İstanbul Boğazı’nın kıyı kesimlerinde görülen denizanası yoğunluğunun nedeninin hava sıcaklığı olduğunu ve Şubat ayına kadar görülebileceğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanası balık yumurta ve larvaları üzerinden besleniyor. Aynı zamanda balıkların besini olan mikroskobik hayvansal organizmalar üzerinden de besleniyor. Bu da balık stoklarında bir şekilde azalmaya sebep oluyor" dedi.
#DenizanasıYeni av sezonu öncesi önemli bir çağrı yapıldı. “Küçük balıklar avlanılmamalı” diyen Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 11, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alın” uyarısında bulundu.
#BalıkYeni balık av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül’de başlayacak. Denizlerdeki av yasağının bitmesine sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak hem balıkçıların hem de tüketicilerin bilinçli olması gerektiği uyarısında bulunarak balık boyutlarına dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu. Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 1, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alınmalıdır. Bu sayede yasa dışı avcılık önlenebilir” dedi.
#Av Yasağıİstanbul Boğazı'nın farklı noktalarında artış gösteren denizanalarına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanasını yoğun olarak gördüğümüz yerlerin, organik kirlilik açısından kirli olduğunu ifade edebiliriz. Denizanaları artışı sonrasında müsilaj olayını görebiliriz" dedi. "Şu anda bizim kıyı sularımızda öldürücü denizanaları yok" diyen Okyar, "Dünyada var. En tehlikeli deniz canlısı Avustralya sahillerinde bulunan bir denizanası türü. Köpek balığından bile tehlikeli. Saniyeler içinde insan öldürebiliyor. Marmara Denizi'nde mor, büyük olan türler var. Bunlar sizi rahatsız edebilir, yakabilir. Özellikle göz, burun, ağız gibi hassas mukozaların olduğu bölgelere değdiğinde size oldukça rahatsız edebilir" diye konuştu. Okyar, denizanası ile temas edilmesi halinde ne yapılması gerektiğini de açıkladı. Bu arada Beylikdüzü'nde kıyıya yakın noktalarda müsilaj benzeri kirlilik dikkat çekti.
#İstanbulOkyanusların en uysal balina türlerinden olan Kuzey Atlantik buzul balinası, insan eliyle gün geçtikçe daha tehlikeli bir boyuta ulaşan küresel iklim krizi, yoğun deniz trafiği ve endüstriyel balıkçılık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu olumsuz tabloya rağmen, tüm engelleri aşan anne balina 'Slalom' 10 yıl aradan sonra bir yavru dünyaya getirdi.
#BalinaHani ‘Her şerde bir hayır vardır’ derler ya! İşte geçen yılın sonunda başlayan ve aylarca konuşulan müsilaj felaketinden de bir hayır çıktı. Önce Marmara Denizi Koruma Eylem Planı hazırlandı, ardından Marmara’nın tamamı Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Şimdi sırada ne var?
#Marmara DeniziLale, erguvan gibi yüzyıllardır İstanbul'un simgelerinden olan hatta 19. yüzyılın ikinci dönemine de ismini veren lüfer balığı, son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2000'lerin başında, yok olmaması için uğruna kampanyalar düzenlenen lüferin kaderi, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile değişti. İşte lüferin yeniden aramıza dönüşünün öyküsü ve onu tekrar kaybetmemek için yapmamız gerekenler
#Marmara DeniziDenizlerde av sezonunun başlamasının üzerinden bir aydan fazla süre geçti. Ancak Marmara’ya açılan balıkçılar geçtiğimiz yıllara kıyasla umduklarını bulamadı. Yaklaşık 200 gırgır teknesi Karadeniz’e ve Ege’ye gitmek zorunda kaldı. Olağan şüpheli müsilaj olsa da balıkçılara göre kaçışın başka gerekçeleri, uzmanların ise geleceğe dair korkutucu öngörüleri var. İşte Marmara'daki son durum...
#BalıkçılıkKaradeniz’de geçen yıl Zonguldak açıklarında palamut ve hamsi avlayarak Türkiye’nin dört bir yanına dağıtan balıkçılar, 1 Eylül’de başlayan yeni sezonun ilk günlerinde henüz istedikleri oranda balıkla karaya dönemedi. Balıkçılar, deniz suyunun soğumasıyla balığın bollaşacağını düşündüklerini ifade etti.
#Gazetehaberleri‘Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo’ belgeseli deniz yaşamına dair anlattıklarıyla dikkatleri üzerine çekti. Görüntüler 'Balık yemeyi bırakın' çağrılarının dahi oluşmasına neden oldu. Peki denizler ve okyanuslar çevre kirliliğinden büyük ölçüde nasibini alıyorken Türkiye'de durum nasıl? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SeaspiracyLüfer, yanlış avlanma ve kirlilik nedeniyle zor günler geçiriyor. 25 cm boyuna geldiğinde üremeye başlayan lüferin avlama sınırının 18 cm olmasına dikkat çeken uzmanlar “Balıklar üremeden yakalanıyor, stokları çok azaldı” dedi. Balık pazarlarında lüferin tanesi 60-80 liradan satılıyor.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu: “Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir.”
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Boğazı’nda kıyıya yakın bölgelerde ağ atarak dev teknelerle endüstriyel balıkçılık yapılmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, İstanbul Boğazı’nın tamamında hamsi avcılığının geçici olarak durdurulduğu ifade edildi.
#Gazetehaberleriİstanbul Boğazı’nda kıyıya çok yakın yerlerde teknelerle balıkçılık yapılmasına gösterilen tepkiler üzerine Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Hürriyet’e konuştu. Boğaz balıkçılığını anlık takip ettiklerini söyleyen Atalay, “Pandemi döneminde 170 tekneye el konuldu. Boğaz çok hassas bir ekosistem. Balık neslinin tükenmesinden endişemiz yok, çünkü büyük bölümüne geçiş hakkı tanıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriZonguldak'ta bereketli geçen palamut sezonunun ardından fabrikalar için avlanan hamsinin halkın evine giremediğine dikkat çeken Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, hamsideki tehlikenin altını çizdi. Teknelerin boyuna göre kota konulması yada Karadeniz'in nadasa bırakılması gerektiğini belirten Kayhan, "Halk ancak böyle istenilen ölçüde ve lezzetle hamsi yiyebilir" diye konuştu.
#HamsiEylül ayının yaklaşmasıyla birlikte balık sezonu için geri sayım başladı. Balıkçılar boğazın hırçın sularıyla baş edebilmek için hazırlıkları günler öncesinden yaptı. Peki, balık sezonu ne zaman açılacak? İşte av yasağının kalkacağı tarih
#Balık Sezonu Ne Zaman Açılacak?Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, geleneksel balıkçılık yöntemleriyle avcılık yapan 10 metreden küçük ruhsatlı balıkçı teknesi sahiplerine bu sene 500 lira ile bin lira arasında destekleme ödemesinde bulunulacağını bildirdi.
#Ahmet Eşref FakıbabaYeryüzünün en insan eli değmemiş yerlerinden Antarktika bile insanlığın denizleri silip süpürme hevesinden payına düşeni alıyor. Greenpeace, endüstriyel balıkçılık tehdidi altındaki Antarktika Okyanusu'nda 1.8 milyon kilometrelik bir alanın koruma alanı ilan edilmesi için küresel bir kampanya başlattı.
#Greenpeace