Onları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriHemen hepimizin hayatının merkezinde olan cep telefonlarıyla ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırma, telefonların tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulundurduğunu ortaya koydu. Üstelik toplu taşımada, yemek masasında, tuvalette elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile konuştuk. İşte merak edilenler...
#BakteriCovid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSATürkiye'de mutasyonlu virüsün görülmesinin ardından gözler mutasyonun etkileri ve semptomları ilgili ilgili yapılan değerlendirmelere çevrildi. İşte, uzmanlardan mutasyonlu virüs belirtilerine dair açıklamalar…
#Mutasyonlu Virüs BelirtileriEnfekte olmuş annelerin, virüsün anne karnında ya da doğum esnasında bebeğe bulaşıp bulaşmayacağı korkusunu yaşadığını dile getiren Dr. Ali Gürsoy, “Elimizdeki kısıtlı veriler; virüsü taşıyan annelerden doğan bebeklerde bugüne kadar koronavirüs saptanmadığını gösteriyor. Doğum esnasında alınan kordon kanı, amniyon sıvısı ve bebeğin boğaz sürüntüsü örneklerinde COVID-19 virüsüne rastlanılmamış olması da sevindirici bir durum” dedi.
#KoronavirusKoronavirüsün (Covid-19) yaşattığı endişe her geçen gün artıyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik, hamilelerin özellikle hijyen kurallarına önem vermesi gerektiğini aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabileceğini söyledi.
#KoronavirusKoronavirüs salgını dünyayı devasa bir karantina çadırına çevirmeye başladı. Gerekli tüm önlemler alınsa bile vaka ve ölüm sayısı günden güne artıyor. Yeşilay Derneği Genel Başkanı Mücahit Öztürk de Türkiye’yi uyarıyor: “Sigaranın da koronanın da hedefi ortak: Akciğeri yok etmek. Ayrıca tüm bağımlılıklar bağışıklık sistemini baskılıyor. Dünya bu acı tecrübeyi yaşarken biz diyoruz ki; şu an tam zamanı, bırakın.”
#KORONAKoronavirüs salgını dünyayı devasa bir karantina çadırına çevirmeye başladı. Gerekli tüm önlemler alınsa bile vaka ve ölüm sayısı günden güne artıyor. Yeşilay Derneği Genel Başkanı Mücahit Öztürk de Türkiye’yi uyarıyor: “Sigaranın da koronanın da hedefi ortak: Akciğeri yok etmek. Ayrıca tüm bağımlılıklar bağışıklık sistemini baskılıyor. Dünya bu acı tecrübeyi yaşarken biz diyoruz ki; şu an tam zamanı, bırakın.”
#NARGİLEGünlerdir onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Bütün medya organları Covid-19 hakkında şimdilik bilinen bütün bilgileri tekrarlıyor. Ancak ne kadar tekrarlansa az çünkü karşımızda daha önce hiç karşılaşmadığımız türde bir sorun var. Biz de en başa döndük, elinizin altında bulunması gereken bilgileri derledik.
#KoronaGörülme sıklığı giderek artan ve şiddetli karın ağrısı, ishal, kusma ve iştahsızlıkla kendisini gösteren Norovirüs, her yaş grubunu tehdit altına almış durumda. Kreşler, okullar, askeri birlikler, restoranlar, tatil kampları, göçmen kampları ve gemilerde salgınlara neden olan bu yeni virüsün bağışıklık bırakmadığından tekrarlanabilir olduğuna dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel, hastalıktan korunmak için ellerin sık sık yıkanması, kalabalık ortamlara çok fazla girilmemesi ve sağlıklı beslenilmesi gerektiğini vurguluyor.
#Şiddetli Karın AğrısıAnne babalar olarak çocuklarımızın beden ve ruh sağlığını geliştirmek her zaman öncelikli amacımızı oluşturuyor. Ancak zeka gelişimine katkıda bulunacak çabalardan da geri durmuyoruz. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, çocuklarda zekayı geliştirecek en önemli unsurun konuşmak, şarkı söylemek gibi karşılıklı etkileşim olduğunu söylüyor.
#Çocuk GelişimiBugünlerde 7’den 70’e pek çok kişi griple mücadele ederken, en büyük endişeyi emziren anneler yaşıyor. Zira onlar, bir yandan da ‘acaba emzirirken grip virüsü sütümden bebeğime geçer mi?’, ‘Emzirmeye ara mı vermeliyim yoksa devam mı etmeliyim?’ şeklindeki soru işaretleriyle ikilemde kalıyor. Bazıları ise doğrudan ‘Virüs sütten bebeğe de geçer’ hurafesine inanarak emzirmeyi kesiyor!
#Emzirme‘Kış mevsimi hastalık mevsimidir. Yaz ile birlikte hastalıklar da gider,’ kanısındaysanız büyük bir yanılgı içinde olduğunuzu söylemek zorundayız. Zira yaz mevsimi ile birlikte birçok sıcak mevsim enfeksiyonları da kapımızı çalmaya başlıyor.
#Yaz HastalıklarıAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetHer şey bir tesadüfle başladı. ABD’deki göz hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kalayoğlu ve meslektaşları, Harvard’da yürüttükleri çalışmaları sırasında, bir sürpriz eseri, kullandıkları bazı ilaçların göz etrafındaki yağ dokusunu erittiğini gördü. Kalayoğlu, ortağı Michael Singer ile birlikte bu ilaçlardan hareket edip yeni bir formül üretti. Bu formülle geliştirilen ilaçlar estetik operasyonları ve tıp dünyasını temelinden sarsacak. Geliştirilen iki ilaçtan biri (XAF5) yağ dokusunu eritiyor, diğeri (TAT4) yağı arttırarak elleri ve yüzü gençleştiriyor. Bu ilaçlar, kolayca kullanılabilen kremler. Araştırmalarda sona yaklaşan XAF5’i kullanan denekler sonuçtan memnun, göz torbaları azalmış. İlacın birkaç sene içinde piyasaya sunulmasının ardından özellikle estetik dünyası tamamen değişecek.
#Murat KalayoğluHer gün defalarca dokunduğumuz klavye, mouse, masa, aslında birer mikrop yuvası. Bazı araştırmalar çalışma masalarının 10 milyon mikroorganizma barındırabildiğini gösteriyor. Ortak kullanılan telefonların yüzde 65’i hastalık oluşturma potansiyeli olan mikrop taşıyor. Eğer klavyenizi, birden çok kişi kullanıyorsa üzerlerindeki mikrop sayısı da artıyor. Bu virüsler düzenli temizlenmezse mide-bağırsak sistemi enfeksiyonlarına, solunum yoluyla geçebilen döküntülü enfeksiyonlara, cilt hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden olabiliyor.
Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadın Human Pappiloma Virüsü’nun sorumlu tutulduğu rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bu kadınların yarısı hayatını kaybediyor. Oysa yılda bir kez yaptırılması önerilen pap smear testi ile rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90’ı erken dönemlerinde, hatta henüz hücre değişimlerinin olduğu süreçte yakalanabiliyor, bu sayede de tedavi olanağı doğuyor.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, “Belediyenin eski kalmış birkaç yeri değiştirerek tadilat, tamirat çalışması ile yenilemesini sürdürürken, bu arada istenmeden kanalizasyonla su şebekesinin kısa bir dönem birbirine karışması sonucunda aynı anda çok kişiye virüs bulaştı” dedi.