Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarTopkapı Sarayı, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 500 yıldan fazladır tekrarlanan Destimal-i Şerif törenine bir kez daha şahitlik etti. İşte Hz. Muhammed’in hırkasına sürülen mendillerin törene katılan davetlilere hediye edildiği 5 asırdır yapılan o törenin hikâyesi...
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİzmir’in Karabağlar ilçesindeki bir lisesinin öğrencileri, askeri istihbarat alanında kullanılması amacıyla otonom robotik kuş 'Firnas'ı tasarladı. Kuş gibi kanat çırpan, akıllı sistemiyle alanda fark edilmeden tespit yapıp merkeze iletebilecek olan Firnas, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yarışmasında Ar-Ge ve proje uygulamaları alanında Türkiye birincisi oldu.
#Liselilerden Otonom İstihbarat KuşuGazze’ye bombalar yağmaya devam ederken bölgedeki dini ve tarihi mekanlarla kavramlar kanlı cümleler içinde sık sık geçiyor. Mekanların çoğu hem Müslümanlar hem Yahudiler ve hem de Hristiyanlar kutsal. Bu iç içe geçmiş kutsallık ve tarihi derinlik içinde bazen bunlar bazen birbirine karıştırılabiliyor. Katliam ve dramların devam ettiği bölgeyi daha iyi tanımak ve anlamak için bu mekân ve kavramlarının detay ve farklarını bilmek çok önemli. İşte Mescid-i Aksa’dan Kamame Kilisesi’ne, Sultan Selahaddin’den Titus’a bölgenin güncel ve tarihi kodları…
#MüslümanlarUzaktaki nesneleri ya da kişileri göstermek için kullanılan şu kelimesi, cümle içinde hem sıfat hem de zamir olarak görev alabilir. Örnekler: 1- Yeni eviniz şu caddenin karşı tarafında. (Şu kelimesi caddeyi nitelediği için sıfat görevinde kullanılmıştır.) 2- Şuna da bak sen. (Bu cümlede bir ismin yerini tutan şu sıfat değil zamirdir.) Sonu şu ile biten 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli kelimeler listesini derledik.
#EğitimGaziantepli para koleksiyoneri Esat Kaplan, Devr-i Alem Para Müzesi'ndeki en değerli Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına ait 13 parayı, depremzedelere yardım amaçlı 300 bin TL'ye satışa çıkardı. Deprem felaketi nedeniyle herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Kaplan, "Herkes elinde ne varsa ortaya koymalı. Ben de depremzedeler için müzemdeki en değerli paraları depremzedeler için satışa çıkardım'' dedi.
#KoleksiyonerHasankeyf nerede sorusu, inşa edilen tünelin tam olarak nereden geçtiğini öğrenmek isteyen vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. 'Hısnıkeyfa'olarak anılan bu şehir, 'Kaya Kale' şeklinde tercüme edilebilir. Çeşitli kaynaklarda her kavmin kendi dilinde farklı telaffuz edildiği bu kelime, 'korunmaya müsait' anlamına gelmektedir. Kale yekpare taş kitlenin oyulması suretiyle oluşturulmuştur. Peki, Hasankeyf nerede? İşte, Hasankeyf konumu ve harita üzerindeki yeri hakkında bilgiler
#HasankeyfOrtadoğu’nun tam orta yerinde, eski ve gizemli topraklar ülkesi. Ürdün’le ilgili anlatacak o kadar çok şey var ki! Başkenti Amman’la, göllerin en tuzlusu ve deniz seviyesinin epeyce altındaki Lut Gölü’yle, kalbinde değerli bir hazine saklayan Petra Antik Kenti’yle, bu dünyanın dışında bir deneyim yaşadığınız Wadi Rum’la, Kızıldeniz kıyısındaki Akabe’siyle beklentilerin çok ötesinde bir yolculuğa çıkaralım sizi.
#SeyahatBeyzade kelimesiyle aynı kökten gelen Beyazıt ismi, tarih boyunca birçok önemli şahsiyet tarafından kullanılmıştır. Bunların başında Osmanlı İmparatorluğu'nun dördüncü padişahı olan Yıldırım Beyazıt gelmektedir. Bu isim, hem dini kitaplarda hem de Osmanlı'nın resmi belgelerinde Bayezid şeklinde yazılır. Beyazıt isminin anlamı nedir? Beyazıt ile uyumlu olan isimleri ve merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.
#BeyazıtTürkiye'nin güneyinde yer alan Irak, kadim uygarlıklara ev sahipliği yapan ve Mezopotamya adıyla bilinen bölgede kurulmuştur. Başkenti Bağdat olan Irak'ın sınır komşuları İran, Suriye ve Suudi Arabistan'dır. Ülkenin hem sanayi hem de tarım alanında gelişmiş olan en büyük şehirleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Erbil 2- Musul 3- Kerbela 4- Halepçe 5- Samava. Irak bayrağının anlamına ve renklerine dair detayları derledik.
#Irak Bayrağı AnlamıTarihteki yeri çok önemli olan Beytül Hikme günümüzde bile ilgi çekmektedir. Birçok kişi Beytül Hikme hakkındaki detayları araştırarak öğrenmek istemektedir. Tabi bu isteğin doğal bir istek olduğunu söylemek gerekir. Sonuçta tarihin her dönemi çok önemlidir. Beytülhikme nedir? Kim tarafından nerede kuruldu? Beytülhikme'nin kurulduğu ilk şehir neresidir detayları ile derledik.
#Sözlükİstanbul'un fethi tarihimizde çok önemli bir yere sahip. Tarihin akışını değiştiren İstanbul'un fethi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki İstanbul ne zaman fethedildi? 2022 İstanbul'un fethinin kaçıncı yılı? İşte İstanbul'un fethi tarih bilgisi...
#İstanbul Ne Zaman Fethedildiİslam tarihinde devlet teşkilatlanması bakımından çok önemli adımlar atıldı. Özellikle de Hz. Muhammed'in İslamı yaymasında teşkilatlanmanın çok büyük br etkisi oldu. Aynı zamanda yönetime halkın katılması için de uygun çeşitli alanlarda kuruldu. Özellikle de İslam öncesindeki dönemde kabileler arasında yaşanan toplumsal sapkınlıkların ve savaşların önlenmesi için görüşmelerin yapılması, bazı kuralların konularak uygulamaya koyulması gerekiyordu. Darun Nedve nedir sizler için derledik.
#Darun Nedve NedirUzun bir aradan sonra yolumu yeniden Ürdün’e düşürdüm. Dolu dolu geçen 4 günde Ortadoğu’nun bu güzel ülkesi beni yine ve yeniden etkisi altına aldı. Haydi sırtımızı çöl rüzgârına verip atlayalım bir uçan halıya ve bakır rengi topraklarıyla, binlerce yıllık tarihiyle, stratejik konumuyla dünyanın gözdesi olmayı başarmış Ürdün’e doğru bu defa birlikte yola çıkalım.
#HürriyetKüttab, mektep ile aynı anlama gelen bir terimdir. Osmanlı'dan ve hatta daha öncesinden beri bu kelime ile ilgili sorular sorulmuştur. Nasıl kullanıldığına dair ve ne anlam taşıdığına dair pek çok soru sorulmuştur. Mektep, kelime anlamı olarak okul anlamını taşır. Okullar da eğitim veren yerler olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra eğitimin yapıldığı Küttablar, farklı zamanlarda farklı şekillerde kullanılmıştır. Kelime olarak değişiklik gösteren bu kelimeler anlam olarak bir yerde aynı yerde olmuştur. Eğitim verilen ve bu amaç ile kurulan bu yerler, Kuran ve İslam'ı daha fazla yaymak için, bu terimleri öğrenmek isteyen kişilere daha fazla öğretmek amacı ile kurulan kurumlar olarak bilinir. Her yerde ihtiyaç ile doğru orantılı olarak sayısı da artmaktadır. Peki Küttab nedir? Küttab işlevleri nelerdir? Küttab adı verilen mektepler nelerdir tüm detayları ile derledik.
Battalname bir halk öyküsüdür. Battal Gazinin hayatını ve yaşamdaki başarılarını anlatır. Battal Gazi’nin hayatını merak eden ve öğrenmek isteyen kişiler için güzel bir kaynaktır. İçerisinde Battal Gazi’ye ait kahramanlıklar dile getirilmiştir. Savaş kahramanı olan bir kişinin yaşamından kesitleri bu halk öyküsü içinde bulmak mümkün olmaktadır. Seyyid Battal Gazi olarak bilinen kişi Arap asıllıdır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
İstanbul'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 5 kişi gözaltına alınırken çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen sikkelerin ön ve arka yüzlerinde yapılan ilk incelemelerinde 2 tanesinin yurt dışında düzenlenen ünlü müzayedelerde 3.1 milyon sterline satılan ve dünya üzerinde 2 adet olan sikkelere benzediği tespit edildi.
#İstanbulİstanbul'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 5 kişi gözaltına alınırken çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen sikkelerin ön ve arka yüzlerinde yapılan ilk incelemelerinde 2 tanesinin yurt dışında düzenlenen ünlü müzayedelerde 3.1 milyon sterline satılan ve dünya üzerinde 2 adet olan sikkelere benzediği tespit edildi.
#İstanbulDünyada toplamda 208 adet ülke vardır. Bu ülkelerin her birinin farklı farklı özellikleri mevcuttur. Bu özellikler ülkelere bağlı olan şehirlere de yansımaktadır. Örneğin bir ülke muhafazakar ise o ülkenin şehirlerinin geneli de muhafazakar olabilmektedir. Kufe bir şehir olarak bağlı olduğu ülkenin özelliklerini yansıtmaktadır. Siyasi tarihi, kuruluşu, isminin kaynağı ve bir tarihi bulunmaktadır. Kufe nerede, hangi ülkeye bağlıdır, Kufe şehrini kim kurmuştur detayları ile derledik.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şentop, "bizim tarihimizde ve İslam düşüncesi ve hukukunda teokrasi olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Batılı anlamda. Teokratik iktidar yapısı olmadığı kanaatindeyim." dedi. Şentop, "Eskiden ulusal hükümetlerin ülke sınırları içerisinde demokrasiye, özgürlüklere karşı tehdit ve risk oluşturan uygulamaları vardı. Şimdi ise çok uluslu şirketlerin demokratik davranışları, siyasi kararları etkileyen tutumları var. Bence tedbir alınmazsa, bu tedbiri uluslararası bazı sözleşmelerle, ülkelerin birlikte hareket etmesi suretiyle yapabiliriz." ifadelerini kullandı. "Demokasinin modası geçmiş değil, geçmeyecektir" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti: Demokrasinin şablon ve kavram olarak kalacağını düşünüyorum ama içeriğinin boşaltılması, bozulması, manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız
#Mustafa Şentop