Altın Portakal’ı da kucakladı (1996), dizileriyle reyting rekorları da kırdı. Hep kendi gibi oldu, içinden geldiği gibi yaşadı. Magazin gündeminden hiçbir zaman düşmedi, bu konuda espri de yapıyor, “Magazine ucundan köşesinden katkım olmuş. Bu da size hediyem olsun” diyor. Hande Ataizi, şimdi Kanal D’de başlayan ‘Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu’ dizisiyle ekranda. Onunla buluşup oyunculuğu, aşkı, oğluyla ilişkisini ve yaşamını konuştuk: “Ben hayatı taş-kâğıt-makas oyunu gibi yaşayarak ilerledim.”
#Hande AtaiziAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıEğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarDünya sinema tarihinin en yakışıklı aktörlerinden biri kabul edilen 86 yaşındaki Alain Delon’un, ‘Yaşlanmak berbat!’ diyerek sakat, yaşlı ve hastalıklar ile mücadele eden bir adam olarak hayatına devam etmek istemeyip ötanazi ile hayatına son vermek istediğini açıklaması Türkiye’de de ses getirdi. Kimileri ‘Ölmek için çok erken’ derken kimileri de ‘Yaşlanmak gerçekten de berbat bir his!’ yorumu yapıyor. Ötanazi nedir? Yaşlanmak berbat mı? Mutlu ve aktif bir yaşlılık hayal mi? Sordum.
#Alain DelonÜniversitede tercih ettiği bölüme yerleşmeye hak kazanan öğrencilerin kimi farklı bir şehre gidiyor kimi ise yaşadığı şehirde ailesinin yanında kalıyor. Üniversiteyi kazanan gençlerin, ailesiyle birlikte yaşadığı yerden gitmek ya da kalmak arasında verecekleri karar, gelecekteki hayatını da önemli ölçüde etkiliyor.
#Üniversite Nerde OkunmalıYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriOkulların kapanmasından sonra, tekrar okula dönüş genel olarak heyecan ve korku getirir. Yeni sınıf veya okul nasıl olacak? Öğretmenim ile iletişimim nasıl olacak? Okul arkadaşlarım benden hoşlanır mı? Yeni arkadaşlar edinebilecek miyim ? Bu sorular çocukların zihninde sıklıkla yer alır. Bununla birlikte, pandeminin getirmiş olduğu yüz yüze iletişimde sıkıntılar çocuklar için zorlayıcı olabilir.
#ÇocukHemen hemen herkesin ergenlik döneminde deneyimlediği birtakım güçlükler vardır. Ergenlik döneminden bahsedildiğinde hepimizin aklına beden takıntısı, ilişkiler, kimlik ve bağımsızlık arayışı gibi öne çıkan süreçler gelir. Özellikle beden takıntıları, davranış sorunları ve kim olduğumuzla ilgili sorular bu dönemin zor bir şekilde geçmesine neden olur.
#ErgenlikAdli Tıp Uzmanı Prof.Dr. Şevki Sözen, çocukların duygu ve düşüncelerini doğru paylaşabilmesinin önemine dikkat çekerken, ebeveynlerin de onları dinlemeyi öğrenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Karşımızdakinin yerine düşünmeyi ve teşhis koymayı bırakmamız gerektiğini ifade eden Sözen, “Çocuğunuz sizi anlamaz, siz onu anlayacaksınız” diyor.
#BURSATelefondan, bilgisayardan başını kaldırmayan, saatlerce odasından çıkmayan, ailecek bir aradayken bile sohbet edemedikleri genç bireyler, anne-babaları oldukça endişelendiriyor. Kullanımlarını engellemek ve gençlerle sözel tartışmalara girmek çözüm değil. Ebeveynler için oldukça yanlış, gençler içinse oldukça normal olan teknoloji kullanımının onların yaşamlarındaki büyük varlığını kabul etmek ve bu konuya dair yapılması gerekenleri bilmek en sağlıklı yol.
#ErgenlikSuçluluk duygusu, ne kadar da katlanılması zor bir duygu değil mi? Halbuki daha yetişkin zihnimizle düşünürken bu duygunun ne kadar ağır olduğunun farkına varıyoruz. Bir de çocuğun gözünden bakın bu duyguya yani kendinden yaşça ve fiziken büyük hemen hemen her bireyi sağlıklı olarak görüp çoğu olumsuz telkini kendi benliğiyle özdeşleştirip, suçluluk hisleri yaşadığı durumları gözümüzde bir canlandıralım.
#Çocuklarda Suçluluk DuygusuAsperger Sendromu nedir? Neden bu şekilde adlandırılır? Asperger Sendromu gelişimsel bir bozukluk mu? Yaygın mıdır? Bu sendrom ile ilgili merak edilenleri Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Cahid Örengül anlatıyor.
#Asperger SendromuHem seksi, hem masum... Hem kırılgan, hem güçlü... Hem eğlenceli, hem konuşurken birden gözleri dolacak kadar duygusal. Farah Zeynep Abdullah, enerjisiyle karşısındakini avcunun içine alan kadınlardan. Ekran macerası sekiz sene önce bir tesadüfle başladı. Canlandırdığı ‘Aylin’ karakteriyle hafızalara kazındı. Ardı ardına iddialı projelerde rol aldı. Bu akşam Kanal D’de yayımlanacak yeni dizisi için buluştuk; yeni projesini, albüm çalışmalarını, annelik planlarını konuştuk.
#Farah Zeynep AbdullahÇocuğunuz, öğrenci oldu. Peki siz veli olmaya hazır mısınız? İçten içe onu kaybetmekten korkuyor, bir daha onun hayattaki tek idolü olamayacağınız kaygısını yaşıyor ve bir dönemin sona erdiğini düşünüp hüzünleniyor musunuz? Ya da okulda sizin gibi başarısız olmasından endişelenip, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin onu kabul etmeyecekleri kaygısını yaşayıp, felaket senaryoları mı kuruyorsunuz? Korkmayın. Yalnız değilsiniz. Bir çok veli sizinle benzer duyguları paylaşıyor.
#Öğrenci15 yılda 13 albüm ve 2 single... Durup dinlenmeden üretmeye devam eden, tekrara düşmemek için dönem dönem farklı tarzlara yönelen, kendine uygun mekan bulamadığı için üzerine bir de ticarete el atan Hande Yener, “Frenim yok, çünkü enerjim çok” diyor.
#Hande YenerÜniversite döneminde kazanılan beceriler gençleri iş hayatına hazırlıyor. Uzmanlara göre sorumluluk sahibi olmak, alçakgönüllülük, gelecek zekası, dünya vatandaşlığı, eleştirel düşünebilmek, ekip çalışması gibi kriterler iş yaşamında ve sosyal alanda bir adım önde olmayı sağlıyor.
Onlar, Kanal D’nin merakla beklenen dizisi “Benim Adım Gültepe”nin delikanlıları; Ekin Koç, Efe Ekercan ve Burak Dadak... Oyunculuk kariyerlerinin daha çok başında olan bu üç gençle buluştuk, hem haklarında merak ettiklerimizi sorduk hem de ilk bölümü 3 Eylül’de yayınlanacak “Benim Adım Gültepe”yi bir de onlardan dinledik.