Son zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastiklerin keşfedildiği haberlerini duymuştuk. Şimdi de insan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Erkeklerde sperm sayısı onlarca yıldır düşüyor ve birçok araştırma bunun önemli nedenlerden birinin kimyasal kirlilik olduğunu söylüyor.
#Erkek Üreme SağlığıÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıSon yıllarda infertilite oranlarında dikkat çekici bir artış var. Bu artışın ardında hem kadın hem de erkek faktörlü kısırlık olduğu biliniyor. Doğurganlık oranındaki genel düşüş evlilik yaşının yükselmesi ile birleşince üreme sağlığının korunması ve/veya iyileştirilmesi önemli bir gereklilik hâline geliyor. Giderek daha sık duyduğumuz antioksidanlar da tam olarak bu noktada karşımıza bir kez daha çıkıyor. Hücrelerin yapısını ve fonksiyonlarını bozan serbest radikallerle savaşarak genel sağlığa sunduğu katkılarla dikkat çeken antioksidanlar, erkek üreme sağlığı söz konusu olduğunda da önemini koruyor. Bu haftaki köşe yazımda sperm sağlığında antioksidanların önemi ile ilgili bilgi aktaracağım, faydalı olmasını dilerim.
#SpermProstata iyi gelen bitkiler içerisinde; nar, biber, brokoli, kiraz, çilek, papaya, erik, karpuz, mango, kavun, kivi ve üzüm gibi bitkiler yer almaktadır. Prostata iyi gelen bitkiler hakkında bilgi sunmak okurlar adına yardımcı olacaktır. İşte prostata iyi gelen bitkiler ve bitki çayları.
#ProstatOmicron varyantıyla birlikte yeniden gündemde yerini alan Kovid-19, yol açtığı etkilerin giderek daha fazla analiz edilebilmesiyle de önemini artırıyor. Kovid-19 virüsüne bağlı hastalığı geçiren kişilerin birçok organının zarar gördüğünü belirten Op. Dr. Evren Işık, enfeksiyonun erkek üreme sisteminde dikkate alınması gereken etkilerinin olduğunu vurgulayarak, önemli bilgiler aktardı.
#1Yunanca'da "uyarmak, canlandırmak" anlamındaki 'ormóni' kelimesinden gelen 'Hormon', iç salgı bezlerimiz vasıtasıyla kana geçerek organlarımızın düzgün işlemesini sağlayan maddelerin genel adıdır. Bu maddelerin ne denli önemli olduğunu ise ancak hormonlarımızda dengesizlikler meydana geldiğinde anlarız.
#CinsellikGebelik sırasında maruz kalınan endüstriyel kimyasalların erkek üreme sistemini etkileyerek küçük penis boyuna, düşük sperm sayısına ve sertleşme sorununa yol açabileceği iddia ediliyor. Üstelik bu kimyasalların doğacak bebekte yaratacağı sorunlar maalesef sadece penis boyu ile de sınırlı değil.
#Çevre KirliliğiSperm hücreleri, üretildikleri andan itibaren meni adı verilen bir sıvının içerisinde yüzmeye başlarlar. Testis, prostat, seminal vezikül ve Cowper bezleri tarafından üretilen meni sıvısı genelde yoğun, beyaz renkli ve akışkandır. Bazı durumlarda meninin rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir. Genellikle yaş, cinsel ilişki süresi, beslenme faktörleri gibi fizyolojik nedenlerle ortaya çıkan meni değişiklikleri bazı hastalıkların da habercisi olabilir.
#Spermİspanya'da yapılan araştırmalar sonucunda zamanla kaybolan mürekkeplerin kullanıldığı alışveriş fişlerinin, BPA (bisfenolA) içeren termal kağıtla yapıldığı ve yüzde 90 oranında kansere neden olan kimyasal bulunduğunu ortaya atıldı. Basında yer alan haberlerden duyduğumuz kadarıyla alışveriş fişlerinde, yiyecek ve içecek korunmasında kullanılan plastik kaplarda bulunabilen Bisferon A (BPA) maddesinin kadınlarda yumurta erkeklerde sperm sayısını azaltığını öğrendik. Bilim insanları alışveriş fişlerinde bulunan tehlikeye karşı halkı uyarıyorlar. Peki, Bisfenol-A başka hangi ürünlerde var? Anneden bebeğe geçer mi? Başka hangi sağlık problemlerine neden olur? Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun ile Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu'na bu konu hakkında aklımıza takılan soruları yönelttik.
#Alışveriş FişiÜniversite öğrencilerinin büyük kısmı, eğitimleri sırasında çocuk sahibi olmayı düşünmezler ve kariyer planları, ekonomik kaygılar ve evlilik problemleri nedeniyle çocuk sahibi olma işini sürekli ertelerler. Ancak sperm ve yumurta kalitesi yıllar içinde azalacağı için çocuk sahibi olma isteğini çok da ertelememek gereklidir.
#Tüp BebekAraştırmalara göre, beslenmeyle ilgili sorunlar kadınların yumurtalıkları ile erkeklerin spermleri üzerinde olumsuz etki yapıyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları kadınların yumurtalıklarını etkileyerek sağlıklı yumurtalar üretmeye direnç gösterir hale getiriyor.
Sofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz Işıkİyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiHamile kalmaya çalışan birçok çift, genellikle başarı şanslarını artırmak için neler yapabileceklerini merak etmektedir. Bu aşamada araştırılan konulardan biri de sperm kalitesini artırmanın yollarıdır. Sperm kalitesini bozan önemli unsurlardan birinin sıcaklık olduğunu da tam da bu noktada belirtmek gerekir.
#Sperm KalitesiBağışıklık sisteminin doğru çalışmasında, dokuların oluşumunda ve onarılmasında kritik bir role sahip olan glutatyon, vücuttaki hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardımcı olan bir moleküldür. Çok güçlü bir antioksidan olarak görev yapar ve ana antioksidan sınıflandırmasında yer alır. Vücuttaki ağır metallerin, toksinlerin ve hücre fonksiyonlarına zarar veren maddelerin vücuttan atılmasında rol oynayarak bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz bu molekülün erkek üreme sistemi için de göz ardı edilmemesi gereken faydaları bulunur. Bu haftaki köşe yazımda glutatyonun erkek üreme sistemine olan faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#GlutatyonEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirErkeklere ve kadınlara özel hormonlar bulunur. E2 kadınlara özel hormonlar arasında yer alır. Ve kadınlar için önemli hormonlardan biridir. Östrojene benzer özellikler taşıyan bu hormon estradiol olarak da bilinir. Bu hormon vücudun çeşitli fonksiyonlarını yakından ilgilendirir. E2 hormonu nedir? E2 hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#E2 Hormonu Nedir