Güncelleme Tarihi:
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NUBA), tarım sektöründe devrim yaratacak bir çalışmaya hazırlanıyor. Üniversite bünyesinde elektron hızlandırıcısı ile tohum ışınlaması yapacaklarını açıklayan NUBA Müdürü Doç. Dr. İsmail Hakkı Sarpün, AÜ’nün bu çalışmayı yapan ilk üniversite olacağını söyledi.
CİHAZ TEMİN EDİLECEK
Tarım sektöründe nükleer fiziğin aktif biçimde kullanılabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Sarpün, “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bu konuda çok önemli çalışmalar yürütüyor. Biz de bu çalışmalara destek olmak amacıyla önemli toplantılar yapıyoruz. İlk hedefimiz de elektron hızlandırıcı cihazı temin edip ışınlama sürecini başlatmak” dedi.
İLK OLACAĞIZ
Işınlama ile tohum ıslahının sağlanabildiğini vurgulayan Sarpün, “Tohumu ışınladığınızda raf ömrünü uzattığınız gibi tohum içindeki zararlı mikroorganizmaları da yok ediyorsunuz. Bu sayede de tohumun genetiği ile oynamadan ıslah süreci tamamlanıyor. Şu anda bu işlemi TAEK yapıyor. Biz de bu işlemi yapan ilk üniversite olacağız” diye konuştu.
VERİMLİLİK ARTACAK
“Tarımda çığır açabiliriz” diyen NUMA Müdürü Doç. Dr. Sarpün, şöyle devam etti: “Tohumlar elektron ve x-rey ışınlaması ile ıslah ediliyor. Biz iki yöntemi de içinde bulunduran bir cihazla çalışmak istiyoruz. Bunu başarabilirsek verimlilik artar, Akdeniz, tohum ıslahı için yeni bir merkez olabilir.”
İDDA VAR BULGU YOK
“Daha önce AÜ bünyesinde böyle bir çalışma yapıldığı da söylenmiş ancak ortada aktif bulgu yok. Tohum ışınladığında sonucu olur. Üstelik bir takım modifikasyonlarla kontrolsüz güç yaratarak bu işlemi yapmak doğru değil. Biz kontrollü güç ve tüm bulguları kayıt altına alarak çalışacağız.”