Beş yaşını bitirmiş bir çocuk gece uykusunda idrar kaçırmaya devam ediyorsa buna alt ıslatma (enürezis nokturna) denilmektedir. Beş yaşından önce çocukların gece altını ıslatması anormal bir durum olarak kabul edilmemektedir. Alt ıslatma sorunu erkek çocuklarda daha sık izlenmekte ve görülme oranı yaşla birlikte azalmaktadır. Beş yaşındaki çocukların yaklaşık %15’inde gece altını ıslatma problemi mevcuttur. Görülme sıklığı her yıl %15 oranında azalarak ergenlik döneminde yaklaşık %1’e düşmektedir. Bu bilgi bize gece altını ıslatmanın çocuğun normal gelişim sürecinin gecikmesinden kaynaklandığını düşündürtmektedir.
#Çocuklarda Altını IslatmaÇocuklarda gece idrar kaçırma veya alt ıslatmanın (enürezis nokturna) çok sık görülen bir durum olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, alt ıslatma probleminin ortalama 5 yaşındaki 100 çocuktan 15’inde görülebildiğini belirtti. Doç. Dr. Aykan, “Ülkemizde tahminen bir milyon çocuğun altını ıslattığı düşünülmektedir” dedi.
#Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar AykanÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Erken tanı konulamayan ve tedavi edilemeyen çocuklar gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altındadırlar.
#İdrar Yolu EnfeksiyonuUykuda altını ıslatma milyonlarca çocuğun yaşadığı bir sağlık sorunudur. Bir çocuğun 5 yaşına kadar gece altını ıslatması normal kabul edilir. Bunun sebebi çocuklarda sinirsel (nörolojik) olgunluğun bu yaşta tamamlanmasıdır. Bu yaştan sonra uykuda idrar kaçırmaya enürezis nokturna denir.
#Çocuklarda Alt IslatmaHastanelerde sıklıkla karşılaşılan bir bölüm olan üroloji halk arasında sadece erkek üreme organları ile ilgilenen bir bölüm olarak biliniyor. Oysaki üroloji bölümünün farklı görevleri de bulunuyor. Halkın tam olarak ne ile ilgilendiğini bilmediği bir bölüm olan üroloji hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
#Üroloji Nedir?Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıvı ihtiyacı artarken Prof. Dr. Tufan Tarcan, böbrek taşı, kronik idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma, kalp damar rahatsızlığı, metabolik ve sinir sistemi hastalıkları olanların uzun süre susuz kalmalarının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı.
#Su İçmemenin Zararlarıİki tip enürezis nokturna, gece yatak ıslatma vardır. Birincisi doğduğundan itibaren yatak ıslatan, ikincisi ise daha önce hep kuru kalmış fakat belli bir süre sonra gece yatak ıslatmaya başlamış çocuklardır. Bunların tümüne baktığımız zaman gece yatak ıslatmanın %90-95 sebebi psikolojik değildir.
#HtvsaglikkulubuÇocuklarda gece alt ıslatma problemi ülkemizde çok yaygın görülen bir durum. Peki bu hastalık kendiliğinden geçer mi? Tedavi edilmesi gereken durumlar nelerdir? Çocuk Ürolojisi ve Robotik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Sılay, merak edilen soruları sizler için cevapladı.
#Çocuk ÜrolojisiYedi yaş civarı çocuklarda görülme sıklığı yüzde 5 ila 10 arasında olan geceleri alt ıslatma problemi erişkinliğe kadar sürebiliyor. Çocuk ve ailelerin sosyal yaşamını sekteye uğratan bu rahatsızlığı ve nasıl başa çıkılması gerektiğini Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan anlattı.
#Gece Alt IslatmaGeceleri altını ıslatma her çocuğun yaşadığı bir olaydır. Ancak bu durum gözlemlenip, kontrol edilmezse bir sorun haline dönüşebilir. 5 yaşın üzerindeki çocuklarda haftada en az 3 kere altını ıslatma sorunuyla karşılaşılıyorsa buna Enürezis nokturna (EN) yani idrar kaçırma enürezis olarak tanımlanıyor. Genetik faktörlerin etkili olabileceği gibi, hormonal faktörler, uyanma bozuklukları, mesane ile ilgili sorunlar da enürezise sebep olabiliyor. Çocukların psikolojik sebeplerle altını ıslattığı tanısı ise aslında oldukça nadir konulan bir tanı olmasına rağmen toplum için bu söylem oldukça sıktır. Enürezis nokturna sorununu, tedavi yöntemlerini, yanlış bilinenleri Prof. Oğuz Söylemezoğlu anlattı.