Erkeklerde idrar kaçırma durumu kadınlara göre daha az görülen bir durum olarak bilinir. İdrar kaçırma nedenlerine ve belirtilerine bakıldığında ise bu konunun oldukça geniş çaplı olduğu görülür. Kişiden kişiye farklılık gösteren idrar kaçırma durumu bazı kişilerde fiziksel nedenlere bağlı iken bazı kişilerde ise psikolojik bir durum olarak görülmektedir. Erkeklerde 55 ila 60 yaş aralığında sık sık görülen prostat kanseri, erkeklerde idrar kaçırmanın en yaygın nedenlerinden biri olarak bilinir. Peki erkeklerde idrar kaçırmanın diğer nedenleri nelerdir? İdrar kaçırma neden olur ve tedavisi nasıldır merak edilenleri ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Erkeklerde İdrar KaçırmaKadınlar arasında yaşlılık belirtisi olarak görülen ancak pek çok tedavisi bulunan idrar kaçırma problemi kadınların en büyük sağlık sorunları arasında yer alıyor. Uzmanlar ise yanlış ped kullanımı, idrar tutma, az su içme gibi davranışların enfeksiyonlara yol açtığının altını çiziyor.
#PedÜriner inkontinans, istemsiz idrar kaçırma veya idrarı tutamama olarak tanımlanan bir sağlık sorunudur. Kadınlar arasında sık görülen bir durum olup özellikle 30 yaş üstü kadınların %30-40’ını etkiler. Toplumda oldukça sık görülmesi nedeniyle, neredeyse yaşamın doğal bir parçası olarak algılanır. Hem sık görülmesi hem de utanma duygusu nedeniyle doktora başvuru önemli ölçüde az olur.
#İdrar KaçırmaSon zamanlarda sıkça görülen sağlık problemlerinden biri olan idrar kaçırma hastalığının birçok sebebi bulunabilir. Birçok kişide görülebilen bu hastalığın tedavisi vardır fakat insanlar bazı nedenlerden dolayı doktora bu durumlarını anlatmaktan utanırlar. Ama bu duruma bir tanının konulması ve bir an önce tedaviye başlanması gerekir.
#İdrar Kaçırma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?Prostat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriAşırı aktif mesane, altta yatan bir neden olmaksızın kişinin gündüz ve gece sık idrara çıkması, ani sıkışma ile birlikte gelen acil idrar yapma isteği ve bazen bunlara eşlik eden idrar kaçırma problemi seyreden bir rahatsızlıktır.
#Aşırı Aktif MesaneSingapur'da yaşayan Dr. Daria Sadovskaya, belirli bir pozisyonda dışkılamanın kabızlığı hafifletmenin garantili bir yolu olduğunu göstermek için TikTok'ta bir video yayınladı.Sadovskaya, klozette tavsiye ettiği şekilde oturmanın, anal çatlaklardan idrar sorunlarına ve hatta kolorektal kansere kadar pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını öne sürdü.
#SağlıkDışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkAraştırmalar ülkemizde kadınların neredeyse yarıya yakınının hayatı boyunca hiç orgazm olamadığını gösteriyor. Bir çeşit genital uygulama olan ve ‘o-shot’ adıyla da bilinen orgazm aşısıysa cinsel istek azlığı ve orgazm olamama gibi sorunlar için tercih edilen bir yöntem. Doktorlar bu aşıyı psikolojik sorunlar giderildikten sonra öneriyor. Aşıyı yaptıranlarsa “Özgüvenim yerine geldi” diyor.
#AşıİNSAN vücudundaki sistem ve organları bilmek her zaman bir ihtiyaç. Vücudumuzun dengesini sağlamakta olan üriner sistem de bunlardan biri. İnsanlar, üriner sistem organları nedir sorusunu sıklıkla araştırıyor. Diğer adıyla boşaltım sistemi olarak da bilinen üriner sistem, idrarın evrelerini kavramak için bilinmesi gereken konuların başında geliyor.
#1Prostat kanseri riskinin yaşla birlikte arttığı bilinse de, daha erken yaşlardaki görülme oranını hafife almamak gerekiyor. 50 yaş öncesi her 350 erkekten biri bu hastalıkla tanışıyor. 50-60 yaş aralığında 52 erkek, 65 yaş üstünden sonra her iki erkekten biri tanı alıyor. Erken teşhisin bu hastalıkta çok önemli olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, ailesinde prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren kontrollere başlaması gerektiğini vurguluyor.
#Prostat KanseriBilim insanları, bisiklet kullanan erkekleri cinsel sağlıkları konusunda uyarıyor. Araştırmacılar, erkeklerin genital bölgelerinin sele üzerinde uzun süre kalmasının "kritik" olduğunu söylüyor. Peki bisiklet kullanan erkekler nelere dikkat etmeli?
#Cinsel SağlıkUykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
#1Dışarıda asla tuvalete giremeyen birini tanıyor musunuz? Yoksa o ‘biri’ siz misiniz? Dışarıda tuvalete girememek, aslında sandığımızdan çok daha yaygın bir sorun. İşte dışarıda tuvalete gidemeyen, tuvalet fobisi yaşayan insanların ilginç hikayeleri ve uzmanların bu hastalık hakkındaki yorumları...
#SağlıkProstat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#KanserPROSTATIN tüm erkeklerde bulunan bir salgı bezi olduğunu belirten Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uygar Miçooğulları, yaşamın belli bir döneminde özellikle erken ergenlik döneminde ve ilerleyen yaşlarda prostatın büyüdüğünü söyledi. Bazı erkeklerde dışa doğru büyürken bazı erkeklerde içe doğru büyüdüğünü ifade eden Miçooğulları, ilerleyen yaşlarda bazı semptomlar oluşturabildiğini kaydetti. Bu semptomların sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, enfeksiyonlar, böbrek yetmezliğine kadar varabilen tablolarla karşımıza gelebiliyor. Gece sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi gibi bazı belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler olduğu zaman çok gecikmeden bir üroloğa muayene olunmasında fayda var” dedi.
#1