Hastalıkların teşhisinde teknolojinin ilerlemesiyle farklı teknikler kullanılıyor. EMG de bu yöntemlerden biri. EMG, kas ve sinirlerin değerlendirilmesinde başvurulan bir yöntem. Peki EMG nedir? EMG nasıl çekilir? EMG neden çekilir? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#EMG Nasıl ÇekilirElektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamına gelmektedir. Çevrenin farkında oluşumuz ve yine çevreye uyum sağlamak için ortaya çıkan tepkilerimiz biyoelektriksel süreçlerle olabilmektedir.
#EMGTeknolojinin günden güne gelişmesi ile artık çeşitli hastalıkları teşhis etmek için daha iyi yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerden birisi olan EMG kas ve sinir gibi vücutta yer olan birimlerde var olan sorunları en etkili şekilde tespit ediyor. EMG nedir, nasıl çekilir ve ne işe yarar gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
#Emg Nedir Ve Nasıl Çekilir?EMG nedir? günün internette cevabı merak edilen soruları arasında yer alıyor. Sinir ölçüm testi olarak bilinen EMG, Elektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sözcüklerinden oluşan bileşik bir sözcük olup sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamını taşır. Çevrenin farkında oluşumuz ve yine çevreye uyum sağlamak için ortaya çıkan tepkilerimiz biyoelektriksel süreçlerle olabilmektedir.
#EMGVücudumuzdaki sinir ve kasların değerlendirildiği bir yöntem olan EMG hakkındaki ayrıntıları internette sorgulayan vatandaşlar, EMG yöntemi hakkında tüm detayları öğrenmek istiyor. Peki, EMG nedir? İşte, Elektromiyografi işlemine dair bilinmesi gerekenler...
#EMG Nedir?İskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#SağlıkAyak yanması, çoğu kişide sık sık görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Yanma hissinin yanı sıra kaşına, kızarma, terleme gibi durumlar da eklenir. Yanan ayakların en büyük nedeni nörolojik rahatsızlıklardan dolayı olduğu bilinir. Özellikle 50 yaş ve daha üzeri kişilerde ve kadınlarda daha çok meydana gelir. Sinir ve strese bağlı olabilmenin yanı sıra başka nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Olumsuz bir durum olup hayatı da olumsuz etkileyen ayak yanmasının belirtileri, sebepleri ve ne iyi gelir gibi konulara ait detayları derledik.
#Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Sinir sıkışması, farklı nedenlere bağlı olarak sinir üzerinde baskı oluşması sonucu oluşur. Bu durum, sinirin fonksiyonunda problemlere yol açabilir. Sinir sıkışmasının erken fark edilmesi, tedavinin daha başarılı sonuçlar vermesini sağlar. Sinir sıkışması ile ilgili merak edilenleri, Medicana Avcılar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Op. Dr. Mesut Caferi cevapladı.
#Sinir SıkışmasıBileğiniz ve elinizdeki ağrıların şiddeti artık günlük hayatınızı etkiliyor ve çantanızı, hatta market poşetlerini bile taşımaya engel oluyorsa sebebi karpal tünel sendromu olabilir. Özellikle de ofis çalışanlarını ve ev hanımlarını etkileyen bu durum, dayanılmaz rahatsız edici ağrılarla sonuçlanabiliyor. Peki, karpal tünel sendromu neden olur, kimlerde görülür? Karpal tünel sendromunun tanısı nasıl konur, tedavisi nasıl yapılır? Detayları uzmanlardan öğrenelim…
#Karpal Tünel SendromuBel ve boyun ağrısı çeken hastalarımız için doğru bir yol izlemeleri tedavi açısından hayli önem arz etmektedir. Bu konuda da bize çok fazla sayıda ‘Fıtık mıyım, yoksa fıtık dışı nedenlere bağlı bir ağrı mı yaşıyorum?‘ gibi sorular gelmektedir. Bu karmaşık problemin ayırt edilmesi ciddi bir uzmanlık, bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Bel FıtığıSMA, Spinal Muskuler Atrofi hastalığının baş harflerinin kısaltmasıdır. SMA kalıtsal, ilerleyici ve ilaç tedavisi uygulanmadığı takdirde ölümcül olabilen bir hastalıktır. SMA hastalığının kalıtsal olduğunu söyleyen Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Ali Kemal Erdemoğlu, SMA hastalığının belirtilerini ve tedavisini açıkladı.
#SMADoç. Dr. Ahmet İnanır, “Fazladan 50 kilogramlık bir ağırlığın gün boyunca taşınması bel omurları arasındaki disklerde, bağlarda, kaslarda, eklemlerde kronik zorlanmaya ve bozulmaya yol açar. Ayrıca 50 kilogram fazla kilosu olan bir insanın eğilerek bir kalemi alması durumunda dahi bele en az 250 kg ekstra yük binmektedir” dedi.
#ObeziteÜç bebek... Ve yavruları için mücadele eden aileleri... Genetik kas hastalığı SMA’dan muzdarip Mia, Gökalp ve Nil tedaviye ulaşmak için destek bekliyor. Her geçen dakika onlar için riskin artması demek çünkü 2.4 milyon dolar bulunsa bile gen tedavisi 2 yaşından sonra yapılamıyor. Birçok ünlü ismin destek olduğu SMA hastası bebeklerin aileleriyle neler yaşadıklarını konuştuk.
#GazetehaberleriALS hastalığı belirtileri ve nedenleri, bu hastalığın insan vücudundaki etkisini merak eden birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. Kahve fincanı ya da kalem tutma konusunda başarısız olan ALS hastaları, konuşma konusunda da problemler yaşayabilmektedir. Peki, ALS hastalığı belirtileri arasında neler yer alıyor? İşte, ALS hastalığı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AlsEklemlerin fazlasıyla aşınması ve yıpranmasıyla yapılarının bozulması ve deforme olmasıyla ortaya çıkan sağlık problemine kireçlenme denir. Bu durum zamanla kişinin yaşamını büyük oranda etkileyerek günlük hareketleri dahi yapamaz hale getirebilir. "Bel kireçlenmesi nedir, bel kireçlenmesinin nedenleri nelerdir, bel kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır anlatıyor.
#KireçlenmeSinir hücrelerinde olan problemlerle kas güçsüzlüğü şeklinde kendisini gösteren ve nöroloji hastalıklardan olan ALS hastalığı internette en fazla araştırılan konular arasında yer alıyor. "ALS hastalığı nedir?" ALS tedavisi nasıl yapılır?" sorularının cevabını öğrenmek isteyenler bu hastalığın detaylarını sorguluyor. Peki, ALS nasıl anlaşılır? İşte, ALS hastalığı hakkında merak edilenler.
#Als Hastalığı BelirtileriALS hastalığı çeşitli yönleriyle internette aranan konular arasındaki yerini alırken, konu hakkında en çok merak edilen sorulardan biri ALS belirtileri olarak yoğunlaşıyor. Günümüzde, ALS hastalığının ilerleyişini durdurmak ya da tam tedavi sağlamak için herhangi bir tedavi seçeneği yoktur ancak bu konudaki araştırmalar devam etmektedir. Peki ALS nedir, ALS tanısı nasıl konulur?
#ALSBoyun ağrısı ve boyun tutulması gibi şikayetler özellikle uygun olmayan ergonomik şartlarda masa başında çalışanlarda ve uzun süre boynun aynı pozisyonda kalması sonucunda sıklıkla görülür. Nöroşirurji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Bozkuş, boyun fıtığında uygulanan cerrahi tedaviler hakkında bilgi verdi.
#Boyun FıtığıSiz okurlarımızdan e-mail yoluyla gelen bel ağrılarıyla ilgili soruların yanıtlarını fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları Dr. Eser Alptekin, Prof. Dr. Cihan Aksoy, Dr. Vildan Çerçi, ağrı uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel ile nöroşirürji uzmanı Doç. Dr. Mehdi Sasani yanıtladı. İşte sorularınız ve yanıtları:
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Cihan Aksoy (57) aslında alanında tanınmış bir hekim. Ama Kanal D’deki ‘Doktorum’ programıyla onu daha geniş kitleler tanıdı. Renk renk fularları ve pantolon askılarıyla sık sık konuk olduğu ekranda, en karmaşık sağlık sorunlarını bile öylesine yalın, komik ve keyifli örneklerle anlatıyordu ki kısa zamanda hayran kitlesi edindi. HTV’den teklif aldı şimdi kendi de program sunmaya başladı