Kurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeDaha yumuşak yapmak mümkün Kurban Bayramı başlıyor. Kurban Bayramı denilince akla ilk gelen yemek ise kavurma oluyor. İşte ağızda dağılan, tadı damakta iz bırakan hatta sert etleri tarihe karıştıracak olan lokum gibi kurban kavurma püf noktaları hürriyet.com.tr okurları için hemen aşağıda... Kavurma tarifi nasıl yapılır, malzemeleri neler? Kurban etiyle kavurma nasıl pişirilir, nasıl saklanır? Bayram için kavurma yapacaklar dikkat! Her bayram olduğu gibi bu bayramda kavurma yapmak isteyenler, kavurma tarifi hakkında bilgi almak istiyor. Peki yumuşak kavurma nasıl yapılır, kurban etiyle kavurma nasıl pişirilir, nasıl saklanır? Chef Rüzgar SÜNBÜL ile kurban kavurma tarifi...
#Kurban Kavurma TarifiKurban Bayramı’yla birlikte kurban etlerini muhafaza etmeye çalışanlar, etleri en uygun şekilde saklamanın yollarını arıyorlar. En çok sorgulanan saklama koşullarından biri de pişirildiğinde lezzet şölenine dönüşen ciğerler. Normal etlere göre farklı bir dokusu ve yöntemi olan ciğer dondurulur mu, dondurucuda nasıl saklanır merak ediyorsanız, işte işinize yarayacak en sağlıklı şekilde ciğer saklama yöntemleri…
#CiğerDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiKavurma, Kurban Bayramı'nda sofraların bir numaralı yemeğidir. Kurban kesildikten sonra ilk olarak kavurma yapılır. Bu yüzden lezzetli, yumuşak ve ağızda dağılan kavurma nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Chef Rüzgar SÜNBÜL tavsiyeleriyle pratik kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Kavurma TarifiBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalKurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların doğru şekilde saklanması uzun süre muhafaza edilmesinde oldukça önemlidir. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor. Peki, kurban eti buzdolabında ve derin dondurucuda uzun süre nasıl saklanır? İşte, kurban eti saklama yöntemleri...
#Kurban EtiEt yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Ancak özellikle söz konusu kurban eti ise marinesi ayrıca önem taşır. Normalde sertliğiyle bilinen kurban eti marine edildiğinde lokum gibi pişebilir. Peki, et nasıl marine edilir? İşte, kurban eti marinesi püf noktaları...
#Kurbanlık Et MarinesiKurban eti özellikle il gün pişirilmesi en zor etlerden biridir. Genellikle kurban etinin sert olmasından şikayet edilir. Kurban Bayramı’nda kavurma yapmak olmazsa olmazımızdır. Peki, kurban etiyle yumuşacık lokum gibi kavurma nasıl yapılır? İşte kurban etinden kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Kavurma Nasıl YapılırŞöyle dumanı üstünde, mis gibi bir çayın yanına en çok neyi yakıştırıyorsunuz? Anne keki, el açması bir ıspanaklı börek, peynirli poğaça, simit… Hangimiz okuldan dönünce, o özenle hazırlanmış ikramlardan yemek için annemizin çay saati davetlerini dört gözle beklemedik ki? Tüm bunların yeri bizde ayrı, kabul. Ama çayla yapılan farklı eşleştirmelerle damağınızda biraz heyecan yaratmak istemez misiniz?
#ÇayGece yarısı nöbet geçirip yatağından düşen adam titremeye ve anlamsız bir şekilde konuşmaya başladı. Hiçbir hastalık öyküsü olmayan, ilaç kullanmayan adama hastanede yapılan beyin taramaları ve kan testleri sonrası beyin tenyası olarak bilinen sistiserkoz teşhisi koyuldu. Nedeni ise...
#Çiğ Et TüketimiBugünlerde sebze-meyve bollaştı, her şey en lezzetli döneminde, buzluklarımızı doldurmaya başlayabiliriz. Taze taze aldığımız ürünleri dondurmak hem yemek yaparken zamandan tasarruf ettiriyor hem de israfı önlüyor. Buzluktan çıkan bir parça brokoli kimi zaman bir bebeğin çorbasına lezzet katıyor, kimi zaman da mutfağa az vakit ayırabilenlerin sağlıklı yemek derdine derman oluyor. Taze fasulyeden ananasa, dereotundan et suyuna hemen her şeyi buzlukta saklayabilirsiniz. Püf noktalarını bilin, yeter...
#Sebze MeyveEfsanelerin tatlı diliyle mücadelenin sert mizacının buluştuğu bir kent Çanakkale. Boğazın iki yanına uzanmış verimli topraklar ve hırçın deniz, eşsiz bir iklim… Balıktan zeytinyağına, ekolojik meyve-sebzelerden et ve süt ürünlerine türlü lezzet hazinesine ev sahipliği yapan kentin en özel malzemelerini ve en iyi üreticilerini keşfe çıktık.
#ÇanakkaleBayramlar beslenme rutinimizin dışına çıktığımız, hatta bazen aşırıya kaçtığımız günlere dönüşebiliyor. Kurban Bayramı’nda da farkında olmadan yaptığımız aşırı et ve tatlı tüketimi kilo alımına veya bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Fitoterapi Uzmanı Uzm. Diyetisyen Serpil Uzunok Doğan, bayramı kilo almadan atlatmanın yollarını anlatıyor.
#Kurban BayramıDana, kuzu ya da tavuk fark etmez, et mutfaklarımızın temel taşlarından. Birçok kişi zor zamanlarda çıkarıp kullanmak için evinde derin dondurucuda et saklıyor. Ama bunu doğru mu yapıyorsunuz acaba? Sizin için eti evde saklamak için bilinmesi gerekenleri araştırdık. Bu püf noktalarıyla hem etlerinizin ömrü uzayacak hem de lezzetleri uzun süre ilk günkü gibi olacak…
#Evde Et SaklamaHer evin olmazsa olmaz beyaz eşyası olan buzdolaplarının yanlış kullanımı gıda kaynaklı hastalık risklerini artırıyor. Soğutma derecesinden rafların yerleşimine, temizliğinden bakımına buzdolabı kullanmanın da incelikleri var. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Buzdolabını doğru ve akılcı kullanmak ailenizin gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmakla kalmayıp bütçenize de katkı sağlar” diyor.
#Buzdolabı Nasıl TemizlenmeliTelevizyonlarda ve gazetelerde konuşan uzmanlar, sık sık B12 vitaminin eksikliği durumunda yaşanacak sağlık sorunlarından bahsederek vatandaşları uyarıyor. Bu nedenle B12'nin bulunduğu besinleri sıklıkla tüketmek önemli. B12 vitaminin bulunduğu besinler aslında her evde bulunan gıdalar. Peki, B12 nelerde bulunur? B12 eksikliği nasıl anlaşılır?
#B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Var?Kurban Bayramı öncesinde, kurban etinin nasıl saklanacağı ve tüketileceği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Kamil Bostan, “Henüz kesilmiş taze kurban eti uzun süre poşette tutulursa bozulma ve ağırlaşma süreci hızlanır. Bu nedenle et en kısa sürede poşetten çıkarılıp temiz ve serin bir yerde yayılarak soğuması sağlanmalı” dedi.
#Kurban EtiBüyük sofralarda bir araya gelinen bayramlar, bir yandan paylaşımların artmasına diğer yandan güzel lezzetlerin tadılmasına vesile oluyor. Tüketilen besinlerin çeşit ve miktarının artması, öğün saatlerinin değişmesi, kurban etinin tüketimi, pişirme ve saklama yöntemleri oldukça önem taşımaktadır. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, bayramda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
#Bayramİnsan sağlığı için önemli yer tutan vitaminler yetersiz kaldığı durumlarda, vücutta bazı tepkilerle kendisini belli ederek, istenmeyen sağlık problemlerine neden olabiliyor. Özellikle hücrelerin ihtiyacını karşılamada önemli yer tutan B12 vitamini uzmanların önerdiği şekilde takviye besinler ya da tedavi ile gideriliyor. Peki, B12 vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? B12 hangi besinlerde bulunur? İşte, o konuya dair detaylar.
#B12 EksikliğiHamilelik döneminde B12 takviyesi almanın önemine dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu dönemde günlük B12 vitamin ihtiyacının yaklaşık 3 mikrogram olması gerektiğinin altını çizdi, "Annede gebelikte B12 eksikliği varsa, bebek de eksik depoyla dünyaya gelir" dedi.
#B12 Eksikliği