Gece yatak ıslatma nedir?

Güncelleme Tarihi:

Gece yatak ıslatma nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 10:05

Yatak ıslatma çoğunlukla çocuğunuzun kontrol edemeyeceği durumlardan dolayı olur.

Haberin Devamı

Gece yatak ıslatma nedir

5 yaşındaki her 5 çocuktan 1’i ve 7-10 yaş arasındaki her 10 çocuktan 1‘i gece yatak ıslatma durumu yaşamaktadır. Bu durum gençlik ve yetişkinlik çağında da devam edebilir. 18 yaşındaki 100 kişinin 1’inde bu durum devam edebilmektedir.

Gece Yatak Islatma Neden Olur?

Sorunun cevabına Prof. Dr. Serdar Tekgül'ün aşağıdaki videosundan ulaşabilirsiniz.

[webtv=139896]

Yatak ıslatma çoğunlukla çocuğunuzun kontrol edemeyeceği durumlardan dolayı olur.

Bazen de psikolojik sebeplerden de kaynaklanabilir. Çoğu durumda çisi gelen çocuk uyanamamakta, uykusunda sıkıştığını hissedip refleks olarak çisini yapmaktadır.

Haberin Devamı

Bazı çocuklarda görülen; gece üretilen idrarın normalden fazla olması ve idrar kesesinin çalısması ile ilgili bozukluklar da gece yatak ıslatmaya yol açan etkenlerdir.

Ayrıca gece yatak ıslatma durumunun genetik kökeni olabileceği de uzun yıllardır bilinmektedir.

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Ciddi bir sağlık sorunudur!

Yanlış. Yatak ıslatma sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Neredeyse 4-15 yaş aralığındaki çocukların %10’unda karşılaşılır.

Akşam saatlerinde çocuğunun bir şeyler içmesine izin vermemelisin!

Yanlış. Bunun yapılması durumu daha da kötü hale getirebilir. İçecekleri kısıtlamak çocuğunuzu susuz bırakmaya neden olduğu gibi çocuğun mesanesinin küçülmesine ve sıvı tutma kabiliyetinin azalmasına da neden olur.

Geceleri çocuğu uyandırıp tuvalete çıkarmak yatağını ıslatmasını engeller.

Yanlış. Bu bir çözüm gibi görünmesine karşın uyuyan çocuğu uyandırıp tuvalete götürmek gece saatlerinde idrarını yapabileceğini düşünmesine neden olur. Bu da durumu daha kötü hale getirebilir.

Enürezisi tedavi edebilecek hızlı bir tedavi vardır.

Yanlış. Hiçbir şey anında enürezisi tedavi edemez. Onlara istedikleri güveni vererek, duygusal olarak destekleyerek ve duruma hassasca yaklaşarak ihtiyaçları olan desteği sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yatak ıslatma kendiliğinden son bulur.

Yanlış. Her yıl yatak ıslatma vakalarının %15'i kendiliğinden son bulur. Bu durum her zaman kolay olmasa da kendiliğinden çözülebilir, sabırlı olun.

Gece yatak ıslatma nedir

Nasıl Yaklaşmalıyız?

Yatak ıslatma durumu yıllar içerisinde kendiliğinden düzelebilmektedir. Yine de yatak ıslatmanın kendiliğinden geçmesini beklemek doğru değildir. Çocuğu ruhsal açıdan zor durumda bırakabilen bu duruma çözüm getirilmesi gerekmektedir. 

Gece yatak ıslatmaya emici külot kullanımı gibi yöntemlerle başarılı bir şekilde çözüm getirilmesinin, bu durumun çocuğun üzerine koyduğu duygusal yükü azalttığı ve işitsel bellek, yaşam kalitesi ve günlük işlevselliği arttırdığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

Neler Yapabilirsiniz?

Haberdar Olun

Günümüzün iletişim kolaylıkları sayesinde başta internet olmak üzere bir çok mecrada yatak ıslatma ile ilgili birçok faydalı bilgiye erişebilirsiniz. Çocuğunuzun konuyla ilgili sorularını cevaplayabilmek, neler olup bittiğini açıklayabilmek ve onu uzmanların görüşlerine yönlendirebilmek size çok yardımcı olacaktır. 

Bu Durum Hakkında Konuşun

Yataklarını ıslatan bazı çocuklar ebeveynlerini hayal kırıklığına uğrattıklarını düşünürler. Bu nedenle onların duyguları hakkında hassas olmanız ve yatak ıslatma hakkında her türlü konuda açıkça konuşmaya hazır olmanız onlara çok büyük bir rahatlık sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Teşvik Edin

Yatak ıslatmanın çocuklar üzerinde, kimi zaman özgüvenlerini azaltacak kadar çok derin etkileri olabilir. Bunun, kendi hataları olmadığını ve bu durumdan kurtuluncaya kadar onlara destek olmak için yanlarında olacağınızı bilmeleri çok olumlu etki yaratacaktır

Uzmanlarla Konuşun

Gerçekten endişeliyseniz, doktorunuzla yapacağınız bir görüşme güven tazeleyici olabilir. Aynı zamanda emici gece külotları da size yardımcı olabilir. Emici gece külotları sızıntılara karşı etkili koruma sağlar, böylece çocuğunuz sabahları kuru uyanır. Dahası, normal bir iç çamaşırı gibi görünecek ve öyle hissettirecek şekilde tasarlanmışlardır ve çocukların kendilerine güvenlerini arttırmaya yardımcı olmak için gizli bir şekilde kullanılabilirler.

Haberin Devamı

Gece yatak ıslatma nedir

Tedavi Yöntemleri

Gece Alınan Sıvı Miktarını Kontrol Altında Tutmak

En basit yatak ıslatma tedavilerinden biri, yatmadan önce alınan sıvı miktarını –özellikle kafeinli ve sodalı olanları- kontrol altında tutmaktır.

Yatmadan iki saat önce sıvı alımını kısıtlamak ve yatağa girmeden önce son bir kez daha tuvalete gitmek, ona öğretebileceğiniz basit bir önlemdir.

Doktorlar, Kısa Vadeli Rahatlama Amaçlı Tedaviler Önerebilirler

Birçok kişi bu tedavi yöntemleriyle başarıya ulaşabilmiştir, ancak doktorlar bile bu tedavilerin kesin garantisi olmadığını belirtmektedirler. Aşağıda vurgulanmış olan tedavilerden herhangi birine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın:

Uyku Koşullandırması

Çocuğun iç çamaşırına ya da emici külotuna gece alarmı yerleştirilir. Alarm ıslaklık tarafından tetiklenir, çocuğu uyandırır ve çocuğun bir kaza olmadan tuvalete gitmesini sağlar.

İlaç

Doktorlar çocuğa yatak ıslatmasını önleyecek ilaç verebilir.

Mesane Koşullandırması

Mesaneyi güçlendirmeye yardımcı olacak egzersizler çocuğunuzun doktoru tarafından önerilebilir. İdrarı yaparken akışı kesip devam ettirmek zayıf bir mesane kasını güçlendirebilir. İdrarı gün içerisinde mümkün olduğu kadar uzun süre tutmak, mesaneyi esnetmek için önerilmektedir.

Daha fazla bilgi için Kupkuruki.com

BAKMADAN GEÇME!