DÜNYANIN en kaliteli inciri olarak kabul edilen ve İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren 'Bursa siyahı'nda hasada başlayan üreticiler, hava şartlarının iyi olmasının da etkisiyle yüksek rekolte bekliyor. Kentteki siyah incirin yaklaşık yüzde 50’sinin üretiminin sağlandığı Çağlayan köyü, hasat zamanı doğu illerinden fazla göç alıyor. 1400 nüfuslu köyde nüfus, hasat zamanı gelen mevsimlik işçilerle 3 katına çıkıyor.
#Siyah İncirÇinli ünlü aşçı Nicholas Tse; "Bu kadar büyük, bu kadar güzel bir incir görmemiştim. Bir aşçı gözüyle baktığımızda, ortadan ikiye böldüğümüz zaman dışı siyah, içerisinde binbir çeşit renk var. Çok ilgimi çekti. Çin'dekilerin de ilgisini çekeceğini ve o bölgede tutunacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.
#Bursa Siyahıİnciri "Black Bursa" markasıyla Tayland ve Hong Kong'a ihraç etti Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: "Ekiplerimiz farklı coğrafyalardaki fuarlara katılarak, Bursa'da yetiştirilen ürünlerin tanıtımını yapıyor. Bu sayede Avrupa'nın ardından Uzak Doğu pazarına da girdik" Dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ve sadece Bursa bölgesinde yetişen "Bursa siyahı", Avrupa'nın ardından Uzak Doğu pazarında da alıcı buldu.
#İncirYurt dışında "Bursa siyah inciri" ya da "Türk siyah inciri" markasıyla bilinen incir türünde ihracat 10 bin tona yaklaşırken, bunun yüzde 46'sını Almanya ve Hollanda aldı. Bu sezon şimdiye kadar yapılan ihracattan 28 milyon 360 bin dolar gelir elde edildi.
#Siyah İncirİngiliz Kraliyet Ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa siyahı"nda, bu yıl 41 milyon 913 bin dolar ile tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı.
İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren; uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa Siyahı" incirinin ihracatına başlandı. 'Bursa siyahı' incirinin Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın tarafından tüketilmesi, büyük bir tanıtım yapılmasına imkân sağladı.
Uzun raf ömrü, dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen “Bursa siyah inciri”nin, kuraklık nedeniyle bu yıl kalitesinin düşmesi, yüzde 50'ye varan rekolte kaybı ve ihracat sezonunun kısa sürmesine rağmen, dünyada rakibinin bulunmadığı bildirildi.
Mardinli Kerim Güzeliş, babası İlyas Güzeliş’in yanında 6 yaşında çıraklığa başlayıp kuyumculuk mesleğini öğrendi. 1977’ten itibaren pırlantalı mücevhere geçiş yapan ve Türk, Arap, Hint tarzıyla, İtalyan ve Fransız tarzını birleştiren Kerim Güzeliş’in firması Ariş, yılda 100 bin adet pırlantalı mücevher üretip üçte birini İtalya, İspanya, Fransa, ABD ve Ortadoğu’ya satıyor.
Bayram ziyaretlerinde “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözünden yola çıkılarak misafirlere özenle pişirilen, kahvenin yanında genellikle ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ diyerek de şekerli ikramlıklar sunarız.Peki bayramda neden Türk kahvesinin yanında hep şeker ikram ediyoruz? Kahvemizi yudumlarken şeker yerine geçebilecek başka daha sağlıklı alternatifler neler olabilir? İşte bu soruların yanıtı bu haftaki bayram özel yazımızda. Herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda Başaran‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine ErdoğanMUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, veteriner hekim ve heyecanını hiç kaybetmeden sürekli proje peşinde koşan bir bürokrat... Aslen Milaslı olan Saylak, haliyle bölgenin coğrafi yapısı ve doğal dokusunu iyi tanıyor. Sürekli, “Sorunlar var ama çözümler de var” diye konuşan Saylak ile uzun bir görüşme yaptım. Çünkü dünya çapında bir turizm merkezi olarak öne çıkan Muğla’nın büyük tarım, gıda ve ormancılık potansiyeli kamuoyunda fazlaca bilinmiyor. Bu yönüyle Hürriyet Ege, Muğla’nın söz konusu özelliğinin tanıtımı bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor diyebiliriz.
#1İSKELE Mahallesi’ndeki Limantepe Höyüğü’nden çıkarılan bilgiler ışığında karşımıza ilk kez MÖ 4000’lere varan bir kent olarak çıkıyor Urla. Kent limanı ise en önemli buluntulardan. Ege Denizi’nin bilinen en eski limanlarından biri kabul edilen kent limanı, antik çağlarda bile zeytini zeytinyağı, üzümü şarabı başta olmak üzere ticaretin de önemli sacayaklarından.
#1Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure günü, bu yıl 8 Ağustos 2022 Pazartesi tarihine denk geliyor. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayında sşurelerini hazırlayıp, sevdiklerine ikram etmek isteyenler için aşure tarifi araştırmaları başladı. Peki, en güzel, aşure nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, tam ölçüsünde aşure tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Aşure TarifiKarayaka kuzu gerdan ragu’lu makarna, ülkemiz malzemeleriyle İtalyan ruhu ve ciddiyetine uygun yemek hazırlamanın başarılı bir örneğiydi. Sadece hamur işleriyle olmaz tabii; İtalya’da olağanüstü çorba, sebze, salata ve sorbeler de bulursunuz. Bunların bazılarını Fauna’da buluyorum. Son gidişimde de olağanüstü bir yabanmantarlı çorba ve salata tattım. Üç farklı limondan hazırlanan tart ve bardacık inciri sorbe İtalya’da bile zor bulunan düzeydeydi.
#FaunaRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#Ramazan