Yıllık duş 160 YTL’ye çıktı, evde doğalgaz faturası 1470 YTL’yi buldu

Güncelleme Tarihi:

Yıllık duş 160 YTL’ye çıktı, evde doğalgaz faturası 1470 YTL’yi buldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 00:00

Doğalgaza yapılan zam 5 kişilik bir ailenin yıllık mutfak ve ısınma masrafını 300 YTL artırdı.

Doğalgaza yüzde 16’lık zamla birlikte bir duşun maliyeti de 3.5 YKr’den 4 YKr’ye çıktı. Bir demlik çayı ısıtmanın bedeli ise 3 YKr’den 3.5 YKr’ye yükseldi. Günde 3 defa duş alınan bir ailenin yıllık sıcak su kullanma bedeli 160 YTL’ye çıktı. Yıllık gaz faturası 1470 YTL’ye ulaştı.

BOTAŞ’ın, kamuoyunda "otomatik fiyatlandırma" olarak bilinen maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi çerçevesinde doğalgaza konutlarda yüzde 16.88, sanayiye de yüzde 18.77 zam yapması, hem sanayide, hem de konutlarda faturaları anında kabarttı. Son zamla birlikte, İstanbul’da yaşayan 5 kişilik bir aile doğalgaza yılda 220 YTL, İstanbul dışında yaşayanlar ise 300 YTL daha fazla ödeyecek. Zamla birlikte doğalgazlı ısıtıcı kullanılarak alınan bir duşun maliyeti de 3.5 YKr’den 4 YKr’ye çıktı. Bir demlik çayı ısıtmanın bedeli ise 3 YKr’den 3.5 YKr’ye yükseldi.

Sıcak suya 160 YTL

Alınan duş başına 4 YKr’lik doğalgaz faturası ilk bakışta çok küçük gibi görünse de, 5 kişilik bir ailede, günde 3 defa duş alındığı varsayılarak yapılan hesaplamaya göre, sıcak suyun altında kalmanın bedeli 138 YTL’den 160 YTL’ye çıkacak. İstanbul dışında yaşayanlar ise sıcak suyla yıkanmak için, yılda 123 YTL öderken bu fiyat 144 YTL’ye çıkacak. İstanbul dışında yaşayanlar bundan sonra bir duşa 3 YKr yerine 3.5 YKr ödeyecek.

Yılda 1470 YTL

Konutlara yapılan yüzde 16’lık zam Türkiye’de yaşayan ve doğalgaz kullanan ailelerin bütçesini de olumsuz yönde etkileyecek. Zamdan önce doğalgaz kullanan 5 kişilik bir aile ısınma ve mutfak için yılda doğalgaza 1250 YTL ödüyordu. Son zamla birlikte bu aile doğalgaza 1470 YTL ödeyecek. İstanbul dışında yaşayan aynı aile ise 1000 YTL’lik yıllık doğalgaz faturasını bundan sonra 1300 YTL olarak ödeyecek.

Aboneler düşünecek

Doğalgaza yapılan zamların kullanıma yeni geçecek şehirleri olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyen Aksa Doğalgaz Genel Müdürü Burhan Özcan, şöyle konuştu: "Beklenen bir zamdı. Ama miktarı oldukça yüksek oldu. Yeni doğalgaz kullanımına geçen şehirlerde, abone olmak isteyen kullanıcıları düşündürebilecek bir zam oldu. Ancak doğalgazın verimliliği, çevre faktörü, konforluğu göz önüne alınınca avantajlarını hala koruyor. Yapılan zamlar kullanıcıları olumsuz etkilese bile tüketiciler doğalgaz kullanımından vazgeçmez. Vatandaşın özellikle mutfak ve ısınma maliyetleri artacak. Ancak şartlar göz önüne alınınca böyle bir zamda kaçınılmaz oluyor. "

Zamlı fiyatlar doğalgaz harcamasını nasıl değiştirdi

Bir duşun maliyeti 3.5 YKr’den 4 YKr’ye çıktı.

Bir demlik çayı ısıtmanın bedeli 3 YKr’den 4 YKr’ye yükseldi.

5 kişilik bir ailenin yıllık faturası 1250’den 1470 YTL’ye çıktı.

Günde üç defa duş alınan bir evin sıcak su faturası 160 YTL olacak.

Tedirgin olmaya gerek yok Avrupa’dan ucuz kullanıyoruz

DOĞAL Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı, dünya petrol fiyatlarında hızlı bir artış yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "Zamların gelmesi bizi oldukça üzüyor. Ancak yapılan zamlar kaçınılmaz bir sonuçtur. Dünyadaki petrol fiyatları artmaya devam ettiği sürece doğalgazın da fiyatı yukarıya çıkar. Ancak sıvı yakıtlara göre doğalgazın fiyatı hala ucuzdur. Gazın Türkiye’deki popülaritesi hala düşmemiştir. Ancak şuda bir gerçektirki, artan fiyatlar tüketiciyi etkiliyor. Ticari şirket aldığından ucuza mal satamaz. Gaz şirketlerinin yatırımları devam ediyor ve edecektir. Tedirgin olmaya gerek yok. Dünya genelinde artış var. Türkiye hala Avrupa ülkeleri arasında doğalgazı en ucuz kullanan ülke konumunda."

Özel elektrik üreticileri doğrudan etkilenmeyecek

ELEKTRİK Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, Türkiye’de elektriğin yüzde 58’inin doğalgazdan elde edildiğini belirterek, son zamların özel elektrik üreticilerini doğrudan etkilemeyeceğini söyledi. Karaduman, şu bilgileri verdi: "Bu gelişme özel elektrik üreticilerinin fiyatlarına zam yapacağı anlamına gelmez. Özel elektrik üreticileri 2006 yılından beri Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin (DUY) uygulamaya girmesiyle satılıyor. Özel üreticiler kendi maliyetlerini yansıtarak ve teklif usulüyle elektrik satıyorlar. Bu nedenle doğrudan bize etkisi yok. Otomatik zamlar, doğrudan sanayi ve konuta yansıyacak. Ama doğalgaz, üreticilerin ana girdisi."

İSO: Sanayiciyi iyice zora sokacak

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, YTL’deki aşırı değerlenmenin rekabet gücünü erittiği bir ortamda, "kur dışındaki alanlarda da hiçbir iyileşme sağlanmamışken" doğal gaza gelen zammın da sanayiciyi iyice zora soktuğunu kaydetti. Küçük, doğal gaz zammına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz 2008’de uygulanmaya başlanan ve otomatik fiyatlandırma olarak bilinen maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi çerçevesinde sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 18.7 oranında zam yapıldığını anımsattı. Doğal gaza yapılan zammın, sanayinin, rekabet ettiği ülkelere göre zaten yüksek olan girdi maliyetlerini biraz daha artırdığını, rekabet gücünü biraz daha zayıflattığı ifade eden Küçük, şöyle konuştu: "Üretimlerinde yoğun olarak doğal gaz kullanmak zorunda olan sektörlerimiz bu zamdan özellikle olumsuz etkilenecektir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!