Her mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmek için birçok farklı türde üretiliyor. Ancak görüntüsüyle etkileyen birçok tencere ve tava çeşidi sağlığı tehdit ediyor. Peki hangi tür tencere ve tava ile yemek pişirmek güvenli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çetinol hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün akşam MHP’yi takip eden gazetecileri iftar yemeğinde ağırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 12 dakikalık grup toplantısı konuşmasına değinen Bahçeli, “Çok anlamı olmayan bir konuşma olmuştur. Şimdi helalleşmeyi kavgalaşmaya çevirmenin anlamı yok. Bayramdan sonra helalleşmeyi kavgalaşmadan sıyırıp bayramlaşmaya dönüştürmesinde yarar var” değerlendirmesinde bulundu. Bahçeli, "Osman Kavala Sorosçudur ve Türk milletini temsil edecek bir zekâda, kabiliyette, soyda değildir" dedi. Bahçeli, HDP'li Paylan için 'Meclis gereğini yapıp atacak' ifadelerini kullanırken sosyal medya düzenlemesi için bayram sonrasını işaret etti. Bahçeli, "Benim gönlümde yatan Cumhur İttifakı'nın adayı, AK Parti Genel Başkanı'dır" ifadelerini kullandı.
#BahçeliAnne-babaların çoğu çocuklarına aşırı müdahaleci ve korumacı davranıyor; onları yönlendirme ihtiyacı duyuyor. Böyle olunca çocuk kendi potansiyelini nasıl keşfedecek? Eğitimbilimci Dr. Bahar Eriş yeni çıkan kitabı ‘Senin Yolun Hangisi?’nde “Onlara kaya gibi sağlam, su gibi akışkan, bambu gibi esnek olmayı öğretin” diyor.
#Yazar‘Hayatı Uzatmanın Sırları’ Osman Mütfüoğlu’nun 11. kitabı. <br> Ustalık dönemi kitabı olarak adlandırıyor. <br> Artık hekimden çok, filozof gibi konuşuyor. <br> Bu kitabında, sadece bedeni değil, insan ruhunu da iyileştirmenin öneminden söz ediyor: İntegratif-bütüncül sağlık yaklaşımı...
Ahmet Maranki üniversitede okurken yaşadığı mide yanması şikayeti dışında hiçbir sağlık sorunu olmadığı söylüyor ve bunu da uyguladığı sağlıklı beslenme ve yaşam programına bağlıyor. Yemeği yemeyi de yapmayı sanat olarak gören Maranki’nin severek yaptığı 145 yemek tarifi var
Elif Şafak, Türk edebiyatının en parlak yıldızlarından biri. Her romanı yüz binleri aşan sayıda satıyor. Bizim gibi çok az kitap okuyan bir toplumda bu başarıyı gösteren yazar sayısı bir elin beş parmağı kadar bile değil. Şafak, aynı zamanda bir anne. Yaşamını iki çocuğuna, kitaplarına ve tabii ki eşine adamış. Birçok kitabında yemek tarifleri, yemek üzerine konuşmalar uçuşup gidiyor. Ama mutfakla arası pek iyi değil. Yani teorisi kuvvetli, pratiği oldukça zayıf.