26 yaşında meme kanseri olduğunu öğrenen Döndü Emektar, önce hastalığı yendi, ardından doktorların önerisiyle ertelemek zorunda kaldığı çocuk hayaline kavuştu. Hastalığın teşhisinden 10 yıl sonra, ‘Meme Kanseri Farkındalık’ ayında tüp bebek yöntemiyle dünyaya getirdiği oğlu Ali’yi kucağına aldı.
#Döndü EmektarÇocuk sahibi olmak için 5 yıl boyunca uğraşan Cemile Meral-Cafer Bakkal çifti, ilk tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlanınca 4 sağlıklı embriyonu 2010 yılında dondurma kararı aldı. Çift, yaşları 40’ı geçince ‘–196 derecede 10 yıl boyunca kendilerini bekleyen’ evlatlarına kavuştu.
#GazetehaberleriSalgının ilk günlerinde insanların gıda güvenliği refleksi gösterdiğini ve süt talebinin yüzde 100 arttığını söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Sütü ve eti ürettiğinizde katma değeri artıyor. Bu gücü nedeniyle sütçülüğü işin merkezine koymamız ve elimizdeki fırsatı iyice değerlendirmemiz lazım. Bunun için 734 milyon liraya Bingöl’e katma değeri arttıracak üretim ve yetiştirme üssü kuruyoruz” şeklinde konuştu.
#GazetehaberleriTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) besilik statüde ithal edilen etçi sığırların bir kısmının ülke yetiştiricilerinin kombine ırkı sığırlara olan talebi karşılanması amacıyla yürütülen Embriyo Transferi Projesi’ne değinerek, “Ülkemizde araştırma aşamasında ve çok yaygın olmayan projede istenilen başarının elde edilememesi üzerine projenin sonlandırılması kararı alınmıştır” dedi.
#GazetehaberleriDeri; en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun tüm yüzeyini saran deri; zararlı maddelere, mikroplara karşı, iç ve dış uyaranlara karşı koruma sağlar. Peki vücudumuzda oluşan bazı deri hastalıklarının psikolojik kökenli olduğunu biliyor muydunuz? Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#CiltÇocuk sahibi olmak isteyenlere kötü bir haberimiz var. Araştırmalar son 30 yıldır sperm ile yumurtanın bir araya gelme ve embriyon geliştirme ihtimalinin azaldığına işaret ediyor. Çünkü sperm sayısı her geçen gün azalıyor. Farklı 138 çalışmanın sonuçlarına göre sperm hücre sayısı 91.6 milyon/ml’den, 39.3 milyon/ml’ye düştü. Üroloji uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Bu düşme değil çakılma” diyor.
#GazetehaberleriMensup ve mezunları arasında bir çok Nobel ödülü sahibi bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), geçen yılın bilimde çığır açan 10 gelişmesini derledi. Listede, baş araştırmacısı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Berna Sözen olan yapay embriyon çalışması da yer aldı. Sözen şunları söyledi:
#GazetehaberleriEVLENDİKTEN sonra bebek sahibi olmak isteyen genç kadın, çocuğu olmayınca tüp bebek yöntemini denedi. Çocuk sahibi olmanın hayalini kurarken rahim kanseri olduğunu öğrendi. Tedavi sırasında ilerde özlemini duyduğu çocuğuna kavuşabilmek için önce embriyonlarını dondurdu, sonra tedavi gördü.
#GazetehaberleriYasadışı olmasına rağmen internet ve sosyal medya taşıyıcı anne ilanlarıyla dolu. Yüzlerce kişi, taşıyıcı anne olmak veya taşıyıcı anne bulmak için ilan veriyor. Operasyon için Kıbrıs, Gürcistan, ABD tercih ediliyor, tarife ise 150-300 bin TL arasında değişiyor
#İnternetİngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin doğurganlıkla ilgili koruyucu tedavisinden, özellikle de gelecekte çocuk sahibi olmak amacıyla yumurta ve sperm dondurma hizmetinden doğurganlığı tıbbi bir sebeple tehlikede olan herkesin yararlanması talebi dile getirildi.
#Son Dakikaİngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin doğurganlıkla ilgili koruyucu tedavisinden, özellikle de gelecekte çocuk sahibi olmak amacıyla yumurta ve sperm dondurma hizmetinden doğurganlığı tıbbi bir sebeple tehlikede olan herkesin yararlanması talebi dile getirildi.
#İngiltereÇocuk sahibi olmak için iki embriyosunu donduran Ö.O. ile T.O. çiftinin anne baba olma hayalleri, iki hastane arasında embriyonların kaybolmasıyla hüsranla bitti. Çift embriyonlarını kaybeden her iki hastaneye toplamda 400 bin liralık manevi ve 10 bin liralık da maddi tazminat davası açtı.
#EmbriyonTürkiye’de tüp bebek merkezlerinde neredeyse tüm çiftlere uygulanan mikroenjeksiyon tedavisi tartışılıyor. Bu yöntemle Türkiye’de bebek sahibi olma oranı Avrupa’dakinin iki katı. Ancak uzmanların mikroenjeksiyonla ilgili şüpheleri de var: “İleri nesil çocuklarda problem olacak mı bilmiyoruz.”
#Tüp Bebekİstediği halde çocuk sahibi olamayan çiftlerin imdadına tüp bebek olarak da bilinen yardımcı üreme yöntemleri yetişiyor. Her 100 çiften 15’inin yaşadığı kısırlık sorununu aşacak yeni yöntemler tıp dünyasında heyecan yaratmaya devam ediyor. Kimi deneme aşamasında kimi rutin uygulamaya giren yöntemler, giderek daha fazla aileye anne-baba olma umudu ve şansı veriyor. Yazı dizimizde yüz güldüren ve gelecek vaat eden yöntemleri bulacaksınız.
#Gazetehaberleriİspanyol bilim insanları domuzdan insana organ nakli konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ilk etapta domuzdan insana pankreas, kıkırdak, kornea ve böbrek nakli yapılabilecek. Domuz organı kullanan insan sayısı artacak ve organ naklinde domuz bir numaralı hayvan olacak.
#İspanyaKadir Has Üniversitesi’nin Cibali yerleşkesinde yer alan Galeri KHAS, genç sanatçıların işlerini bir araya getiren ‘Yalnız ve Kalabalık’ sergisiyle açıldı. Serginin küratörü ve KHÜ Rektör Yardımcısı Hasan Bülent Kahraman, galerinin hedeflerini ve sergiyi anlattı.
#Galeri KHAS