Elektronik sigaraya 50 milyon YTL gitti

Güncelleme Tarihi:

Elektronik sigaraya 50 milyon YTL gitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 00:00

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemeye kadar yasakladığı elektronik sigara, kullanıcılar arasında ’kartuş telaşı’na yol açtı. Bir yılda 50 bin adet satılan ve nikotin kartuşlarıyla birlikte 50 milyon YTL harcandığı hesaplanan elektronik sigara kullanıcıları "Param boşa mı gidecek" diyerek kartuş almaya yöneldi.

SAĞLIK Bakanlığı’nın "bağımlılık riskini artırıyor" diyerek yeni düzenlemeye kadar yasakladığı elektronik sigara kullanıcıları, "kartuş telaşı"na düştü. Bugüne kadar yaklaşık 50 bin adet satış yapılan elektronik sigaralara nikotin kartuşlarıyla birlikte 50 milyon YTL harcayan tiryakiler "Param boşa gitmesin" deyip bu sigaralarda kullanılan nikotin kartuşlarını yedekleme çabasına yöneldi.

YÜZDE 80 BAŞARILI: Bugüne kadar 10 binin üzerinde satış yaptıklarını söyleyen Ruyan elektronik sigaranın Türkiye Temsilcisi Selahattin Aygüler, "Tam 1 yıldır bu ürünleri Türkiye’ye getiriyoruz. Satışlardan sonra yaptığımız araştırmalarda kullananların yüzde 80’nin sigara içmeyi bıraktığını gördük" dedi. Aygüler, bu sigarayı Türkiye’ye getiren birçok firma bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Buradaki satışlarla birlikte elektronik sigara kullanımı oldukça yayıldı. Bakanlığın yaptığı açıklamaların ardından da kullanıcılar durmadan bizi arayıp ’Ne olacak’ diye soruyorlar. ’Param boşa mı gidecek, tam sigarayı bırakıyordum’ diyenler bizi arıyor. Ancak biz de yeni yıla girerken stoklarımızı tükettik."

SATIŞ SONRASI ŞİKAYET ALMADIK: Bugüne kadar yapılan satışlardan hiçbir şikayet almadıklarına dikkat çeken Aygüler, "İnsanlar sigarayı bırakmak için bunu kullanıyor. Yani biz sigara içmeyenlere zaten satmıyoruz. Sigaradan daha büyük bir bağımlılık yapan ürün yok" dedi. Aygüler, şöyle konuştu: "Bakanlık bir an önce bunun ithalatına yeni düzenlemeler getirmeli. Üreticiler belirlenip hangi ortamlarda üretim yaptıkları araştırılmalı. Bu elektronik sigaranın kullanımı için C belgesi adı altında bir belgeye ihtiyaç var. Ancak bazı üreticiler kutunun üzerine C harfi yazıp belgeleri olduğunu iddia ediyor."

AB’DE DE KULLANILIYOR: Selahattin Aygüler, dünyanın birçok ülkesinde elektronik sigaranın kullanıldığını anlatarak, "Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bile bu sigaranın kullanımı serbest. Getirilen yasak anlamsız. Bir
/images/100/0x0/55eb038cf018fbb8f8a55e37
an önce yasal düzenlemeler yapılıp tekrar satışa başlanması gerekiyor" dedi. Gerçek bir sigaranın içinde 4 bine yakın zararlı maddenin bulunduğunu da dile getiren Aygüler, "Son dönemlerde piyasaya çok fazla marka girdi. Ancak bu markaların bir kısmı sahte üretim yapıyor. Yurtdışında da kullanımı yasak olan bu sigaralar zaten fiyatlarıyla ortada" diye konuştu.

Sigara gibi kutuların üzerine uyarı koyalım

ELEKTRONİK sigaraların 2006 yılından beri Türkiye’de satıldığını hatırlatan Selahattin Aygüler, bu sigaraların 18 yaşından küçüklere satılmadığını belirtti. Aygüler, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sigaraların kutusunun içinde ’18 yaşından küçükler içemez. Kalp hastası kullanamaz. Hamile kadınlar içemez’ gibi ifadeler zaten bulunuyor. Eğer satışlar tekrar başlarsa tıpkı sigara paketlerinin üzerindeki ibareler gibi bizde yazılar yazabiliriz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!