Okul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk Yazırİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk Yazar‘Müzikle erken yaşta tanışan çocuk hem fizik, matematik gibi derslerde hem de hayatta başarılı oluyor.’ Bu bilginin kaynağı olan Dr. Erman Türkili, “Enstrüman çalmak zekâyı geliştiriyor. 7 yaş geç, 3 yaşından itibaren piyanoya, beş yaşından itibaren de kemana başlatın” diyor...
#Müzik EğitimiOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?Yaşamın her evresi, kendine özgü gereksinimler, özellikler ve gelişimsel performanslarla tanımlanır. Ancak, yaşam döngümüz içinde dinamik bir etkileşim içinde olan her bir evre kendinden önceki ve sonraki evreden bağımsız düşünülemez. Özellikle de erken çocukluk olarak tanımlanan 0-6 yaş döneminde, kazanılan bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklar, tecrübeler, maruz kalınan olanak ve sınırlılıklar, yaşam boyu etkisini devam ettirir. Erken çocukluk yıllarındaki doğru başlangıçlar, çocukların hayata güçlü ve sağlam adımlarla başlamasının garantisidir ve tüm yaşamı etkiler.
#ÇocukSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ulusal Girişimcilik Stratejisini hazırlamaya başladıklarını belirterek, "Bütüncül ve kapsamlı bir yol haritasıyla yola çıkacağız. Yol haritamızda da kadın girişimciliğine ayrı bir başlık açmayı hedefliyoruz." dedi.
#GirişimciAdı Ilgın Durmuş, 10 yaşında. Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümünü birincilikle kazanmış dislektik bir çocuk. Okuluna devam ederken aynı zamanda jimnastik, tiyatro ve yan flüt eğitimi alıyor. En büyük hayali ise milli jimnastik antrenörü olmak.
#Ilgın Durmuş24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında farklı öğretmen hikayeleri geliyor. Bunlar arasında köy okullarında öğretmenliğin yanı sıra soba yakıp öğrencilerini bekleyen de var, önce aileleri okula alıştırıp sonra çocukları eğitime kazandıran da var.
#ÖğretmenYeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte sivil toplum örgütleri yeni yıl mesajlarını yayınlıyor. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecek, 21’inci yüzyıl becerileri, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik), kodlama ve robotiği çocuklarla erken yaşta buluşturmanın önemine değindiği mesajında tüm eğitim camiasına başarılar diledi. TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil de, kırtasiyede güvenli ürün oranının yüzde 99’a çıktığını hatırlattı.
#EğitimDünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre, 5-17 yaş arası çocuk ve ergenler günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmalı. Peki hangi yaşta, hangi spor uygulanabilir? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Gür, çocukların yaş aralıklarına göre fiziksel ve zihinsel gelişimleri için yapılabilecek sporları sıraladı.
#SporAmerika dışındaki ilk Fulbright Enstitüsü’nün açılışına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Harriet Fulbright, “Dünya tek bir insanın, gücün kontrolüne bırakılmayacak kadar önemli. Bu silahlanmaya bakacak olursak, yeni bir büyük savaşta dünya cehenneme dönebilir. Bu konuda herkes düşünmeli, bir şeyler yapmalı. Barışın da yolu eğitimden geçiyor, doğru eğitimle barış sağlanır” dedi.
#Eğitim