Avelina Lésper’in ‘Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı’nda ortaya koyduğu temel probleminin özeti şu: Çağdaş sanat neden özel-yorumcuya gereksinim duymaktadır? Çünkü sanat, var olmak için bir bağlama ihtiyaç duymaz. Lésper’e göre bu sanatı meydana getiren şey, eserler değil özel-yorumcuların oluşturduğu fikirlerdir.
#Avelina LesperGabriel Garcia Marquez’in 1950’den 1984’e gazete ve dergilere yazdıklarını bir araya getiren ‘Yüzyılın Skandalı’nı okurken mutluluktan ağzım kulaklarıma vardı. Bazen bir deneme, bazen öykü, roman notları ama mutlaka zekânın yaratıcı rehberliğinde kültür ile yoğrulmuş, yaşama sonuna kadar bağlı metinlerle karşılaştım.
#Gabriel Garcia Marquez‘Okçu’nun Yolu’, usta yazar Paulo Coelho’nun hayata, kadere, yürüdüğümüz yolda yaşadıklarımıza, gördüklerimize bir rehber niteliği taşıyor. En çok onu tanıdığımız, sevdiğimiz ‘Simyacı’yı hatırlatıyor. Tarihimizde çok önemli olan okçuluğun hayata bu kadar benzediğini bize hatırlatması, dahası öğretmesi de cabası...
#Paulo CoelhoPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonÇocukları barışa uçuran bir tekne, oyuncak şempanzesiyle doğada koşan bir çocuk, sırların peşinde bir dedektif maymun, sınırları zorlamaktan çekinmeyen sanatçıların çocuk halleri... 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, günün asıl sahipleri için neşe, umut, cesarete ve ilham dolu 12 kitap önerisi...
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıPatri, hayaletlerin yeni yıl partisine katılmak için ölümü seçerek onların âlemine geçmeyi kabul edecek mi? César Aira, 31 Aralık günü Buenos Aires’te lüks bir apartman inşaatında yaşananları anlattığı ‘Hayaletler’de bu soruyla baş başa bırakıyor okuru. Aira, oldukça gerçekçi bir havada anlatıyor her şeyi.
#Cesar AiraDünyanın karmaşası içinde her sabah başka bir olağanüstü güne uyanıyoruz. İletişim çağı öylesine süratli ilerliyor ki bu gidişi durduramıyoruz. Şehirlerin karmaşası içinde insanlar daima bilinmeyeni arıyor, emekliliğini bir tatil kasabasında geçirme düşleri kuruyor ya da bahçesinde domates yetiştirebileceği tek katlı bir eve kavuşma hayali ile ömrünü tüketiyor. Biz bu karmaşa içinde sürüklenip dururken, bazı kitaplar bizi alıp, bilinmeyene götürüyor. İşte Jose Saramago’nun “Bilinmeyen Adanın Öyküsü” kitabı da böyle. Masalsı bir dünyanın içinde, hayal ile gerçeklik arasında gidip gelen insan ruhunun derinliklerine iniyor.
Yaz sergilerini öğrencilere ayıran Pera Müzesi, bu kez Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 54 genç sanatçıyı konuk ediyor. Dilek Karaaziz Şener’in küratörlüğündeki ‘Sarsılan İmge’ başlıklı sergi, ‘Yeni kuşağın, çağın gerçekliğiyle ilişkili olarak sarstığı imge’ görüşünden yola çıkıyor.
#Pera Müzesi