Elektrik üreticisinden kesinti kapıda uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Elektrik üreticisinden kesinti kapıda uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2007 00:00

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, özellikle yazın yaşanabilecek elektrik kasinileri konusunda uyardı. Üretim tesislerin rehabilite edilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaduman, yazın kullanılan klimaların da şebekeye ek yük getirdiğini belirtti.

ELEKTRİK Üreticileri Derneği (EÜD), kullanıcıları yaz aylarında elektrik kesintileri yaşanabileceğini ileri sürdü. EÜD, Başkanı ve Ak Enerji Genel Müdürü Önder Karaduman, özellikle yaz aylarında yoğun klima kullanımının şebekeye vereceği yükün de bu riski daha çok artırdığını savundu. Karaduman, Elektrik Piyasası Kanununun yayımlandığı 2001 yılından itibaren, sektörde liberal bir yapı kurulmasına yönelik yeterli adımların atılamadığını, bundaki en büyük nedenin ise kamunun serbest piyasa şartlarına olan inançsızlığı ile yüzde 85’in üzerindeki piyasa hakimiyeti olduğunu söyledi.

ÜRETİCİ HUZURSUZ

Elektrik piyasasında geçmiş yıllardaki sıkıntıların artarak devam ettiğini söyleyen Karaduman, 2003-2006 yılları arasında elektrik enerjisi fiyatı yüzde 5 azalırken, doğal gazın satış fiyatının yüzde 70 arttığına dikkat çekti. Sektör üzerinde artan maliyetler nedeniyle 2006 yılı Temmuz ayı sonundan itibaren bir çok özel sektör elektrik üreticisinin tesislerini kapatma kararı aldığını kaydeden Karaduman, Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliğinin (DUY) uygulanmaya başlamasıyla yeni elektrik enerjisi satış ve alış fiyatlarının oluşmaya başladığını, özel sektör elektrik üreticilerinin de zarar ettikleri için kapatmaya başladıkları üretim tesislerini tekrar devreye aldığını ifade etti.

MELEKR YAPILMALI

Önder Karaduman, kesinti riskini önlemek için şu önerilerde bulundu: "İlk adım olarak mevcut enerji tesislerinin rehabilite edilmesi gerekiyor. Özellikle kömür santrallerinin ekonomik ömürleri dolmak üzere olduğu için özelleştirme ile bunları acilen rehabilite edilmesi sağlanmalı. Kısaca üretim tesislerinin özelleştirmesini ’rehabilite et, işlet ve ilave kapasite yarat’ adı ile modellenerek, en kısa sürede özelleştirme ihalesine çıkılması gerekmekte. Elektrik talebindeki artışı karşılamak için önümüzdeki 20 yılda yıllık 4-5 milyar dolar yeni üretim tesisine ihtiyaç var. Oysa sektördeki yatırımcı önünü göremiyor. 2003 yılından günümüze geldiğimizde, ülkemiz elektrik sektöründe yeni yatırım yapabilecek iklim görülmediği hiçbir yeni ve büyük enerji yatırımına girişilmediği görülecektir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!