Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron HızlandırıcıAkdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan radyasyon ve hurda (HEK) cihazla ışın tedavisi skandalının ortaya çıkmasından sonra kurulan tıbbi komisyona 2014-2015 yıllarında ışın tedavisi alan kanser hastalarının başvuruları devam ediyor. O hastalardan biri de 13 yaşındaki Ece Dilara Sapmaz. Ece’nin tedavi sürecini annesi anlattı.
#Akdeniz Üniversitesi Hastanesi- Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan merkezde, hurdaya ayrılan elektron hızlandırıcı cihaz modifiye edilerek gerçekleştirilen fotonükleer reaksiyonla, sağlıktan gıdaya, arkeolojiden sterilizasyona kadar birçok alanda bilimsel araştırmalar yapılıyor- Tarihi eserlerin zarar vermeden analiz edildiği, radyasyonla verimli yeni tohumların geliştirildiği, yeraltı sularının radyasyon ölçümlerinin yapıldığı merkezde, bilime kazandırılan hurda cihazla yıllık 1 milyon liralık getiri sağlandı- Merkezde, uzaya gönderilen uyduların kaybolmaması, iletişim bağının kopmaması için yeni malzemeler de geliştiriliyor- Merkez Müdürü Prof. Dr. Boztosun:"Hurdaya ayrılmış bir cihazdan, birtakım modifikasyonlar yaparak hem ülkemizin nükleerle ilgili çalışmalarını yapıyoruz hem de gelir sağlayarak kendi kendini finanse eden bir merkez haline dönüştük"- "Amacımız kendi hızlandırıcımızı yerli imkanlarla yapabileceğimiz seviyeye gelmek"
Higgs Bozonu’nu (Tanrı Parçacığı) dünyaya açıklayan CERN’ün eski Genel Direktörü Prof. Rolf-Dieter Heuer, Hürriyet’e konuştu : “Bilim artık diplomasi aracı oldu. Bilim evrensel bir barış dilidir. Küresel bilim çalışmalarına artık bilim üzerinde diplomasi kavramı da yerleşti” dedi.
#CERNTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLATürkiye’de ilk olarak, Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık’ın gündeme getirdiği toryum rezervleri ve yeşil nükleer enerji projesiyle ilgili, eşi Prof. Dr. Metin Arık’ın da aralarında bulunduğu fizik profesörleri ’Yeşil Nükleer Enerji’ başlıklı çalışma hazırladı. Bilim insanları, sadece Isparta Aksu’daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, Türkiye’nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.
#ToryumAvrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinde (CERN) yürütülen Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) projesinde, çarpıştırıcının vakum odacığının prototipiyle ilgili çalışmaları Ege Üniversitesi (EÜ) ve İzmir Ekonomi Üniversitesinden (İEÜ) akademisyenler yapacak.
#CernCERN'DEKİ ÇALIŞMALAR, ALIM VE İHALELER İLE TOBB-CERN SANAYİ İRTİBAT OFİSİ HAKKINDA TANITIM VE BİLGİLENDİRMENİN YAPILDIĞI "AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA ÖRGÜTÜ TANITIM VE BİLGİLENDİRME" TOPLANTISI KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİ.
CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı 21 Aralık’ta tam kapasite çalıştırılınca “kıyametin kopacağı” iddiaları sosyal medyada... Ama ‘Yüzyılın Deneyi’ne katkıda bulunarak ‘Tanrı Parçacığı’nın keşfedilmesine teorik katkı sağlayan Prof. Dr. Mehmet Koca, dünyanın sonunun geleceği iddialarını yalanladı ve ekledi: “LHC 16 Aralık'ta kapatılacak ve enerji seviyesi iki katına çıkarılacak.”
Cern’de görevli Doç. Dr. Kerem Cankoçak, Türkiye’nin CERN’e üye olması halinde ödemesi gereken yıllık 50 milyon doları fazla bulmasını eleştirdi. Cankoçak, “Yetkililer ‘3 vereceğiz 5 almalıyız’ diyor. Bilimde bugün 3 verip yarın 5 alamazsın ama bilime yatırım yapan ülkeler dünyanın en zengin ülkeleri oldu” dedi.
Türkiye, İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde (CERN) yürütülen bilimsel araştırmaların benzerlerinin yapılacağı bir merkez kuruyor. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteğiyle kurulacak "Türk Hızlandırıcı Merkezi"nin enstitü ve laboratuvarlarının yapımı için ay sonunda ihaleye çıkılacak.