Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), Avrupa genelinde ‘en çok arananlar’ listesindeki suçluları yakalayabilmek için ilginç bir kampanya başlattı. Kampanya uyarınca, farklı suçlardan aranan sabıkalılar için hazırlanan elektronik kartpostallar teşkilatın ana sayfasında yayımlanıyor.
#EuropolÇanakkale’nin merkezinde ilk kez çok kapsamlı, Çanakkale Cephesi’ne ilişkin kaynaklara erişilecek, halkın ve araştırmacıların ziyaretine açık bir merkez hizmete girdi. Çanakkale Muharebeleri başta olmak üzere, savaşların tarihsel arka planına ve toplumlar üzerindeki etkilerine yönelik belgeleri toplamayı, saklamayı ve günümüze en güçlü şekilde sunmayı hedefliyor. Müzesi de olan merkezde Mustafa Kemal Atatürk’ten 27. Alay Komutanı Mehmet Şefik Aker’e komutanların yazışmalarından asker günlüklerine orijinal kayıtlar araştırmacı ve ilgilileri bekliyor.
#SeyahatDışarısı buz gibiyken evde battaniyenin altında, sıcacık bir kahve kupasıyla güzel film veya belgesel, kulağınıza nasıl geliyor? Akşama ne pişireceksiniz? Bu sefer yaratıcı bir tarife ne dersiniz? Bunları düşünürken birkaç tuşla panda sahiplenmeye ne dersiniz? Çocuğunuz, aileniz, çevreniz için yapmanız gerekenler... Konserler, tiyatrolar, sergiler... Heyecanla beklenen teknolojik yenilikler, ufuk açacak seyahatler... İşte size kışı keyifli hale getirecek, birbirinden farklı fikirler!
#KışBAZI albümler, bizi yıllar öncesinin görsel tarihine götürüyor. Şimdi gerçekleştirilen birçok haberleşmenin, özçekimlerin olmadığı dönemde edebiyatçıların fotoğrafları nasıl çekilirdi, kartpostallar ne ifade ederdi? Hangi edebiyatçılar kartpostallarda ve pullarda yer almıştı?
#YazarlarOndokuz mayıs Üniversitesi (OMÜ) VAKFI Koleji öğrencileri geçmiş yıllarda yeni yıl, bayram gibi özel günlerde insanların birbirlerine kartpostal göndererek yeni yıllarını ve bayramlarını kutladıklarını, bu geleneğin insanlar arasında samimiyet ve dostluğu artırdığını belirterek bu yılbaşında büyüklerine kartpostallar gönderdiler.
Talat Bulut, zaman geçtikçe, yaş aldıkça daha çekici, daha yakışıklı, daha karizmatik olan aktörlerden. Fiziksel duruş bir yana, bu karizmanın bir nedeni de Vikipedi’deki sayfasında da yazdığı gibi hep ‘kaliteli’ işlerde yer alması. Egeli bir öğretmeni canlandırdığı “Mucize” filmi için buluştuk kendisiyle, filmi, saçlarını siyaha boyatarak oynadığı rolünü, meslekteki idealizmini ve kızıyla ilişkisini konuştuk.
Emekli sosyoloji ve kamu yönetimi profesörü Ömer Bozkurt (69), sıra dışı bir gezgin. 11 yıldır yük gemileriyle dünyayı geziyor. Kaptan köşkünde seyirin tüm aşamalarını izliyor, denizcilerin yaşamını gözlüyor, karadan uzakta sonsuzluk duygusunu yaşıyor. Temmuz sonunda M/V Tina’yla çıktığı son yolculuğunda, Kuzey Denizi’nde 10 liman dolaştı. “Fiyordlarda dolambaçlı seyirleri ya kendi teknenizle yaparsınız ya da şileplerle. Turistik rotaların dışında nefes kesici görüntülerle karşılaşırsınız” diyor.
Varşova’nın 54 kilometre batısında, hepi topu 65 nüfuslu küçük bir köy Zelazowa Wola. Kampinos Ormanları’nın ve Utrata Nehri’nin yanı başında... Besteci Chopin ve geçen yüzyılın efsanevi kemancılarından Henryk Szeryng’in doğum yeri olmasaydı, adını bile duymayacağımız köyü 2011’de, Chopin’in 200’üncü doğum yılı nedeniyle 120 bin kişi ziyaret etti. Geçen ay yolum bu köye düştü. Chopin’in doğduğu evin ıssız bahçesinde, küçük kavisler çizerek usul usul akan nehrin kıyısında, yeşilliklerin arasına gizlenmiş hoperlörlerden noktürnler dinleyerek yürüdüm... Genç Chopin’in, İdil Biret’in, Gülsin Onay’ın konser verdiği balkonda oturup düşlere daldım.
Bir yılı daha geride bıraktığımız şu günlerde, 2011’de dikkat çekenlerle ilgili birçok liste yapılıyor. Biz de yıl boyunca her hafta seçtiğimiz, en iyilerin birincilerinden oluşan bir liste hazırladık. İşte restoranların, kütüphanelerin ve dans mekânlarının bulunduğu ‘2011’in En İyi 10’u’.
Geride bıraktığımız hafta, Kütüphane Haftası’ydı. Pek çok etkinlikle kutlanan hafta, kitabın, iyi arşivin ve okumanın ne denli önemli olduğunu herkese bir kez daha hatırlatıyor. Türkiye’de halkın kütüphaneye gitme alışkanlığı zayıf olsa da, irili ufaklı pek çok kütüphane var. Hepsinin uzmanlık alanı, barındırdığı arşiv farklı.
Tren yolculuğu, genelde “bir yere varmak için”den ziyade, kendisi için yapılır. Sanki seyahat, aslında trende başlar. Tren insanları gruplar oluşturur. Yemek vagonu, sigara molası arkadaşlıkları, içkiciler, kitap okuyanlar, film seyredenler, hiçbir şey yapmayanlar birbirlerini bulurlar. En son geçen sonbaharda, Hürriyet Treni yolculuğumuz bir ay sürdü. Bütün Doğu ve Güney Doğu Anadolu, Ege ve Marmara’yı rayların üzerinde dolaştık. Hep bilmediğim istasyonlarda indim, tanımadığım pazarlara karıştım.
Başta Arap ülkeleri olmak üzere yurtdışında ilgi gören Türk dizi ve filmlerinin ‘Türk Malı’nı tanıtması için yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre yurtdışına satılan dizi ve filmlerin ihracat kapsamına alınacağını söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan “Yapımcılar fuar desteği alacak. Film ve dizilerde markaların gösterilmesini yasaklayan RTÜK Yasası’nda düzenleme yapılacak” dedi.
Yapılan araştırmalar ve kazılardan anladığımız kadarıyla kütüphanelerin geçmişi M Ö 2400’e kadar uzanıyor. Kütüphaneler, başka yerde bir arada bulunması son derece zor olan on binlerce kitap, belge, yazma, harita, süreli yayın, koleksiyonlar vs. ile araştırmacıların, öğrencilerin, meraklıların mabetleri olmayı sürdürüyorlar. İnternete ve başka teknolojik gelişmelere rağmen, barındırdıkları zenginliklerle uzun süre vazgeçilmezler arasında yer alacaklar. Kütüphaneleri en iyi bilenlere sorduk, onların tercihleri Türkiye’nin en iyi kütüphanelerini ortaya çıkardı.
Amerikan takviminde bir sürü kutlama günü var. Kış uykusuna yattığı kovuktan çıkıp gölgesini gördüğünde tekrar yerine dönen dağ sıçanı adına "Groundhog Day", "Nisan Ahmağı Günü", "Yeryüzü", "Sadakat", "Anneler", "Babalar", kafi değilmiş gibi "Ebeveynler", "Dedeler-Nineler", "Vatandaşlar", "Sekreterler" gözüme ilk çarpanlar arasında. 14 Şubat ise bu kutlama günlerinin en şatafatlısı "Sevgililer Günü" (St. Valentine’s Day).