Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 Kitapİstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul’daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurumsal şirketler haline gelmesi için ‘İTO Sahada’ başlığıyla road show’a çıkıyor. Başkan Şekib Avdagiç, amaçlarının finansmana erişimde zorlanan KOBİ’leri alacak sigortası gibi imkânlara ulaşır hale getirmek olduğunu söylüyor. Avdagiç, özellikle özel bankaların kredi musluklarını kısmasının sorunları büyüttüğünü düşünüyor.
#Yazarİngiliz Four Four Two Dergisi Ağustos sayısında tüm zamanların en iyi 50 futbol kitabını seçti. Bu liste, yaz tatiline çıkan okuyuculara bir rehber olması için 40 yıllık bir dönemde yayınlanan kitaplar taranarak oluşturuldu. Listenin ilk sırasında yayınlandığı 1994’ten sonra bir efsane haline gelen ve Türkçe’ye de çevrilen Simon Kuper’in ‘Futbol Asla Sadece Futbol Değildir’ kitabı var.
Teknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkGençliğimizde çoğumuz pek çok nedenden dolayı hayallerimizi erteliyor, yanlış kararalar veriyor ve yıllar içinde bunun pişmanlığını duyarak hayatımızı sürdürüyoruz. Yaş ilerledikçe ‘keşke’ ile başlayan o cümlelerin arkası kesilmiyor. Peki, size gençliğiniz geri verseler neyi değiştirirdiniz?
#GençlikHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımÖtanaziyle hayatına son vermek isteyen kanser hastası bir savaş muhabiri kadın ve bütün bu süreçte yanında olmasını istediği yazar arkadaşı... Pedro Almodóvar bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’a uzanan son filmi ‘Yandaki Oda’da hüzünlü bir öyküyü son derece zarif bir anlatımla perdeye taşırken ölüm, hayat ve dostluk gibi temalarda geziniyor.
#Uğur VardanTV ve sinema yıldızlarının hayatları, dışarıdan bakıldığında çok kolay görünüyor. Bir dizide oynuyorlar ve tonlarca para kazanıyorlar. Sonra da herkesin sahip olamayacağı kadar rahat ve varlıklı bir hayat yaşıyorlar.
#Tom SelleckCumhuriyetimiz 101 yaşında. Bir ulusun kurtuluşu yolunda Atatürk’ün destansı mücadelesini ve Cumhuriyet’in temellerinin atılışını beyazperdeye ve ekrana en iyi taşıyan film, dizi ve belgeselleri sinema yazarları Uğur Vardan, Olkan Özyurt ve Burak Göral’a sorduk.
#Uygar TaylanVan'da, 27 Eylül'de kaybolan ve Van Gölü kıyısında cesedi bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in cenazesi, Diyarbakır'da dün toprağa verildi. CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ise Rojin'in ölümü ile ilgili soruşturmadan çarpıcı bilgiler paylaştı. Rojin’in kütüphaneden aldığı son kitabın Sait Faik Abasıyanık’ın 'Kayıp Aranıyor' olduğu öğrenilirken internetteki aramaları da dikkat çekti.
#Rojin KabaişSinema tarihinin en büyük oyuncuları arasında sayılan ve yaşayan efsane olarak anılan Al Pacino, çocukluğu, oyunculuk serüveni ve 84 yaşında dördüncü kez baba olma tecrübesini anlattığı otobiyografik kitabıyla gündemde…
#Al PacinoHem yönetmen hem yapımcı olarak Türk sinema tarihinin önemli isimlerinden biri Ömer Vargı. Aynı zamanda reklam sektörünün de öne çıkan bir karakteri. Geçen hafta Şeyda Taluk’la hazırladıkları ‘Bu Filmde Ben de Vardım’ adlı kitabı çıktı. Kitap vesilesiyle buluştuk, çocukluğunu, ‘Endişe’den ‘Eşkıya’ya, ‘Kabadayı’dan ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’a kariyerinde öne çıkan filmleri konuştuk.
#Necla BayraktarAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün SırlarıSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıSosyal medyanın günlük hayatın bir parçası olmasıyla birlikte özellikle genç kuşaklar da fiziksel görünümlerine "takıntılı" hale geldi. Birçok genç, görüntüsünde beğenmediği yerleri bu uygulamaların sunduğu filtreler sayesinde düzeltiyor. Elbette bununla yetinmeyip estetik kliniklerin kapısını çalanlar da çok. Kısacası herkes bir güzellik baskısı hissediyor.
#Melissa Gilbert