Kuşbaşı etin fiyatı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 36 lira oldu. DHA'ya değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, artışın nedeni olarak yükselen yem fiyatlarını gösterdi.
Et ve Süt Kurumu’na (ESK) bağlı 80 kadar bayii Ramazan öncesi ‘et krizi’ yaşıyor. Bayiler verdikleri siparişin beşte biri kadar mal alabildiklerini söyledi. Hurriyet.com.tr’nin görüştüğü bir çok bayii “Halk bizi karaborsacılıkla suçluyor. Kimisi küfrederek mağazadan çıkıyor” derken ESK’dan yapılan açıklamada yoğun talep nedeni ile sıkıntı yaşandığı kaydedildi.
#Et Üreticileri Birliği DerneğiOcak ayından bu yana her ay en az iki kez zamlanan kırmızı et fiyatları aylar sonra ilk kez düştü. Sene başından bu yana yüzde 110’u aşkın zamlanan fiyatlar, son haftalarda yüzde 8-10 civarında geriledi. Hürriyet’e bilgi veren uzmanlara göre bunun en büyük nedeni, Et ve Süt Kurumu’nun fiyat artışlarını önlemek amacıyla ithalata başlayıp piyasadaki arzı dengelemesi. Diğer önemli neden de vatandaşın talebindeki daralma. İşte kırmızı et piyasasında son durum...
#Et Ve Süt KurumuTürkiye’de istediği ilgiyi bir türlü yaratamayan hindi üreticileri, yılbaşı yaklaşırken hareketlendi. Bolca Hindi Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Yılmaz marketlere 15 Aralık’tan itibaren paketleri yollamaya başlayacaklarını belirtirken, kilogram fiyatlarının 190 TL civarında olacağını söyledi. Restoranlar ise şimdiden evlere pişmiş hindi paketlerini hazırladı. Mezeler, iç pilav, ekmek ve içecek ile birlikte servis edilen yılbaşı hindilerinin fiyatı 2.000 ila 7.500 TL arasında değişiyor.
#Hindi ÜreticileriTÜRKİYE, süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında. Avrupa’da ise Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü durumda. 2022’de 21.6 milyon ton süt üreten Türkiye’nin artan nüfusu ve global talebin yarattığı rekabete yetişebilmesi için üretimde hem miktarı hem da kaliteyi yükseltmesi gerekiyor.
#SETBİR13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, iki yıl aradan sonra Milas’ta yapıldı. Dünyada sualtı arkeolojisinin kurucusu, Türkiye’de sualtı kazıları yapmış olan ve geçen yıl yaşamını yitiren ABD’li Prof. George Bass’ın ve onun yakın çalışma arkadaşı Dr. Cemal Pulak’ın onuruna yapılan sempozyumda Antik Çağ’ın ekonomisi ve ticaretiyle ilgili birbirinden ilginç 30 bildiri sunuldu. Sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Almanya, İsviçre, Fransa, ABD, Mısır’dan arkeologlar katıldılar.
#MilasTürkiye’de üretilen sütün 10 milyon tonunun sanayide işlendiğini ifade eden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, “Sektörde 2021’de gerçekleştirilen üretimden elde edilen ciro 38 milyar TL. Türkiye, 23.2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
#SütBir arkadaşımın kızı Paris’te hukuk okuyor. Ona yağ, et ve sebze fiyatlarını sormadım, fakülte harcamalarını öğrenmek istedim. Cevaplarından ürktüm. Önemli bir üniversitede okuyor ve başarılı bir öğrenci. Saydı: “1300 Euro ev kirası, aylık 700 Euro günlük masraflar için harcama, 1000 Euro okul parası. Etti mi 3 bin Euro. Yılda iki kez uçakla İstanbul’a gelip gitme. Paris’ten yılbaşında gelip gidecek, bilet 800 Euro tutuyor. Şimdi bana ‘Para kazanıyor musun?’ diye sor. Evet kazanıyorum ama sevinemiyorum. Her gün eriyorum.”
#ZamMermerin başkenti Afyonkarahisar, Hürriyet Ekonomi Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Sektörün sorunlarının ele alındığı zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek katıldı. Kamu ve özel sektör temsilcileri zirvede yaptıkları açıklamalarda, “Afyonkarahisar için hep birlikte elbirliğiyle çalışıyoruz. Afyonkarahisar’ı hak ettiği noktaya ulaştıracağız” diye konuştu.
#Hürriyet Ekonomi ZirvesiSelçuk Yaşar, Yaşar Holding'in kurucusu ve Onursal Başkanı'dır. Rodos doğumlu Selçuk Yaşar, hayatının ilk adımlarını İstanbul'da atmış ve buradaki tahsilinin ardından İzmir'de Yüksek Okul mezuniyetini tamamlamıştır. Bugün 21 adet şirkete ve 2 adet vakfa sahip olan Yaşar Holding'in ilk adımlarını 1954 yılında DYO boya fabrikası ile atan Selçuk Yaşar, Pınar markasının temelini oluşturan Yaşar et, süt, hayvancılık için de temelinde yer almıştır. Peki, Selçuk Yaşar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Yaşar HoldingSon aylarda kanatlı eti üreticileri ile sanayicileri arasında fiyat tartışması yaşanıyor. Üreticilerden bazıları para kazanamadıklarını iddia ederken, sanayiciler bunun doğru olmadığını belirtiyor. Ancak yaşanan süreçte para kazanamadığını belirten kimi üreticiler, bugünden itibaren üretimini durduracağını, pazartesi günü de eylem yapılacağını açıkladı. Sanayiciler ise üretimi durdurma çağrısının etkili olmayacağı görüşünde.
#GazetehaberleriBazı kanatlı eti üreticileri para kazanamadıkları iddiasıyla 15 Ağustos’tan itibaren üretimi sona erdirme kararı aldı. Sanayiciler ise iddiaları kabul etmeyerek, “Sektörde işini yapanlar para kazanıyor. Üreticilerin bu eyleme çok fazla katılım göstereceğini düşünmüyoruz. Sektördekilerin yüzde 70’i işini iyi yapıyor” dedi.
#GazetehaberleriSuudi Arabistan’ın Türkiye’den bazı gıda ürünlerinin ithalatını engellediğine yönelik bir yazı çeşitli ihracatçı birliklerine gönderildi. Bu gelişme gıda ihracatçılarını endişelendirse de Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, “Üyelerimizi başka denizlere yelken açtırıyoruz. Bu krizleri fırsata çevirmemiz gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriEfsanelerin tatlı diliyle mücadelenin sert mizacının buluştuğu bir kent Çanakkale. Boğazın iki yanına uzanmış verimli topraklar ve hırçın deniz, eşsiz bir iklim… Balıktan zeytinyağına, ekolojik meyve-sebzelerden et ve süt ürünlerine türlü lezzet hazinesine ev sahipliği yapan kentin en özel malzemelerini ve en iyi üreticilerini keşfe çıktık.
#ÇanakkaleKayserili esnaf ve sanatkârlarla videokonferansta buluşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Turgut Özal’ın kullandığı ‘orta direk’ terimine vurgu yaparak, “Orta direk güçlenirse devlet ayakta kalır, Türkiye huzurlu olur derdi. Şimdi direk kalmadı ortada” diye konuştu.
#GazetehaberleriÇin’de başlayıp dünyaya yayılan koronavirüs, ülkeler arasındaki ticaret için de büyük risk barındırıyor. Türkiye, İran’dan sonra yakın komşusu Irak’la olan ticaret kapılarını da kapattı. Sektör temsilcileri, ticaretin sürmesi için iki ülke arasındaki tampon bölgede ‘çift şoför’ formülünü geliştirdi. Türk şoför malı tampon bölgeye bırakacak, dakikalar sonra Iraklı şoför çekicisi ile gelip, mal yüklü dorseyi götürecek. Türkiye’den bin 500 TIR, her gün İrak’a mal taşıyor.
#GazetehaberleriGastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe’nin koordinasyonu ve Atelier Rustico İtalya’nın işbirliği ile gerçekleştirilen, "İtalyan Lezzetleri Tadım Etkinliği"nin üçüncüsü dün İstanbul’da Qubbe Dedeman ev sahipliğinde yapıldı.
#Gastronomi Turizmi DerneğiTürkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, "Her yıl deri sektörü 6-6,5 milyon adet büyükbaş hayvan ham derisine ve 50 milyon adet küçükbaş hayvan ham derisine ihtiyaç duyuyor." dedi.
#Türkiye Deri Sanayicileri DerneğiUluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından ilk kez Türkiye’de düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’nde Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Türkiye’de süt sektörünün kurulmasına ve gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı onur ödülüne layık görüldü.
#İzmirKurban Bayramı'na kısa bir süre kala, kurbanlık fiyatları da netleşmeye başladı. Bu yıl kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını sorguluyor. Peki, kurbanlık fiyatları ne kadar olacak?
#Kurban BayramıETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan "İstanbul'da bu yıl 80 bin civarında büyükbaş, bir milyona yakın da küçükbaşın kesileceğini düşünüyoruz. Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10-15 yukarıda olacağını öngörüyoruz. Bu yıl büyükbaşta kilogram fiyatları 26 liradan başlayacak" dedi.
#Kurban Bayramı