Türkiye’de satışı bile yasak olmasına rağmen, lise öğrencileri arasında moda olan elektronik sigaralar tehlike saçmaya devam ediyor. ‘Puf’ adıyla bilinen bu cihazları okula gizlice sokmak için akıllara durgunluk veren bir ‘zula’ yöntemi geliştirildi. Öğrenciler karton meyve suyu kutusunu ‘puf zulası’, pipetini de içme aracı olarak kullanmaya başladı. Yapılan üst ve çanta aramalarında fark edilmeyen bu yöntem ve elektronik sigara kullanımı konusunda uzmanlar, öğretmenleri ve aileleri dikkatli olmaları için uyardı.
#OkulKış aylarında grip ve nezle gibi viral hastalıklara daha sık yakalanıyoruz ve öksürük de çoğunlukla bu rahatsızlıklarla birlikte gelen semptomlardan biri. Öksürmek solunum yollarımızın temizlenmesine yardımcı olan bir savunma mekanizması ancak uzmanlar 10 günden uzun sürerse başka bir sorun olabileceğinin altını çiziyor.
#ÖskürükELEKTRONİK sigara kullanan kişilerin koronavirüse yakalanma riski 5 kat daha fazla. Amerika’da yapılan bu araştırmanın sonuçlarının korkutucu olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu uyardı. Akkoyunlu, “Elektronik sigara kullanırken ortamda maskeler indiriliyor, tedbirsiz davranılıyor. Dumanı derin çekme ile ortamdaki havayı virüs parçacıkları da daha derin çekilmiş oluyor. Birde üstüne varyant virüsün eklenmesi ile koronavirüsün bulaş riski kat kat artıyor” dedi.
#Prof. Dr. Muhammed Emin AkkoyunluTüm dünyada hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin başında gelen akciğer kanseri sinsice ilerlediğinden ne yazık ki ileri evreye gelinceye kadar anlaşılmayabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülseren Sağcan, akciğer kanserine yol açan en büyük etkenin yüzde 90 ile sigara olduğunu vurguluyor. Bu tehlikeli kanser türüne karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Kasım ayı Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olarak ilan edilirken, Dr. Gülseren Sağcan akciğer kanserinin sinsi de olsa bazı sinyallerini verdi; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Akciğer Kanserinin NedenleriKanserin türleri ve son tedavi yöntemleri konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Türken, kanser görülme sıklığının artacağını ancak yeni yöntemler sayesinde kanserin tedavi edilebilir bir hastalık haline geleceğini söylüyor, kanserle ilgili doğru bilinen yanlış inanışlar konusunda da uyarıyor...
#Genel SağlıkDünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana 9 Şubat’ın “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edildiğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Serap Bilen Hızel, “Her sigaranın ömrünüzden 12 dakika çaldığını unutmayın. 9 Şubat’ı sigaradan kurtulmak için başlangıç günü olarak kabul edin ve bir uzmandan destek alarak sigarayla vedalaşın” dedi.
#Tütün KullanımıSağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemeye kadar yasakladığı elektronik sigara, kullanıcılar arasında ’kartuş telaşı’na yol açtı. Bir yılda 50 bin adet satılan ve nikotin kartuşlarıyla birlikte 50 milyon YTL harcandığı hesaplanan elektronik sigara kullanıcıları "Param boşa mı gidecek" diyerek kartuş almaya yöneldi.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisSevgili Hürriyet okurları… Dünya genelinde hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen kanserlerden birisi olan akciğer kanseri yüzde 80 oranında çevresel etmenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu etmenlerin başında da sigara kullanımı geliyor.
#Prof. Dr. Uğur CoşkunSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıDünya Sağlık Örgütü elektronik sigaralar için alarma geçti ve 'acil eylem çağrısında' bulundu. DSÖ'den yapılan açıklamada gençlere agresif bir şekilde pazarlanan elektronik sigaraların kanser, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına, gençlerde öğrenme bozukluklarına neden olabileceği vurgulandı.
#Elektronik SigaraKarpuzlu, mangolu, kivili, kavunlu... Marshmallowlu, sakız ya da kahveli... Birbirinden farklı aroma ve rengârenk tasarımları ile özellikle gençler arasında salgın gibi yayılıyor. Sadece Türkiye değil tüm dünyanın başı tek içimlik “puff” denilen elektronik sigara ile dertte. Öyle ki Fransa kolları sıvadı. 8-12 Euro arasında satılan (Türkiye’de 350-450 lira arası) puff sigaraların satışı yasaklanıyor. Bizde satışı zaten yasak ama internetten -yaş denetimi olmadan- kolayca alınıyor. Okul yolu üzerine sıralı seyyar tezgâhlardan da almak mümkün. Oysa gençler arasında giderek popüler hale gelen bu pufflar içindeki likit ve ısı ile temasından dolayı bildiğimiz tütün ürünlerinden 2 kat daha tehlikeli.
#Mehmet Dinç