EÜD Başkanı Önder Karaduman, elektrik sisteminde bir daha benzer bir kriz yaşanmaması için, elektrik üretiminin bölgesel dağılımını dikkate almayan ve sadece teklif edilen fiyata (ucuz) göre sıralama yapan mevcut PMUM (elektrik borsası) yazılımının değiştirilmesi ve üretimde bölgesel dağılıma dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
#FiyatTürkiye genelinde tüm bölgelerde yağış oranlarında ciddi bir azalma devam ederken, elektriğin yaklaşık yüzde 25’ini sağlayan su kaynaklı santraller de bundan etkileniyor. Elektrik sektörü yetkilileri, Fırat Havzası’ndaki en önemli baraj olan Keban’da son 10 metreye girildiğini vurguluyor.
HES’lere ciro üzerinden yıllık yüzde 1.5 kesinti getirilmesi yatırımcının tepkisine neden oldu. Sektör temsilcileri, “Elektriği 20 kuruştan satıyor olsanız, yıllık yaklaşık 3 milyon lira kesinti demek” derken ödeme yükümlülüğünün yaklaşık 900 santralı etkilediği belirtiliyor.
Kamuya ait tüm taşınmaz malların satışı, kirası, devri ve takası için Başbakanlık’tan izin alınması şartını getiren genelge yatırımcıyı panikletti. Bazı sektör temsilcileri, zaten uzun süren bürokrasi sürecinin bu genelgeyle iyice çıkmaza gireceğini savunuyor.
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, elektrikte dağıtımda olduğu gibi üretim özelleştirmelerinde de sıkıntılar yaşanmaması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) bazı tedbirler alması gerektiğini söyledi.
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, 1 Ekim’de uygulamaya başlanacak yeni düzenlemeler konusunda uyarıda bulunurken, “Saatlik okuma için henüz erken, pek çok aksaklıklar var. Ancak ne Enerji Bakanı, ne de EPDK Başkanı’na derdimizi anlatamadık” dedi. Karaduman, eksik başlayan bir uygulamanın faturasının sonuçta tüketiciye çıkacağını vurguladı.
Bursa'daki doğalgaz santralı 13 ili karanlıkta bırakınca yeni kesinti korkusu arttı. EÜD Başkanı Önder Karaduman, "Özel sektör devreden çıkarıldı. Elektrikte arz, talebe yetmiyor. Sıcaktan bunalan klimaya yüklendi, kesinti oldu" dedi. Kendi elektriğini üreten İTHİB Başkanı İsmail Gülle, "İhracat rekoru kırıyoruz, elektrik bizi taşıyamıyor" diye konuştu.
Elektrik Üreticileri Derneği Genel Başkanı Önder Karaduman, Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketiminin 180 milyon metreküpe dayandığını, oysa tüm kontratlar ve yeraltı depoları tam kapasite çalışsa bile sisteme ancak 170 milyon metreküp gaz girişi olabildiğini belirtti.
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, özellikle yazın yaşanabilecek elektrik kasinileri konusunda uyardı. Üretim tesislerin rehabilite edilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaduman, yazın kullanılan klimaların da şebekeye ek yük getirdiğini belirtti.
Elektrik arz sorunu nedeniyle hükümetle karşı karşıya gelen özel sektör elektrik üreticilerinin, santralarında üretimi durdurma kararından hemen önce, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) mektup yazdığı ortaya çıktı.