Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kasım 2023 sonu itibariyle katılımcı sayısı 8 milyon 583 bini aşmış, Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) toplam fon büyüklüğü 671 milyar liranın üstüne ulaşmıştır. Katılımcı sayısının 7 milyon 274 bine ulaştığı Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) ise fon büyüklüğü 50,5 milyar lira seviyesine gelmiştir. Böylece sistemde toplam katılımcı sayısı OKS dahil 15 milyon 857 bin kişiyi aşarken, toplam fon büyüklüğü de OKS ve Devlet Katkısı dahil 722 milyar liraya ulaşmıştır” dedi.
#Cevdet YılmazBireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) değişiklikleri, 11. Sigorta Haftası kapsamında, pazartesi günü düzenlenen Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin açılışını yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman açıkladı. Değişikliklerin neler olduğuna geçmeden önce BES hakkında kısa bir bilgi vereyim ki, yeni düzenlemeler daha net anlaşılsın.
#BESSon iki-üç yıldır bireysel emeklilik sisteminde getiriler çok iyi. Neye göre iyi? Birincisi, diğer yatırım araçlarının getirileri ile mukayese edildiğinde çok üzerinde getiriler sağlandı. İkincisi, geçmiş yıllara göre iyi çünkü, sisteme yönelik en büyük şikayet, getirilerin düşük olmasıydı; hatta kimileri, ‘yatırdığımızı bile alamıyoruz’ diye şikayet ediyordu. Her ne kadar bu kişilere, ‘bu iş emeklilik işidir, uzun vadeli bakmak gerekiyor, en az 5-10 yıllık getirilere bakın’ denilse de birçoğu getirilerin azlığı nedeniyle sistemden ayrıldı.
#YazarSPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu "Mevcut durumda hisse senedi, tahvil, bono, yatırım fonu, otomatik BES, gönüllü BES ve benzeri araçlar yoluyla yaklaşık 18 milyon vatandaşımız doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarımız yatırımcısı olmuştur" dedi.
#Ali Fuat TaşkesenlioğluBireysel emeklilik sistemi 17’nci yılında. 200 bin kişi ve 43 milyon liralık fonla başlayan BES’te, bugün 12.5 milyon kişi bulunuyor. Nüfusun yüzde 15’i, tüm çalışanların da yüzde 22’si bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf ediyor. Emeklilik fonlarının toplamı ise 164 milyar liraya ulaştı. Bu da İşsizlik Fonu’ndan daha büyük bir yapı anlamına geliyor.
#Noyan DoğanBireysel emeklilik sistemi 17’nci yılında. 200 bin kişi ve 43 milyon liralık fonla başlayan BES’te, bugün 12.5 milyon kişi bulunuyor. Nüfusun yüzde 15’i, tüm çalışanların da yüzde 22’si bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf ediyor. Emeklilik fonlarının toplamı ise 164 milyar liraya ulaştı. Bu da İşsizlik Fonu’ndan daha büyük bir yapı anlamına geliyor.
#BesBir haftadır bireysel emeklilik sisteminin güvenilirliği sorgulanıyor ve kişilerin birikimlerinden oluşan emeklilik fonlarına el koyulup koyulmayacağı, fonların reel sektöre kaynak olarak aktarılıp aktarılmayacağı tartışılıyor. El koyulmaz, çünkü hem sistem buna müsait değil hem de birikimler farklı farklı yatırım araçlarında değerleniyor.
#YazarTürkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) başladığı 2003 yılından bu yana geçen 17 yıllık süre içinde zaman zaman yaşanan “Emeklilik fonlarının getirisi düşük. Katılımcı mağdur oluyor” tartışmaları sona erdi, fonlar bir anlamda rüştünü ispat etti.
#BESTürkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Mustafa Selim Yazıcı, gönüllü bireysel emeklilik fonlarının ağırlıklı ortalama net getirisinin son 10 yılda TÜFE'nin 72 puan, son 5 yılda 35 puan üzerinde getiri sağladığını belirterek, "Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) başladığı 2004'den itibaren ise TÜFE'nin yaklaşık 273 puan üzerinde getiri sağladığını görüyoruz" dedi.
#Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri DerneğiEmeklilik fonlarının 2019 yılı getirileri netleşti. Açıkça söyleyeyim, geçen yıl, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) olan kişiler, kelimenin tam anlamıyla rekor getiri elde etti. Öyle ki, bir tarafta yüzde 25’lik devlet katkısı, diğer tarafta da fonların getirileri birleşince; BES katılımcıları son 5 yılın en yüksek birikim tutarlarına ulaştı. Kim, ne kadar getiri sağladı, hangi fonların getirisi yüksek oldu; hepsine değineceğim. Ama önce genel bir tablo çizeyim.
#FaizEmeklilik fonlarının 2019 yılı getirileri netleşti. Açıkça söyleyeyim, geçen yıl, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) olan kişiler, kelimenin tam anlamıyla rekor getiri elde etti. Öyle ki, bir tarafta yüzde 25’lik devlet katkısı, diğer tarafta da fonların getirileri birleşince; BES katılımcıları son 5 yılın en yüksek birikim tutarlarına ulaştı. Kim, ne kadar getiri sağladı, hangi fonların getirisi yüksek oldu; hepsine değineceğim. Ama önce genel bir tablo çizeyim.
#YazarSon bir yıldır Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hemen hemen gündemden hiç düşmüyor. Önce nisan ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programında BES’e detaylı yer verildi, şimdi de Meclis’ten geçerek, Resmi Gazetede yayımlanan 11. Kalkınma Planında sistemde yapılacak değişiklikler madde madde sıralandı. Görünen o ki, önümüzdeki dönem BES’te önemli değişiklikler olacak. Bu da bugün için 6.8 milyonu gönüllü sistemde, 5.1 milyonu da çalışanların içinde bulunduğu otomatik BES’te olmak üzere; toplam 12 milyona yakın kişiyi ilgilendiriyor demektir. Peki, neler değişecek?
#BESBu yılın ilk 4 ayında emeklilik fonları enflasyonun 2 puan üzerinde yüzde 6.2 getiri sağladı. Karma fonların getirisi yüzde 20’nin üzerinde olurken, altın fonları ise yüzde 12.26 kazandırdı. Özellikle son birkaç yıldır, yabancı hisse senetlerine, döviz cinsi enstrümanlara ve kıymetli madenlere yatırım yapan fonlar BES katılımcısına yüksek getiri sağlıyor.
#YazarYapılacak reform ile kıdemde fonlu sisteme geçilecek, BES ile kıdem tazminatı entegre edilecek. İşçi sendikaları reforma karşı çıkıyor. Güney Kore, 14 yıl önce reform yaparak kıdem tazminatını BES ile entegre eden tek ülke oldu. Kore’nin kıdem tazminatı modeli, Türkiye ile benzerlik gösteriyor. Bugün Kore’de emeklilik fonlarının büyüklüğü 365 milyar dolara ulaştı.
#YazarÇalışanların yarı zorunlu otomatik olarak katılımlı dahil edildiği Bireysel Emeklilik Sistemi yeniden düzenleniyor. Bu yıl içerisinde alt yapısının tamamlanması beklenen yeni sistemde katılım zorunlu hale gelecek, çalışanların sisteme yatıracağı para ise kazançlara göre değişken oranlı olacak. Ayrıca BES ile Kıdem Tazminatı Fonu bir birine entegre edilerek sistemde toplanan parayla ucuz ve uzun vadeli kredi imkanı oluşturularak sürdürülebilir büyümeye destek olunacak.
#BesHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında ortaya konulan hedefler doğrultusunda "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"u duyurdu. Bakan Albayrak, ekonomi ve yargıda reformların yapılacağını söyledi.
#Berat AlbayrakSon girişlerle birlikte 10.5 milyon çalışan, işverenleri tarafından otomatik BES’e dahil edildi, 6.5 milyonu sistemden ayrıldı, 4 milyonu kaldı. Otomatik katılımın yarattığı ivmeyle 11 milyon kişi BES sayesinde tasarruf etmeye başladı. Fon toplamı da 84 milyar TL’yi buldu.
#Noyan Doğan9 yıldır Türkiye’nin tüm illerine yayılan finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesi ‘Paramı Yönetebiliyorum’ kapsamında yaklaşık 1 milyon kişiye birebir eğitim verildi. 1900 gönüllü eğitmen ile geniş etki alanına ulaşan projeyle 6 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefine de katkı sağlanıyor.
#HaberFinans ve iş dünyasını bir araya getiren Türkiye Finans Forumu başladı. Açılış konuşmasını Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila yaptı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV sistemi ile ilgili 32 yıllık kuralın değişeceğini açıkladı. Bireysel Emeklilik Sistemi ile (BES) ilgili açıklamalarda bulunan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ise, “BES’te katılım için işveren katkısı gibi talepler var. Rafa kalkmadı. Başbakan Yardımcımız ile çalışıldı o konu. 18 yaş meselesi kanun gerektiriyor. Rafa kalkmadı ama kanun gerekiyor" dedi. Forum'da konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, 23 bin firmaya döviz ile borçlanma yasağı geleceğini açıkladı. Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği Türkiye Finans Forumu'ndaki gelişmeleri dakika dakika canlı blog olarak aktarıyoruz.
#Türkiye Finans Forumu