Meyve kabukları, sadece meyveyi dış etkenlerden korumakla kalmaz, aynı zamanda birçok faydalı kullanım alanına sahiptir. Bu şekilde, meyve kabuklarını atmak yerine çeşitli şekillerde değerlendirmek hem çevreye katkıda bulunabilir hem de ekonomik açıdan fayda sağlayabilir. Meyve ve sebze kabuklarının hangi amaçlarla kullanılabileceğini merak edenler için detaylı bir araştırma yaptık. İşte meyvelerin kabukları ile ilgili kullanım alanları…
#Mutfak TüyolarıMutfaklarda vazgeçilmez bir lezzet olarak kullanılan sebzelerden biri olan lahana özellikle sonbahar ve kış aylarının en çok tercih edilen yiyeceklerinden bir tanesidir. Lahana nasıl haşlanır ve lahana haşlanırken neler yapılmalıdır hakkındaki incelikleri ve tüm bilgileri sizler için derledik.
#Lahana15 günlük tatilin yarısı bitti bile… En güzel aile etkinlikleri mutfakta başlayan ve yemek masasında devam eden sohbetlerdir. Hele o yemeklerin şefi evin en küçüğü olursa… Bu hafta kızım Bilge’nin size anlatacakları ve çocuklarınız için çok güzel iki tarifi var.
#Elmalı-Cevizli KekYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriBundan böyle pazartesi günleri şehrin yeme-içme kahramanlarının hikâyelerini, hayallerini aktaracağım size. İlk sırada Elif Boyner var. Minimum atık ve minimum karbon ayak izi hedefiyle Caddebostan’da Vertical isimli bir kompleks açtı Elif. Vertical’da dikey tarım da yapılıyor. Ayrıca Boyner’in söylediğine göre günlük ortalama 600 kişinin geldiği Vertical’da sadece bir büyük boy torbalık çöp çıkıyor.
#Elif BoynerBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#Elmaİnsanların önemli bir kısmı elmayı çok sevmektedir. Hatta neredeyse her evde elma görmek mümkün olmaktadır. Bu faydalı meyveyi normal şekilde yemek yerine çayını yapıp içen kişilerde bulunmaktadır. Elma çayı nasıl yapılır, nasıl hazırlanır? Elma çayı ne işe yarar, faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Elma ÇayıDilimize Fransızcadan geçmiş olan pektin kelimesi, özellikle salgın hastalıkların artması ile birlikte çok merak edilen ve aranan bir madde olarak dikkat çekiyor. Bitki dokularında yer alan ve çeşitli karışımlar şeklinde hazırlanan, çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinen malzemelerin yapımı için kullanılan etken bir maddedir. Pektin nedir, nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pektin Nedir?Günlük hayatta en çok kullandığımız mutfak eşyaları tencere, tava, çatal, kaşık, bıçak ve çaydanlık gibi çelik eşyalardır. Bu eşyalar çabuk yanan, kireç ve is tutan yapıları nedeniyle çabuk kirlenip lekelenirler. Peki, çelik eşyaları ayna gibi pırıl pırıl yapmak için hangi doğal yöntemleri kullanabiliriz?
#AileGünlük hayatta en çok kullandığımız mutfak eşyaları tencere, tava, çatal, kaşık, bıçak ve çaydanlık gibi çelik eşyalardır. Bu eşyalar çabuk yanan, kireç ve is tutan yapıları nedeniyle çabuk kirlenip lekelenirler. Peki, çelik eşyaları ayna gibi pırıl pırıl yapmak için hangi doğal yöntemleri kullanabiliriz?
#Çekil Nasıl ParlatılırNezlenin ya da gribin ciddi ve yan etkisi olmayan bir ilacı olmasa bile mücadelede en az haplar kadar etkili olabilecek bazı doğal takviyeler ve çaylar var. Süreci daha kolay atlatmak ve rahatlamak için onlardan da faydalanmayı düşünebilirsiniz. İsterseniz bu kısa diziyi o çaylar ve takviye olarak kullanabilecek doğal desteklerle tamamlayalım. Buyurun...
#Osman MüftüoğluEv yapımı oda parfümü ve kokuları hazırlamak çok basittir. Evinizde, iş yerinizde kullanabileceğiniz, isterseniz her oda için kolayca farklı kokular yapabileceğinizi biliyor musunuz? Üstelik hem kolay hem de masrafsız! İşte sizi rahatlatacak, yorgunluğunuzu alacak, uyumanızı sağlayacak, huzur verecek oda kokusu tarifleri...
#GülNeredeyse tüm kadınların başlıca sorunlarından biri olan selülit yaz aylarıyla birlikte saklandığı yerden çıkıp, gözümüze batmaya başladığında ya aynalara küser ya da mini eteklere elveda deriz ama ne yaparsak yapalım selülitin o acımazsız portakal kabuğu görüntüsünden kurtulamayız.
Çocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıMuzun ne kadar sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir meyve olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle hepimizin evinde de bulunması gereken meyvelerden. Daha önce sizinle eve alınan muzların ömrünü uzatmanın yollarını paylaşmıştık. Bu kez de tersten gidelim ve yeterince olgunlaşmamış muzları hızlı olgunlaştırmanın yollarını anlatalım…
#MuzHer mevsimin beraberinde getirdiği, canımızın çektiği özel bir lezzeti var. Ayva tatlısı da kış aylarının vazgeçilmezi... Kimi önce haşlayıp sonra fırınlıyor, kimi ekşi elma marmeladıyla sunuyor, kimiyse lezzetini manda kaymağıyla tamamlıyor. Ayva tatlısının en iyisini yapan adresler hangileri, jürimize sorduk...
#Ayva Tatlısı