Elektrik üretiminde 2 milyar dolarlık portföy var, özelleştirirken yine sorun yaşamayalım

Güncelleme Tarihi:

Elektrik üretiminde 2 milyar dolarlık portföy var, özelleştirirken yine sorun yaşamayalım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2011 00:00

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, elektrikte dağıtımda olduğu gibi üretim özelleştirmelerinde de sıkıntılar yaşanmaması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) bazı tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Üretim portföylerindeki gruplamaların çok büyük mali değerler ortaya çıkardığını savunan Karaduman, “Portföyler 2.500?3 bin megavattan başlıyor. Bu da portföy başına 2?3 milyar dolarlık bir paraya denk geliyor. Bunlara Türk firmaların talip olması çok zor. Türk firmalarıyla konsorsiyum şartı konularak, girmeleri sağlanabilir” dedi.

Miktar büyük tutuldu

Önder Karaduman, ÖİB’nin ihaleleri yaparken “En yüksek fiyatı kim verirse ona satarım” mantığından vazgeçmesi gerektiğini savundu ve şunları söyledi: “Elektriğin bir kamu hizmeti olduğu düşünülerek, en uygun teklifin en iyi hizmeti verecek firma olduğu kriteri olmalı. Yeni İhale Yasası’nda ihalelerin en çok teklif artırana verilmemesi ve işin zararına yapılmaması gibi şartlar bulunuyor. Aşırı yüksek fiyat tarifede taviz gerektirir. Pahalı miktarın bedeli vatandaştan çıkıyor. Bazı bölgelerde yüzde 75-76 kayıp kaçak oranları devam ediyor.”

Daha iyi ve kaliteli hizmet için özel sektör firmalarının deneyim sahibi ve ustalaşmış olması gerektiğini vurgulayan Karaduman, şu bilgileri verdi: “Yabancı-Türk konsorsiyumu olması lazım. Dağıtımda bir tane bile yabancı girmedi. Girenlerin çoğu müteahhit ve diğer sektörlerdendi. Deneyim sahibi olmadığı attığı fiyattan belli. Kredi olanak ve şartlarının ağırlaştığı bir ortamda, firmaların verdikleri rakamları zamanında ödeyebilmek için nasıl ve hangi şartlarla finansman bulabileceklerini yeterince sorgulamadıkları ortaya çıktı.”

Teminatlar yanıyor

Elektrik dağıtımının bir tecrübe işi olduğunu belirten Önder Karaduman, şöyle devam etti: “DSİ’nin küçük çaplı HES’lerini alan firmaların çoğu teminatı yakarak, devralmamak şeklinde bir yola gidiyor. Kayıp kaçağın fazla olduğu yerlerde zaten tahsilat sorunu yaşanıyor. Firmaların dağıtım şirketlerini aldıklarında, içine para koymak mecburiyetleri var. Bu para da vergiye tabii oluyor. vergi barışının kendileri için uzatılmasını bekleyecekler veya yeni vergi affı isteyecekler.”

Beş HES için ihale süreci başladı

ÖİB, Elektrik Üretim AŞ’ye ait Bozkır, Göksu, Durucasu, Ladik ve Kısık Hidroelektrik Santrallerini işletme hakkı verilmesi yöntemi ile özelleştirmek üzere ihale açtı. Şartlar şöyle sıralandı:
İhalede 5 milyon dolar tutarında geçici teminat bedeli alınacak.
Kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile ihale gerçekleştirilecek.
Komisyon gerekli gördüğü takdirde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle ihaleyi sonlandıracak.
Firmalar santraller için tek teklif verecekler. Teklif herhangi bir şart içeremeyecek.
Teklif verme öncesi bilgi almak üzere, teklif sahiplerine 8-15 Temmuz 2011 arası santral ziyareti imkânı da sağlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!