ERZURUM Alpin Doğa Sporları Kulübü Başkanı ve aynı zamanda dağ kayağı ve tur rehberliği yapan Mustafa Tekin kulüp üyeleriyle birlikte, göllerde kaçak avlananlara karşı mücadele veriyor. Bazen arazi araçları ile bazen de yürüyerek aştıkları dağların doruklarında kaçak avcılık yaparak doğayı katledenleri güvenlik kuvvetlerine bildirdiklerini söyleyen Mustafa Tekin, "Yaşarken her ne yapıyorsak bunu doğayla uyum içinde ve diğer varlıkları incitmeden gerçekleştirmeliyiz" dedi.
#Mustafa TekinGöller oluşumları ve büyüklükleri bakımından çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır. Göller için bazı özellikler mevcuttur. Özellikle dünyanın en derin gölü, dünyanın en sığ Gölü, dünyanın en büyük gölü gibi birçok farklı sınıflandırma göller için mevcuttur. Bunlardan biri olan Baykal gölüne ait tüm detayları sizler için derledik.
#Baykal Gölü NeredeBurdur'da, son yılların gözde turizm merkezi Salda Gölü'nü besleyen su kaynakları üzerine Devlet Su İşleri'nin (DSİ) gölet projesinin iptali için açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda, dünyada sadece Salda Gölü'nde bulunan 'pseudophoxinus burduricus' balığının da tehlike altında olduğu kaydedildi.
#BurdurBurdur'da son yılların gözde turizm merkezi Salda Gölü'nü besleyen su kaynakları üzerine Devlet Su İşleri'nin (DSİ) gölet projesinin iptali için açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda dünyada sadece Salda Gölü'nde bulunan 'pseudophoxinus burduricus' balığının da tehlike altında olduğu kaydedildi.
#Salda GölüAntalya'da kentin altında dar koridorların bulunduğu obruklar araştırmacıların ilgisini çekerken, Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu ile öğrencileri, Arapsuyu Mahallesi'nde 50 metre derinlikteki obruğun bir insanın sığabileceği darlıktaki koridorlarında 15 metre ilerlemeyi başardı.
#AntalyaTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaTarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla işbirliği yaptı. Proje kapsamında Harran kertenkelesi, çokgözlü Hatay mavisi kelebeği, bozkır kartalı, karakulak ve Hasbenli sığırkuyruğu bitkisi koruma altına alındı. Örnek teşkil edecek çalışmalar başka türleri de kapsayarak genişleyecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalarını büyük özveriyle, yoğun ve aralıksız sürdürüyor. Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen İzmir-Karaburun yarımadasındaki kıyı bölgelerde insan ve doğa dengesinin sürdürülebilir olması, doğal, kültürel, tarihi, eğitsel ve estetik değerlerin koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen ‘Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi’nde artık sona yaklaşılıyor.
#İzmirTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu yıl mevsim normaline dönen yağışlarla su seviyesi ve hacmi 2 kat artan Uluabat Gölü'nün, yine de istenilen canlılığa ulaşamadığını söyledi. Dr. Kesici, yıllardır devam eden kirlilik yükünün, göl suyunu 'çürümüş yemyeşil suya' dönüştürdüğünü kaydetti.
#Uluabat GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu yıl mevsim normaline dönen yağışlarla su seviyesi ve hacmi 2 kat artan Uluabat Gölü'nün, yine de istenilen canlılığa ulaşamadığını söyledi. Dr. Kesici, yıllardır devam eden kirlilik yükünün, göl suyunu 'çürümüş yemyeşil suya' dönüştürdüğünü kaydetti.
#Uluabat GölüBalıklar denizlerde, göllerde görmekten en fazla heyecan ve mutluluk duyduğumuz canlılardır. Birbirinden güzel renk ve desenleri ile kendilerine hayran bırakan balık türleri yanında güçlü ve görkemli görünüşleri ile ilgimizi çeken balıklarda bulunuyor. Farklı özellikleri ile dünyada yer alan tatlı ve tuzlu sularda milyonları aşkın türü ile balıklar zengin bir canlı türü olarak ortaya çıkıyor. Evlerde özenle süsleyerek hazırladıkları akvaryumlarında balık beslemek isteyenler için Tropheus ideal gösteriliyor. Peki, Tropheus türleri ve özellikleri nelerdir? Hangi Tropheus türleri birlikte yaşar detayları ile derledik.
Bana en çok sorulan sorulardan biri, pandemiden sonra ilk seyahat etmek istediğim yer oluyor. Aslında çok yer var ama bana huzuru anımsatan Seyşeller kesinlikle listenin başında geliyor. Bakir bir güzellik, dalış için mükemmel yerler, ilginç kuş ve tropikal balık türleri… Bu tanımlar Seyşeller’i gördükten sonra bambaşka duygularla birleşiyor ve kalbiniz bu cennette kalıyor.
#SeyahatUtah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, ekolog, ornitolog ve doğa koruma bilimci Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2020’de tüm dünyada en çok kuş türü gören kişi oldu. Kuş peşinde tüm kıtaları gezen Şekercioğlu, böylelikle en bakir bölgeleri, medeniyetin el uzatamadığı yerel kültürleri tanıyor.
#GezginBURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, Burdur Gölü'nde son 50 yılda tuzluluk oranının hızla arttığını belirterek, buna bağlı olarak bazı su bitkilerinin yok olduğunu, bazı hayvan türlerinin de yok olmakla karşı karşıya kaldığını söyledi. Prof. Dr. Gülle, "2040- 2050 yıllarına gelindiğinde Burdur Gölü'nün tuzluluk değeri, deniz suyunun tuzluluk değeri ile aşağı yukarı aynı değeri bulacak" dedi.
#Prof. Dr. İskender GülleSon 50 yılda su varlığının 3'te 1'inden fazlasını kaybeden, tamamına yakını kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü'nde sadece bir balık türü yaşıyor. Dünyada sadece bu gölde bulunan ve halk arasında 'Burduricus' olarak bilinen Burdur yosun balığı, gölle birlikte hızla yok oluyor.
#Burdur GölüSon 50 yılda su varlığının 3'te 1'inden fazlasını kaybeden, tamamına yakını kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü'nde sadece bir balık türü yaşıyor. Dünyada sadece bu gölde bulunan ve halk arasında 'Burduricus' olarak bilinen Burdur yosun balığı, gölle birlikte hızla yok oluyor.
#Burdur GölüÜlkemizde bulunan popüler longoz alanları Trakya İğneada, Sakarya Acarlar longozlarına gidip görme fırsatınız oldu mu bilmiyorum ama sizleri bu hafta yanı başımızda yer alan ve son dönemde yapılan düzenlemeler ile ziyaretçiler için gezmesi kolaylaştırılan bir başka önemli longoz bölgesi olan Karacabey Longoz Ormanları’na götürmek istiyorum.
#Bursa