2023’te dinleyecek yeni şarkı bulamadım diyenlere “bakın neler oldu” dedirtecek yılın son yazısıyla sizlerleyim. Süzgecimden geçen albüm ve şarkıları bir araya getirdiğim bu listede unuttuklarımdan özür diler, sizinle beğenilerimizin kesişmediği işler varsa da “olur öyle” notumu iletip yılı kapatacak o yazıya başlıyorum...
#Sinem VuralTürkiye’nin ilk aranjman söz yazarlarından olan Fecri Ebcioğlu için hazırlanan “100 Yıllık Şarkılar-Fecri Ebcioğlu” albümü yayınlandı. Moko Yapım etiketiyle 12 sanatçı ve 12 eserin yer aldığı albüm, müzik marketler ve tüm dijital platformlarda. Büyük merak uyandıran albümün yapımcısı Murat Yıldırım ile Fecri Ebcioğlu’nun anısını konuştuk.
#Fecri EbcioğluBaba Ocağı, Cennet, İstanbul Bana Dar, Aşıklar Şehri… Anladınız Selim Gülgören bu söyleşimizin konuğu. Baba Ocağı’ndaki karakteriyle onu çok sevdik Cennet’i çok dinledik ve yeni işlerini hep merakla takip ettik. Müzik çalışmalarına bir yandan devam ediyor ama oyunculuğa artık daha çok ağırlık vermek istiyor. Yakında onu yeniden izleme şansımız olacak belli ki. Cemile Gelgeç ile birlikte sevgili Selim Gülgören’le bu samimi söyleşiyi yaptık. Selim’in izleyici ve dinleyicilerini bu röportajda hoş sürprizler bekliyor.
#Selim GülgörenMüzik dünyası nasıl bir yaz geçirdi diye baktığımızda çıkan tablo bence biraz karışık. Bol şarkı piyasaya çıktı ama hit oldular mı? Yer gök eskiden olduğu gibi yıkıldı mı? Elbet başarılı olan, radyolarda sıkça çalıp listelerde iyi bir grafik çizen şarkılar oldu ama bayrağı göğüsleyen tek bir şarkı bana kalırsa çıkmadı.
#Yazdan Neler Kaldı?Yavuz Bingöl'ün hayatı ve şarkıları, katıldığı televizyon programları ile gündeme gelmeye devam ediyor. Çok sayıda albüme imza atan ve oyunculuk da yapan Türk Halk Müziği’nin usta ismi Yavuz Bingöl, 1995’te Sen Türkülerini Söyle adlı ilk solo albümünü çıkardı. Üç Maymun'’daki rolü ile 61. Cannes Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülüne aday olan usta isim kadın, çocuk hakları gibi konulara destek verdi. Sinema oyunculuğunun yanı sıra çeşitli dizi filmlerde başrol oyuncusu olarak yer aldı. Peki, Yavuz Bingöl kimdir? İşte, sanatçı Yavuz Bingöl'ün hayatı ve şarkıları ile ilgili merak edilenler.
#Yavuz Bingöl KimdirBugün, Abdülhamid’in vefatının 103. yılı. Abdülhamid Han ölüm yıldönümünde anılıyor. Eğitim, bayındırlık ve tarım alanında önemli adımlar atan Abdülhamid Han, 10 Şubat 1918’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Mezarı, dedesi için inşa edilen 2. Mahmut Türbesi’nde bulunuyor. İşte Abdülhamid Han’ın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler...
#Abdülhamid Han Ölüm YıldönümüKarantinada neler yapıyorsunuz?, nasıl geçiyor evde günler diye diye sonunda bu dönemden bir tane nefis albüm de çıkmış oldu. Bu dönemi birçoklarının aksine pozitif ve kendi içinde üretken bir döneme dönüştüğünü hisseden Charli XCX dopdolu bir albümle bizleri selamlıyor.
#HürriyetÜç kadın yazar; Ayşe Alagöz, Buket Şahin ve Günay Menekşe... Üçü de kitaplarını New York’ta, kendi deyimleriyle yaşadıkları gurbette kaleme aldılar. Bursalı Yazar Ayşe Alagöz ise göçmen hayallerini ve birikimlerini aşkın farklı halleri ile yansıttıkları bu kitapları “3 Elma” kabaresine dönüştürerek New York’ta sahneye taşıdı. “Göçmenliğin size ilk hissettirdiği şey arafta yaşamak” diyen Alagöz sohbetimizde, “Yaşadığınız yere alışıyorsunuz ama ruhunuzun kendi köklerden de beslenmesi gerekiyor. Bunun da en iyi yolu, tüm anlayış ve ön yargıların yarattığı boşlukları doldurabilen sanata tutunmak” dedi.
#BURSAEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber OrtaylıDemet Akalın, müzik sektöründe geçen 21 yıl, sayısız hit ve zaman zaman karıştığı polemiklerle hem magazin dünyasının hem de sahnelerin en renkli isimlerinden biri. Gölcük’te içe dönük bir çocukken annesinin çabalarıyla dış dünyaya açılan, önce podyuma oradan da sahnelere geçiş yapan Akalın’la ilginç serüvenini konuştuk. Konu konuyu açtı, çocuk korkusundan Okan Kurt aşkına, yeni albümünden Hülya Avşar’dan yediği fırçaya her şeyi masaya yatırdık.
#Tülay Demir90’lı yıllar gerçekten ilginç yıllardı. Bir yandan samimiyetin buram buram koktuğu yıllardı, bir yandan da değişimin ve yeni şeyler denemenin yıllarıydı; malum milenyum çağı geliyordu! Bu değişimler müziğe de yansımıştı. 90’lı yıllar tüm dünyada müziğin evrildiği bir yıl olacaktı. İşte 90’lı yıllarda hafızalara kazınmış müzik olayları.
#Tupac Shakur.Nilüfer ve kızı Ayşe Nazlı’yı Anneler Günü’nü bahane edip, ilk kez birlikte röportaj vermeye ikna ettim. 13 yaşındayken Ayşe Nazlı ve babası Reha Muhtar’la röportaj yapmıştım. Bu kez karşıma 17 yaşında, boyu annesini geçmiş, çok güzel, aklı başında bir genç kız çıktı...
#NilüferDünya değişiyor, müzik de öyle... Artık yetenekli insanların ‘keşfedilmek’ için herhangi bir aracıya ihtiyacı yok. Sahneler, ama özellikle ‘bilgisayar ekranları’, ‘akıllı telefonlar’ çok genç sanatçılara emanet. Gazetemiz son dönemde bu isimleri artan bir dikkatle izliyor. Çoğunu sayfalarına taşıyor, manşete çıkarıyor. Hürriyet yazarı Kanat Atkaya geçen pazarki köşe yazısında taşları yerine oturttu: Bu müzikte ‘yeni bir dalga’ dedi. Hızını internet devriminden, gücünü baskı ve özgürlük duygularını bir arada yaşayan gençlerin isyanından alan bu ‘yeni dalga’yı mercek altına aldık. Müzisyenlerle konuştuk, konserlerini izledik. Yaklaşın, size umut ve ilham veren şeyler anlatacağız...
#MüzikSezen Aksu 6 yıl aradan sonra yeni bir albüm hazırladı ve albüm çıkar çıkmaz listelerde 1 numaraya yerleşti. “Sezen iyileştirmeye geldi” sloganı da meşhur oldu. Magazin Konseyi, atarlı şarkıların egemenliğindeki müzik sektörünün ortasına düşen yeni Sezen albümünü yorumladı.
#Magazin Konseyi