Kadınlarda orta yaş ve sonrası dönemde yumurtlama sürecinin sonlanması durumu olan menapoz, bazı kişiler için beklenenden daha erken süreçte gerçekleşebilir. Peki, erken menopoz kaç yaşında başlar, belirtileri nelerdir? İşte, erken menopoz nedenleri, tedavisi ve merak edilenler...
#Erken MenopozErken menopoz, son yıllarda kadınlarda daha erken yaşlarda görülmeye başlandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erken menopoz evresine giren kadınlara yumurtlama, üreme ya da tüp bebek tedavisi uygulanarak hamilelik elde edilebilir” dedi.
#GebelikSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriMeme kanseri, Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türü. Kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 25-30'unu meme kanseri oluşturuyor. Meme kanseri genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülmekle birlikte, Türkiye'de meme kanseri teşhisi konan hastaların önemli bir kısmı 40-60 yaş aralığında. Ancak genç yaşta da meme kanseri vakalarına rastlanıyor. Özellikle ailesinde meme ve prostat kanseri olanlar düzenli doktor kontrollerini aksatmamalı. Erken tanı meme kanseri tedavisinin başarısını artırıyor.
#Meme KanseriUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik ErimesiKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozSon dönemde giderek yükselen bir sağlık sorunu var: Alzheimer... Üstelik bu sadece belli bir yaşın üzerindekilerin başına gelen bir durum değil artık. Kimi zaman herkesi şaşırtacak kadar erken de gelebiliyor.
#Fiona PhillipsSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirTüp bebek tedavisi kapsamında uygulanan embriyo dondurma yöntemi, gelişmekte olan embriyoların ileri bir tarihte kullanılmak üzere -196 derecede dondurulup saklanması işlemidir. Tedavide olan anne adayında düşük yumurta rezervi görülüyorsa, ailede erken menopoz hikayesi varsa, yumurta rezervini etkileyecek cerrahi müdahalelerde bulunulacaksa ya da genetik tarama yapılmasını gerektiren durum söz konusuysa embriyoların dondurulması önerilir. Embriyo dondurma işlemi gebelik elde etme şansını artırmanın yanı sıra transfer edilen embriyodan geriye kalan iyi kalitede diğer embriyoların da ilerleyen dönemlerde kullanılabilmesi için olanak sağlar. Dondurulan embriyoların çözülmesinden sonra yüksek canlılık oranları elde edebilmenin iki koşulu vardır; bunlardan biri teknolojik alt yapı ile donatılmış bir laboratuvar diğeri ise tecrübeli embriyologlardır. Bu iki faktörün sağlanabildiği merkezlerde dondurulmuş embriyolar ile gerçekleştiren tedavilerde daha yüksek başarı oranları elde edilmektedir.
#Dondurulmuş EmbriyoDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#Endometriozis