Sürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkYazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde güneş yanığı vakalarında artış görülüyor. Ciltte kızarıklık, hassasiyet, yanma ve acı hissi oluşturan güneş yanığının evde tedavi edilmemesi gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Gökalp, “Yoğurt ve diş macunu gibi ürünler yanıkları çok daha kötü hale getirebiliyor. Güneş yanığında bir uzmana danışılmalı ve her gün mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı” diyor.
#Sponsorlu İçerikÖzellikle ergenlik ve hamilelik döneminde ortaya çıkan deri çatlakları, ciddi bir sağlık sorununa neden olmamakla birlikte estetik görünümün bozulmasına ve estetik kaygıya yol açabilir. Genellikle kalça, bacak, karın ve göğüslerde meydana gelen bu çatlaklar birçok kadının en büyük cilt problemlerinin başında yer alır. Peki cilt çatlağı yani ‘stria’ neden olur ve tedavisi var mıdır? İşte cevapları...
#Dermatolog Dr. Neslihan DOLARYaz aylarında güneş ışınlarına maruziyetin artması ile, cilt sağlığı ile ilgili konular da önem kazanıyor. Güneş ışınlarının cilt hasarını ciddi anlamda artırdığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “Kırışıklıklar, ince çizgiler ve pigmentasyon (deri renginde eşitsizlik veya renk kayıpları) ciltte oluşan hasarın sonucudur. Yaşamsal döngünün kaçınılmaz bir sonucu olan yaşlanma faktörü bu hasarın oluşumuna neden olabilmektedir fakat yaşlanma, cilt hasarının oluşumunda güneş ışınlarından daha masumdur. Ciltteki hasarı artıran temel faktör, bilinenin aksine yaşlanma değil, yüzde 90 oranında güneş ışınlarıdır” dedi ve konuyla ilgili bilgiler verdi.
#GüneşEpidermis hücre dokusuyla ilgili bir kavramdır. Epidermis hücresi derinin en dış alanında yer alır. Bu hücrenin görevi ise deriyi dış etkenlere karşı korumaktır. Hücre dokusuyla yakından ilgili olan Epidermis hücresi enfeksiyonlara karşı da bölgeyi koruma altına alır. Epidermis nedir, ne işe yarar, epidermis fotosentez yapar mı, bölünür mü ayrıntıları ile derledik.
#EpidermisEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Emre Kumral, yaşa bağlı gelişen hastalıklar ve yaşlı kişilerin bakım ve tedavisi anlamına gelen geriatriye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Literatüre göre, 65 - 74 arasının yaşlılık, 75- 89 arasının ihtiyarlık, 90 yaş ve üzerinin ise ilerlemiş ihtiyarlık olduğunu aktaran Kumral, yaşlılığı açıklamak için pek çok teori olduğunu, yaşlanmayla birlikte vücutta pek çok fizyolojik değişiklik olduğunu kaydetti.
#1Mersin’de tüysüz olarak dünyaya gelen ve herkesin dikkatini çeken keçi yavrusunun sağlık kontrolünü yapan veteriner hekim Arif Aksay, derisinde kıl kökü olmadığı için hayvanın yaşadığı sürece tüylerinin çıkmayacağını, kapalı mekanda oda sıcaklığında yaşaması gerektiğini, ayrıca insan gibi kıyafet giydirilmesinin gerektiğini söyledi.
#MersinGeçtiğimiz hafta sonu Kadıköy’de çoğunluğu kadınlardan oluşan, beyaz önlüklü kalabalık bir grubun protestosuna rastladım. Epilasyon, kalıcı makyaj, lenf drenaj gibi iğneli-lazerli-cihazlı işlemlerin mahkeme kararı ile güzellik salonlarında yapılmasının yasaklanmasını protesto ediyorlardı. O an aklıma ‘E, başka nerede yapılacak ki?’ gibi bir soru gelmişti ama dermatolog ve estetik cerrahlar haklı bir kaygı ile ‘Komplikasyon yaşanır ve hastaya bir şey olursa ne olacak?’ diyerek tıbbi işletmeleri adres gösteriyor. Güzellik uzmanları ise doktorların ‘rant’ peşinde olduğu iddiasında. İkisine de sordum.
#EpilasyonGözaltı morlukları kadın olsun, erkek olsun pek çok kişinin ortak sorunu… Kişiye sürekli yorgun veya hasta bir ifade veren göz altı morluklarının çeşitli tipleri ve farklı oluşma mekanizmaları var. Tedavisi de ancak morluk tipine uygun yapılırsa başarılı oluyor.
#Gözaltı MorluklarıÖzellikle kişinin yaşam kalitesini önemli oranda düşüren cilt mantarı, en yaygın deri hastalıkları içerisinde yer almaktadır. O yüzden birçok kişi bu rahatsızlıktan nasıl kurtulacağı üzerine araştırma gerçekleştirir ve bilgi almaya çalışır. Peki cilt mantarı nedir ve neden olur? Cilt mantarı nasıl geçer ve ne iyi gelir? İşte bu hastalık konusunda merak edilenler.
Uzman olmayan kişilerin bebeklere bile 'hacamat', bir diğer adıyla 'kupa tedavisi' yapıp bunu reklam amacıyla sosyal medyada paylaşması tartışma yarattı. Paylaşılan görüntüler arasında iki aylık bir bebeğe gaz sancısı için hacamat uygulaması yapan bile var.
#HacamatUzman olmayan kişilerin bebeklere bile 'hacamat', bir diğer adıyla 'kupa tedavisi' yapıp bunu reklam amacıyla sosyal medyada paylaşması tartışma yarattı. Paylaşılan görüntüler arasında iki aylık bir bebeğe gaz sancısı için hacamat uygulaması yapan bile var.
#HacamatYaz aylarının sona ermesiyle birlikte, sonbaharın simgesi yapraklar da yavaş yavaş dökülmeye başlar. Yapraklar gibi cildimiz de soğuk havanın etkisiyle nemini kaybetmeye başlar ve kurur. Neyse ki size yüzünüzü güldürecek iyi bir haberimiz var! Kışın cildinizin nemini artırmada etkili en iyi 5 ipucunu paylaşıyoruz.
#Kuru Ciltler İçin ÖnerilerCildin neden yaşlandığını anlamak için cildin biyolojik yapısını bilmek gerekir. Epidermis denen cildin en üst katmanı dört ayrı katmandan meydana gelmektedir. Birisinin cildine baktığınızda, ışığı yansıtan hücrelerden oluşmuş en üst katmanı görürsünüz. Bu üst katman pürüzsüz olduğunda, ışığı eşit miktarda dağıttığı için cilt yüzeyinin sert olduğu zamana göre daha düzgün ve parlak görünür.
#Yaşlanma Karşıtı ÜrünlerParlak, canlı bir cilde sahip olma umuduyla, bazen cildimize olması gerektiğinden fazla işlem uygulayabiliriz. Popüler olan bakım ürünlerini gelişigüzel denediğinizde, hoş olmayan sonuçlarla karşılaşmanız mümkün. Bu yöntemler, kısa vadede kendinizi şımartmanın harika bir yoluymuş gibi gözükse de cilt tipinizi belirlemeden kullandığınız her ürün, cildinizi daha fazla yormanıza neden olabilir. Beklenmedik sürprizlerle karşılaşmak istemeyen, kendini ve cildini seven herkese yol gösterecek bakım önerilerinden işte birkaçı.
#Evde Cilt BakımıGüneş hayatımızın vazgeçilmezi. Özellikle de tatille özdeşleşen yaz ayları güneşe maruziyetimiz isteyerek ya istemeden de olsa artıyor. Getirdiği tüm güzelliklerin yanında yaz aylarının bıraktığı önemli sorunlardan biri de güneş lekeleri oluyor. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, yaz aylarında görülme sıklığında artış görülen cilt lekelerinden korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Cilt HastalıklarıGenital beyazlatma nedir, nasıl uygulanır? Genital beyazlatmanın zararı var mıdır? Genital beyazlatma işlemi kaç seans uygulanır? Genital beyazlatma hem erkeklere hem de kadınlara uygulanabilir mi? Sorularımızı Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır yanıtlıyor.
#Genital Beyazlatma