İspanya’nın 150 yıllık lojistik şirketi Romeu Group, en büyük şirketi TIBA ile Mart 2024’te Türkiye pazarına yatırım yaptı. TIBA Türkiye CEO’su Kadir Kaya, “Türkiye yatırımı ile TIBA, Akdeniz’den Büyük Okyanus’a ticaret köprüsü kurmuş oldu. İspanyolca konuşulan tüm ülkelerde Türk şirketlerine pazar araştırmalarından müşteri görüşmelerine kadar birçok alanda kolaylık sağlayacağız. Bu hafta dört Meksika şehrinde Türkiye ile ilgilenen şirketleri ziyaret edeceğim. Türkiye’yi anlatacağım. Amacımız Türk şirketlerinin Latin pazarında yanında olmak” dedi.
#Kadir KayaMeksika’da 39’uncu kez düzenlenen ABASTUR fuarında Türkiye, 12 firmayla Çin’den sonra en kalabalık katılımı gösterdi. Ticaret Bakanlığı’nın uzak pazarlar stratejisi kapsamında adeta ‘El Turco’ fırtınası esti. Sektörün Meksika pazarına yeni girdiğini söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Bu fuarda sadece satış değil, distribütör bağlantıları da hedefliyoruz. Kısa sürede Meksika’da büyüyeceğiz” diye konuştu.
#TUSİDMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Liselerarası Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda birinciliği alan Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu başarıyı, diğer rakiplerinden çok daha kısıtlı imkanlarla elde etti. Endüstriyel mutfak malzemeleri yerine ev tipi mutfakta öğrenim gören lise öğrencileri 81 ilden 407 ekibi geride bırakarak İstanbul’daki büyük finalde şampiyonluğa ulaştı. Hayatlarında ilk kez sanayi tipi fırın gören ve ilk kez İstanbul’a gelen Siirtli öğrenciler ve öğretmenleri yarışmanın ardından duygularını Hürriyet’e anlattılar.
#Lezzet Yarışıİstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Topuz, sanayideki ara eleman açığını kadın istihdamıyla çözecek bir formül üzerinde çalıştıklarını söyledi. Topuz, “Kadınları istihdama çekerek ara eleman sorununu çözebiliriz ancak çocuk bakımı büyük engel. Gelin her mahalleye donanımlı kreşler açalım. Çalışma Bakanlığı, MEB ve iş dünyası protokol imzalasın. Bu modeli acil hayata geçirelim” dedi.
#İDDMİBSektöründeki her fabrikanın en az 100 işçi eksiğiyle çalıştığını söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye sanayisinin işçi ithalatına ihtiyacı var. Bize artık mühendis lazım değil, vasıfsız işçi lazım” ifadelerini kullandı. İş dünyasının tepe noktasındaki temsilciler de işçi sorununun her alanda sanayiciyi sıkıştırdığını, çözümün ise mesleki eğitimde reformdan geçtiğini vurguluyor.
#TUSİDDünya endüstriyel mutfak sektörü Eylül ayında 25’inci kez İstanbul'da buluşacak. 2022’yi 2.4 milyar dolardan fazla ihracatla kapatan sektör, 2023 yılında da bu rakamı artırmayı hedefliyor. Sektörün belirlediği hedef pazarlar ise Amerika Birleşik Devletleri, Afrika ve Yakın Doğu oldu.
#Endüstriyel MutfakYaklaşık 6.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren endüstriyel mutfak ve mutfak eşyaları sektörü, ABD pazarına odaklandı. ABD’nin Şikago kentinde düzenlenen NRA Show Restaurant ve Otel Ekipmanları Fuarı’na 18’i milli ve 13’ü bireysel olmak üzere toplam 31 Türk firması katıldı.
#NRA ShowTürk basketbolunun önemli isimleri, “Basketköy” Konteyner Yerleşkesi’nin sakinleri ile buluştu. Bu anlamlı ziyarette; TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu, TBF Başkan Vekili Ömer Onan, erkek ve kadın liglerinde mücadele eden takımların temsilcilerinin yanı sıra TBF yöneticileri ve eski milli basketbolcular Nilay Yiğit Kartaltepe, Şaziye İvegün Üner, Haluk Yıldırım, Muratcan Güler ve NBA’de forma giyen milli basketbolcu Alperen Şengün de yer aldı.
#BasketköyGastronominin kültür ve turizm alanındaki değeri hızla artarken, etkin bir pazarlama yürüten ülkelerde sektörden gelen talepleri karşılamak için gastronomi eğitimleri de giderek önem kazanıyor. Bursa da gastronomide marka şehir olmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmek adına 23-25 Eylül tarihlerinde ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Gastronominin yükselen bir değer olarak öne çıkmasıyla birlikte artan mesleki ilgiyi, nitelikli eğitim ihtiyacını konuşmak üzere Gastro Akademi Kurucusu Hakan Ziya ile bir araya gelerek, sektörün gelişimine dair ihtiyaçları ve önerilerini sorduk.
#Gastro AkademiDaha önce beş kez hırsız giren Sincan’daki endüstriyel mutfak malzemesi üretimi yapan iş yerinden bu kez kamyonet çalındı. İş yeri sahibi, “O kadar hızlı çalınmış ki, ben kamyoneti anahtarla çalıştırmaya kalksam o kadar hızlı çalıştıramam” açıklamasında bulundu.
#HırsızBir restoranın kapısından içeri girdiğimde beni ilk etkileyen şeylerin başında dekorasyonu, ışığı gibi özellikleri, karşılama ve servis ekibinin tavrı gelir. İlk izlenimlerim olumlu olur, iyi elektrik almış bir biçimde masaya oturursam huzurla menüye, yemekten alacağım tada yoğunlaşırım. Hafta içinde tam da bu düşüncelerimi paylaşacak, restoran tasarımı konusundaki merakımı giderecek, profesyonel olarak bu işi yapan mimar Ayşe Çetin ile tanıştım. Tabii bırakır mıyım, tüm merak ettiklerimi sordum...
#Müge AkgünDemir ve demir dışı metaller sektörü ocak-ekim döneminde 9,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Demir ve demir dışı sektörü olarak ülke ekonomimize katkı sunmaya devam ediyoruz. Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olduk." dedi.
#İhracatDemir ve demir dışı metaller sektörü, ocak-eylül döneminde 8,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın 9 ayında da 1,1 milyar dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 601 milyon dolar ile İtalya ikinci, 486 milyon dolar ile Birleşik Krallık üçüncü sırada yer aldı.
#İhracatSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Öztiryakiler firmasının ürettiği aşı saklama dolabını inceleyerek, "Bu buzdolabı 140 bin dozdan fazla aşıyı saklayabilecek kapasitede bir dolap. Boyutlarına baktığınızda eczanelerde ya da hastanelerde çok rahat kullanılabilecek bir dolaptan bahsediyoruz. Böyle örnek firmalarımızla, katma değerli üretimle Türkiye'yi kalkındırma hamlemizde önemli işler başaracağız" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankBir kafe ya da restoran açmak için plan yapanların yer seçiminden konsepte ve menü oluşturmaya kadar birçok konuda profesyonel desteğe ihtiyacı olur. Bu sorulara yanıt verecek sektör profesyonellerini bir araya getiren Mutfak Dostları Derneği, ülkemizin ilk çevrimiçi üniversitesi Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi ile ortak eğitim programına başlıyor. Temel Restaurant İşletmeciliği Sertifika Programı’nda ilk ders 7 Nisan’da.
#GazetehaberleriDemir ve Demir Dışı Metaller sektörü 2020 yılını 8.4 milyar dolarlık ihracat ile genel ihracattan yüzde 4,6’lık pay alarak tamamladı. Bu rakamlarla demir ve demir dışı sektörü, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren altıncı sektör oldu.
#DemirAşçılık bölümü bir önlisans eğitim programıdır. Bu bölümün ana amacı yemek kültürünü iyi bir şekilde öğrenmek ve bunu icra etmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler çeşitli alanlarda rahat bir şekilde çalışabilirler. Sizler için aşçılık bölümü hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Aşçılık (Myo) Bölümü Nedir?