da gelmesiyle aşılama çalışmaları hız kazandı. Ancak uzmanlar aşı olanların ‘Bana bir şey olmaz’ diye rahatlamaması gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: Aşı bulaşı engellemiyor, kişi hasta olursa ağır hastalık geçirmesini engelliyor. O yüzden aşı olanlar maske takmaya devam etmeli, mesafeyi unutmamalı.
#Koronavirüs AşısıEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “En son hafta açıklanan verilere baktığımızda Samsun 100 binde 500'ün üzerine, İstanbul 100 binde 250'nin üzerine çıktı. Ve kırmızıya dönüşen illerimizin sayısı gerçekten çok ciddi derecede arttı. Bu, hastalığın şu anda üçüncü dalganın üst sınırına doğru gittiğini gösteriyor" dedi.
#TekirdağEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “En son hafta açıklanan verilere baktığımızda Samsun 100 binde 500'ün üzerine, İstanbul 100 binde 250'nin üzerine çıktı. Ve kırmızıya dönüşen illerimizin sayısı gerçekten çok ciddi derecede arttı. Bu, hastalığın şu anda üçüncü dalganın üst sınırına doğru gittiğini gösteriyor" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulSağlık Bakanlığı'nın haftalık risk haritasında vaka sayısındaki artışla dikkat çeken Edirne'de son dönemde hastalığa yakalananların yüzde 50'den fazlasını ev kadınlarının oluşturduğu ortaya çıktı. Ev kadınları arasındaki bulaşı arttıran ise, 'ev oturmaları' oldu.
#TrakyaSağlık Bakanlığı'nın haftalık risk haritasında vaka sayısındaki artışla dikkat çeken Edirne'de son dönemde hastalığa yakalananların yüzde 50'den fazlasını ev kadınlarının oluşturduğu ortaya çıktı. Ev kadınları arasındaki bulaşı arttıran ise, 'ev oturmaları' oldu.
#Trakya